Skat: McDonald’s slår Burger King for tredje år i træk

Lidt over hver fjerde af de selskaber, der er registret i Danmark, betalte selskabsskat i 2014, viser de nye skattelister fra Skatteministeriet.
Mens McDonald’s samlet set har betalt i alt knap 70 millioner kroner i skat i 2012, 2013 og 2014, har Burger King betalt et stort, rundt 0. Det skyldes, at har haft store underskud i både 2012 og 2013. McDonald’s har derimod haft store overskud, som burgerkæden derfor er blevet beskattet af.

Den og mange andre oplysninger kan man finde ved at se i de åbne skattelister, som skatteminister Karsten Lauritzen offentliggjorde kort før jul. Dermed er det endnu engang muligt at undersøge, hvor meget danske og udenlandske virksomheder betalte i selskabsskat til den danske stat.

Udenlandske selskaber som Google, Nestlé og Coca-Cola er gentagne gange blevet beskyldt for ikke at betale skat i Danmark. Skattelisterne viser at selskaberne betalte henholdsvis godt 3 millioner kroner, knap 2 millioner kroner og 0 kroner i selskabskat.

Skattelisten toppes af medicinalvirksomheden Novo Nordisk, der betalte 5,5 milliarder i skat, og dermed tegnede sig for ti procent af samtlige selskabsskattebetalinger i 2014. Blandt de øvrige, store skattebetalere finder man blandt andet Danfoss, DONG, Topdanmark, Danske Spil, Chevron, Coloplast Pandora, TDC, Nordsøfonden, Danske Bank, Nordea, AP Møller-Mærsk, Shell og LEGO.

Hver fjerde selskab betalte skat i 2014
Skattelisten indeholder i alt 254.109 danske og udenlandske selskaber, som er registreret i Danmark. Af dem betalte de 66.671, eller godt hver fjerde, i et eller andet omfang selskabskat i 2014. Beløbene varierede fra mellem 1 kroner, som blandt andet Civilingeniør H. C. Bechgaard og Hustru Ella Mary Bechgaards Fond betalte, og 5,5 milliarder kroner, som listen topscorer, Novo Nordisk, betalte.

96.462 selskaber betalte 0 kroner i skat i 2014, fordi de ikke havde en skattepligtig indkomst. Det kan enten skyldes, at selskaber havde underskud i 2014, eller at selskabet gennem sine fradrag har barberet sin skattepligtige indkomst ned til 0.

Endelig er der 90.976 selskaber, hvor det ikke fremgår af skattelisterne, hvor meget de har betalt i skat. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at selskaberne ikke har betalt skat i 2014, idet den overvejende del af selskaberne er datterselskaber, som sambeskattes med deres moderselskaber. Nogle af dem kan derfor have betalt skat gennem moderselskabet.

Blå partier vil fjerne åbne skattelister
De åbne skattelister blev indført af SFR-regeringen tilbage i 2012, trods stor modstand fra Venstre, Konservative og Liberal Alliance, som kaldte listerne en ”offentlig gabestok” for virksomhederne. Dansk Folkeparti var i 2014 med til at udvide brugen af de åbne skattelister, men vendte efter valget i juni 2015 rundt på en tallerken og erklærede sig parate til at afskaffe dem.

Det er dog endnu ikke sket, og derfor måtte skatteminister Karsten Lauritzen kort før jul også lægge skattelisterne for 2014 på Skatteministeriets hjemmeside. Skattelisterne kan ses tilbage fra 2012, og fremover er det planen, at de skal kunne ses fem år tilbage i tiden. Flere selskaber er dog glade for de åbne skattelister, blandt andet McDonald’s, som mener listerne har punkteret myten om, at burgerkæden ikke betaler skat i Danmark.

Selskabsskatten var i 2014 på 24,5 procent, og sættes frem mod 2016 ned til 22 procent. Den indbragte i 2014 samlet set knap 55 milliarder kroner, hvilket er en lille stigning i forhold til 2013.


Flere artikler om emnet

Annonce