Skatten skal op, der er ingen vej uden om

Danskerne vil have velfærd - men ikke engang rød blok er klar til hæve skatten, så det faktisk batter noget. Det mener dagens debattør
Har man fulgt udviklingen i danskernes holdninger over en længere periode, kommer det ikke som nogen overraskelse, at rød blok står til at vinde folketingsvalget 5. juni 2019. Danskerne er nemlig blevet markant mere venstreorienterede på fordelingspolitikken i løbet af de sidste 18 år.

Navnlig i kølvandet på finanskrisen steg opbakningen til rød blok betydeligt. Imidlertid blev S-R-SF-regeringen (2011-2015) en skuffelse, i og med at den ikke indfriede de forventninger vælgerne havde til mere velfærd. Efter pres fra de radikale blev SF og Socialdemokratiet nødt til at fortsætte den historiske opbremsning i stigningen i de offentlige udgifter, som Lars Løkke havde indledt et par år forinden.

Lars Løkkes regeringer har leveret skattelettelse på skattelettelse og skåret tilsvarende på velfærden

Ved valget i 2015 bedyrede Kristian Thulesen Dahl, at Dansk Folkeparti stod til venstre for Socialdemokraterne på fordelingspolitikken. Formentlig takket være denne udtalelse, lykkedes det ham at kapre lige nok stemmer fra Socialdemokraterne, til at kunne gøre Lars Løkke til statsminister for anden gang.

Skattelettelse på skattelettelse

Lars Løkkes regeringer har leveret skattelettelse på skattelettelse og skåret tilsvarende på velfærden. Det er derfor Dansk Folkeparti, der har lagt stemmer til det hele, nu kollapser totalt. Vælgerne flygter.

Og stigende offentlige udgifter, det lyder jo som mere velfærd. Det er bare ikke nok

Lars Løkkes eneste chance er naturligvis at forsøge sig med en midtsøgende linje. Ved at love en stigning i de offentlige udgifter på 0,65 % om året matcher han næsten Socialdemokratiet. Og stigende offentlige udgifter, det lyder jo som mere velfærd. Det er bare ikke nok.

Husk på at også offentligt ansatte skal have lønstigninger i takt med væksten, og at der bliver flere ældre at forsørge. De offentlige udgifter skal hele tiden stige, hvis vi skal fastholde vores velfærdsniveau.

De røde vil heller ikke

Heller ikke Socialdemokratiets ønske om en stigning på 0,8 % i de offentlige udgifter eller SF og Enhedslistens ønske om 1,1 % vil være nok til at bringe velfærden i nærheden af niveauet før finanskrisen. I årtierne før finanskrisen steg væksten i de offentlige udgifter med 1,8 % om året. Men det vil kræve en skattestigning.

Gør man ikke det, risikerer man en såkaldt overophedning af økonomien

Man kan ikke få bedre velfærd uden at sætte skatten op. Det er naturligvis muligt i en situation med lavkonjunktur at underfinansiere statens finanser i en periode for at stimulere efterspørgslen. Altså at føre lempelig finanspolitik for at modvirke stigende ledighed.

Men står man i den modsatte situation, hvor der er tæt på fuld beskæftigelse, er man nødt til at lave en begrænsning i forbruget. Det kan være en begrænsning i det offentlige forbrug (vi skærer i velfærd), eller en begrænsning i det private forbrug (vi sætter skatten op). Gør man ikke det, risikerer man en såkaldt overophedning af økonomien.

Det store flertal af vælgerne vil have mere velfærd. Ingen vil give dem det

Det var lige præcis, hvad der skete forud for finanskrisen, dengang Venstre gik til valg på, at det både var muligt at opnå mere velfærd og skattelettelser på en gang. Det gik galt. Takket være Venstres overbudspolitik kom dansk økonomi i recession allerede inden den internationale finanskrise ramte Danmark i 2008.

Og nu vil Lars Løkke gøre nøjagtig det samme igen.
 

Partierne er nærige med velfærd

Her har vi valgkampens store paradoks. Det store flertal af vælgerne vil have mere velfærd. Ingen vil give dem det. Alle partierne er nærige med velfærd. Valget handler altså slet ikke om velfærd. For ingen vil give os det.

Valget handler i stedet om økonomisk ansvarlighed. Ved at love skattestop har Lars Løkke gjort det umuligt for sig selv at bremse forbruget, hvis dansk økonomi bliver overophedet. Og eftersom dansk økonomi kører lige ved kapacitetsgrænsen (ligesom i årene før finanskrisen) er der en stor risiko for, at det vil ske.  

Hvordan forestiller man sig, at vi kan omstille vores energiproduktion, så vi bliver uafhængige af fossile brændstoffer uden at skulle lave offentlige investeringer?

Rød blok forsøger at overbevise vælgerne om, at de leverer velfærd. De vil da også levere mere end blå blok, men hvad de i virkeligheden leverer, er økonomisk ansvarlighed.

Og forresten, hvordan forestiller man sig, at vi kan omstille vores energiproduktion, så vi bliver uafhængige af fossile brændstoffer uden at skulle lave offentlige investeringer?

Skatten skal op. Der er ingen vej uden om.

 

Gymnasielærer og historiker med speciale i dansk økonomisk politik i efterkrigstiden. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Selvfølgelig skal skatten sættes op, især for de uproduktive pensionister, som jo har kunnet klare sig trods de mange skattelettelser til de hårdtarbejdende, som heldigvis for samfundsøkonomien ikke har omfattet pensionisterne.

Selvsagt skal skatten op....især for den vellønnede del af befolkningen. Socialdemokratiet indførte i sin tid den absolut retfærdige, progressive beskatning for alle skattetyper. Den er afskaffet mht kommuneskat. Amtsskatten er væk, og regionerne må ikke opkræve skat. Tilbage er blot en yderst rudimentær bundskat, mellemskat og topskat. Lad os få den progressive beskatning tilbage.
Hvis vi så inddriver al gæld til det offentlige, forhindrer milliarder i at fosse fra SKATs hænder ud til internationale svindlere, og aflyser købet af de famøse F35 jagerfly, så vil der formentlig være penge til øget og forbedret velfærd. Det trænger vi til!

Annonce