Annonce

Skolelærere og landmænd styrer fortsat kommunerne

Landets skolelærere og landmænd er kommunalpolitikkens ubestridte førstemænd. Men en udskældt faggruppe bliver stadig flere og flere.
En slagter, en tømrer, en bilforhandler, en ejendomsmægler og en kemiingeniør. Det er nogle af de jobbaggrunde som landets gen- og nyvalgte borgmestre skriver på deres CV, men særligt tre faggrupper vil den 1. januar sætte sig i borgmesterstolen på landets rådhuse: Skolelærere, landmænd og samfundsvidenskabelige kandidater. Næsten 40 procent af landets byråd vil få en af de tre faggrupper i spidsen.

Og mens 40 procent af danskerne er ufaglærte, så er det kun tre af borgmestrene der er det, nemlig Næstveds Carsten Rasmussen (S), der inden han blev borgmester var ansat i vej- og parkafdelingen i selvsamme kommune, Horsens Peter Sørensen (S), der har været serviceleder på et hospital og SF’s eneste borgmester Tonni Hansen, som har været formand for 3F på Sydfyn.

Ser man på gruppen af faglærte, som udgør over en million danskere, så er denne gruppe voldsomt underrepræsenteret på borgmesterposterne. Godt en håndfuld faglærte er blevet borgmestre. I denne gruppe finder man blandt andet to elektrikere, en tømrer, en maskinarbejder, en slagter og en kontoruddannet.

Hver femte er underviser
Hver femte af landets kommende 98 borgmestre startede erhvervskarrieren bag katederet. Ikke færre end 16 af landets borgmestre er seminarieuddannede skolelærere og yderligere tre er henholdsvis gymnasielærer, fagskolelærer og landbrugslærer. Borgmestrene med underviserbaggrund kommer udelukkende fra Socialdemokratiet (16) og Venstre (3).

Der er i Danmark knap 140.000 beskæftigede med undervisning, ud af de i alt knap 2,8 millioner danskere der er i beskæftigelse. Så knap 5 procent af arbejdsstyrken er lærere, men de tager knap 20 procent af borgmesterposterne.

Fire af de nyvalgte borgmestre er uddannede skolelærere, bland andet Viborgs Ulrik Wilbek, der dog er mest kendt for karrieren som håndboldtræner mm.

En anden af de store offentlige faggrupper er sygeplejersker. Der er omkring 80.000 sygeplejersker, men kun en borgmester er uddannet sygeplejerske. Det er Frederikshavns borgmester Birgit S. Hansen (S). En anden borgmester har også en sundhedsfaglig uddannelse, nemlig Annette Mortensen (V), der er nyvalgt borgmester på Stevns, som er ergoterapeut.

Bonden bestemmer stadig
Den anden store faggruppe er landmænd. Otte af landets borgmestre er landmænd, og ikke så overraskende kommer syv af dem fra Venstre, og den sidste fra en lokalliste, nemlig John Brædder fra Guldborgssund.

Der er i dag omkring 40.000 fuldtidsbeskæftigede landmænd, hvilket er omkring 1,4% af samtlige beskæftigede, så landbruget er heftigt overrepræsenteret med otte procent af borgmesterstolene.

Desuden er tre af borgmestrene jordbrugsøkonomer eller agronomer, og alle tre er også fra Venstre. Således har 10 ud af Venstres 36 borgmestre en baggrund med nær tilknytning til landbruget.

Djøfferne kommer
Den tredje store gruppe af borgmestre kommer fra den i offentligheden stærkt omdiskuterede faggruppe kaldet Djøffere, nemlig samfundsvidenskabelige kandidater fra universitetet, og det er især Socialdemokratiet og de Konservative, der er leveringsdygtige i dem. 11 borgmesterposter er det blevet til for de udskældte djøffere.

Således er blandt andet Socialdemokraternes borgmestre Frank Jensen fra København, Jakob Bundsgaard fra Aarhus, Aalborgs Thomas Kastrup-Larsen Fredericias Jacob Bjerregaard, Herlevs Thomas Gyldal Petersen og Samsøs store stemmesluger Marcel Meijer, der har en statskundskabsuddannelse fra universitet i hollandske Twente, med i denne gruppe.

To af de otte konservative borgmestre har også en statskundskabsuddannelse, nemlig Helsingørs Benedikte Kiær og Lyngby-Taarbæks Sofia Osmani. Derudover er Hørsholms Morten Slotved økonom og Gentoftes Hans Toft er landets eneste advokater i spidsen for en kommune.

Det er særligt i hovedstadsområdet og universitetsbyerne, at djøfferne sidder tungt på magten. Med Samsø og Fredericia som nogle af de få undtagelser.

Sørger for lov og orden
En lille faggruppe, som er repræsenteret godt udover dens størrelse, er politiet. Tre af borgmestrene har en fortid i politiet, nemlig Odders Uffe Jensen (V), Frederikssunds John Schmidt Andersen (V) og den nyvalgte socialdemokratiske borgmester i Vordingborg, Michael Smed. Der er kun lidt over 10.000 betjente og de udgør under en procent af de beskæftigede.

En enkelt officer fra forsvaret er også at finde blandt borgmestrene, det er Nyborgs Kenneth Muhs (V), der er major.

Der er stadigvæk en borgmesterpost, som der endnu ikke er sat navn på, og det er Slagelse.

Hvis borgmesterkæden ender om halsen på den nuværende borgmester Sten Knuth, vil der være fem bankuddannede borgmestre, mens den cand.polit.-uddannede John Dyrby Paulsen vil bringe antallet af djøffere op på 12.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet