Annonce

Skatteregning til 99 procent af Ubers chauffører

Tidligere Uber-chauffører får skatteregning på 11,3 millioner. Joachim B. Olsen fastholder, at Uber havde været en gevinst for Danmark.
Kun 3 ud af de 1.195 Uber-chauffører, der er blevet kontrolleret, har betalt nok i skat. Resten af chaufførerne har undladt at indberette hele eller dele af deres indkomst fra Uber. Det skriver Skatteministeriet i en pressemeddelelse på baggrund af en gennemgang fra SKAT.

Dermed er det altså under 1 procent af chaufførerne, som har betalt den korrekte skat. De resterende 99 procent kan nu se frem til en samlet regning på 11,3 millioner kroner, eller 9.400 kroner i gennemsnit.

”Den her kontrol viser, at SKAT har en stram snor i dem, der har forsøgt at snyde. Og den viser, at internationalt samarbejde mellem skattemyndighederne virker. Derfor er det også kun rimeligt, at der nu sendes regninger af sted til chaufførerne”, siger skatteminister Karsten Lauritzen i en pressemeddelelse.

75 procent har modtaget sociale ydelser
Uber meldte sin ankomst på det danske marked i oktober 2014. Her blev tjeneste næsten omgående meldt til politiet for at være ulovlig taxikørsel, også kaldet ”pirattaxa”. I juni 2016 faldt så en principiel dom i Københavns Byret, hvor seks chauffører blev idømt bøder for at have foretaget erhvervsmæssig personbefordring uden at have haft erhvervskørekort, taxabevilling og i en bil, der ikke er godkendt som taxa.

Da Folketinget i marts 2017 vedtog en ny taxilov, som blandt andet krævede taxameter og sædefølere i bilerne, valgte Uber at forlade det danske marked. Loven gjorde det ifølge firmaets danske talsmand Kristian Agerbo ”umuligt” for Uber at operere i Danmark.

Men inden da havde mange chauffører altså nået at køre store pengebeløb ind, som der ikke var blevet betalt skat af i tilstrækkeligt omfang.

Ud over en stor ekstraregning for manglende skattebetaling risikerer mange af chaufførerne også at få en sag for socialt bedrageri på halsen. Skats gennemgang har nemlig også vist, at 75 procent af chaufførerne har modtaget en social ydelse som eksempelvis kontanthjælp, mens de har haft indtægt fra Uber. Det kan være i strid med reglerne, og myndighederne er derfor nu ved at undersøge, om der også her er behov for at sende regninger afsted.

Joachim B vil stadig have Uber
En af de mest ihærdige fortalere for Uber i Danmark har været Liberal Alliances finansordfører Joachim B. Olsen. I 2015 udtalte han, at ”Mit klare indtryk er, at de betaler skat, og det er en ordinær opgave for SKAT at kontrollere, at det sker”.

Trods gårsdagens afsløring af skattesnyd fastholder han, at Uber havde været en gevinst for det danske samfund. Man skulle blot have fulgt VLAK-regeringens oprindelige taxiudspil og reguleret tjenesten, så Uber havde betalt skat:

”Regeringens udspil havde betydet, at Uber var blevet, og der var blevet betalt skat. Så havde chaufførerne vundet, statskassen havde vundet, og kunderne havde vundet,” siger Joachim B. Olsen i dag til Avisen.dk.

Gennemgangen fra SKAT sker på baggrund af nye oplysninger fra myndighederne i Holland, hvor Uber har et hovedkvarter. Foreløbig er det kun oplysninger for 2014 og 2015 der er udleveret, og de danske skattemyndigheder håber nu på også at få udleveret oplysninger fra 2016 og 2017. Så måske er endnu flere sager på vej mod de tidligere chauffører.

 


Flere artikler om emnet

Annonce