Annonce

Skattesagen afslører syg kultur i Venstre

Afhøringerne i Skattesagskommissionen har afsløret en syg politisk kultur dybt ind i Venstres højeste gemakker. Senest kom det frem, at Kristian Jensen heller ikke kunne dy sig for at blande sig i sagen.
Såfremt Peter Lofts version af hændelsesforløbet – som andre afhøringer og e-mails tyder på - er den rigtige, har Troels Lund Poulsen et alvorligt problem.

I torsdags var den tidligere departementschef i Skatteministeriet, Peter Loft, indkaldt til afhøring hos Skattesagskommissionen, der har til formål at belyse, hvorvidt der er foregået magtmisbrug i forbindelse med sagsbehandlingen af Helle Thorning Schmidt og Stephen Kinnocks skattesag. Afhøringerne viste endnu engang, at ikke blot tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen, men nu også Venstres nuværende gruppeformand og tidligere skatteminister Kristian Jensen har været overordentlig interesseret i Stephen Kinnock og Thornings skattemæssige forhold.

Torsdagens afhøring afslørede, at Peter Lofts forklaring var stik modsat Troels Lund Poulsens egen forklaring. Tidligere har andre embedsmænd også direkte modsagt Lund Poulsen, hvilket efterhånden får hans beskrivelse af forløbet til mest af alt at fremstå som end dårlig kopi af joken om Rolf Sørensen og hans evige benægtelse af doping.

Lund Poulsen var nemlig åbenbart den eneste i Danmark, der ikke talte om skattesagen. Tilbage i oktober fortalte Troels Lund Poulsen kommissionen, at” Jeg har ingen diskussion med nogen om det her, og jeg har heller ingen diskussion om det her med mine embedsmænd. Jeg aner ikke hvad der er op og ned”, mens Peter Loft derimod kunne berette, at han ”har holdt ministeren orienteret under hele forløbet”. Begge af disse udsagn kan ikke være rigtige. Lund Poulsen fortalte videre, at han på ingen måder overvejede de politiske konsekvenser af skattesagen. Igen svarede Loft noget anderledes, der kunne fortælle at ministeren gjorde sig detaljerede overvejelser over de politiske konsekvenser.

Disse afsløringer rejser spørgsmålet om, hvordan der kan være så stor uoverensstemmelse mellem Loft og Lund Poulsen?

Der er ingen tvivl om, at Kristian Jensen skal indkaldes til afhøring for at forklare, hvad i alverden han skulle bruge de fortrolige og følsomme oplysninger om hans politiske modstanders skatteforhold til.

Tidligere har afhøringerne også vist urent trav i sagen om den frivillige indbetalingskonto til merskat. Embedsmændenes interne mail afslører, at de klart opfattede kontoen som et politisk stunt til at kunne ”få at vide, om f.eks. navngivne medlemmer af oppositionen indbetaler værdien af deres skattelettelser”. Det selvsamme fortalte Skatteministeriets Koncerndirektør, Jesper Skovhus Poulsen, der kaldte kontoen for en ”gimmick” – hvilket journalist Jan Kjærgaard også har berettet om. Troels Lunds forklaring er igen anderledes end sine tidligere medarbejderes forklaring. Troels Lund har forklaret, at kontoen udelukkende blev sat op på baggrund af en henvendelse fra en borger. Michael Gøtze, Professor i forvaltningsret, har tidligere udtalt, at såfremt formålet med kontoen udelukkende har været at drille Helle Thorning, så er det klart magfordrejning. Hvordan kan det være, at embedsmændene og Jan Kjærgaard har en komplet anden opfattelse af formålet med kontoen end Lund Poulsen?

Afhøringen af Peter Loft viste dog også, at ikke kun Lund Poulsen havde en interesse i skattesagen: Peter Loft kunne nemlig videre fortælle, at Venstres tidligere skatteminister Kristian Jensen kontaktede Loft, for at få afklaring på et rygte han havde hørt om, at skattesagen var blevet afgjort. Her videregav Loft fortrolige oplysning om skattesagen, som man på Loft efterfølgende kunne forstå han havde fortrudt. Værd at bemærke er det, at det var Kristian Jensen, der efter sigende kontakte Loft, for at få fortrolige oplysninger. Hvad skal Kristian Jensen med de oplysninger? Har andre Venstre folk også fået fortrolige oplysninger? Og kan man udelukke af Lars Løkke også er inddraget?

Det var ikke kun Troels Lund Poulsen, der muligvis havde hænderne for langt nede i kagedåsen. Afhøringerne har afsløret en syg politisk kultur, dybt ind Venstres højeste gemakker.

Såfremt Peter Lofts version af hændelsesforløbet – som andre afhøringer og e-mails tyder på - er den rigtige, har Troels Lund Poulsen et alvorligt problem.

Spørgsmålene står i kø og venter på at blive besvaret. Derfor er der heller ingen tvivl om, at Kristian Jensen skal indkaldes til afhøring for at forklare, hvad i alverden han skulle bruge de fortrolige og følsomme oplysninger om hans politiske modstanders skatteforhold til. Troels Lund Poulsen skal naturligvis også genindkaldes, for at forsøge at forklare sig ud af den kattepine, han selv har sat sig i.

Hvorvidt Lund Poulsen har begået magtmisbrug er stadig et åbent spørgsmål. Sikkert er det dog, at den tidligere departementschefs afhøring viste, at det ikke kun var Lund Poulsen der muligvis havde hænderne for langt nede i kagedåsen. Afhøringerne har afsløret en syg politisk kultur, dybt ind Venstres højeste gemakker.


Flere artikler om emnet