Annonce

Skulderklap til DSU efter faglært kampagne

DSU Sjællands projekt ”Et Faglært Sjælland” opnåede en 2. plads, da Dansk Ungdoms Fællesråd i weekenden uddelte prisen for Året Ungdomsforening 2017.
Når unge samles i foreninger, engagerer sig i lokalområdet, i en særlig sag eller rækker ud til andre, som har brug for hjælp, støtte eller et netværk, så fortjener de en særlig hæder.

Det har Dansk Ungdoms Fællesråd sat sig for, og har hvert år siden 2009 uddelt prisen for Årets Ungdomsforening.

I weekenden, 2.-3. december, afholdt Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) deres årlige delegeretmøde, som også dannede ramme om uddelingen af årets pris.

Af de mange foreninger, som var blevet indstillet til prisen, stod otte tilbage og kunne afvente med spænding den endelig afsløring af, hvem der havde opnået den flotte titel.

Det var en ære, som tilfaldt FDF afdelingen K9 Nørrebro.

På andenpladsen kom Danmarks Socialdemokratiske Ungdoms (DSU) afdeling i Region Sjælland med projektet ”Et Faglært Sjælland”, som fik ros for det engagerende arbejde for at styrke erhvervsuddannelsernes optag ved et politisk samarbejde med kommunerne.

Dansk Flygtningehjælps Ungdom (DFUNK) Østjylland kom ind på en flot tredjeplads for deres arbejde med at inddrage unge flygtninge, og give dem et netværk og fællesskab.

Nærværende lokalt samarbejde løb med sejren
FDF K9 Nørrebro var blevet indstillet for deres arbejde med at bygge bro til lokalsamfundet, og igennem projekter og lokalt samarbejde at række ud og engagere lokale unge på Nørrebro, midt i en udvikling, som ikke nødvendigvis skubber unge i retning af spejderbevægelsen.

Til DUFs hjemmeside udtaler Christian Kallehauge, en af foreningens kredsledere: ”Vi ønsker at skabe demokratiske og samfundsbevidste borgere, hvilket også er en del af FDF’s grundfortælling og værdier. Vores fokus er på det gode møde – at skabe oplevelser, der giver glade børn og stærke relationer.”

Succesen afspejles også i deres stigende medlemstal, der er gået fra 17 medlemmer til 111 medlemmer på tre år.

Derudover understregede dommerpanelet, som bestod af DUF-formand Kasper Sand Kjær, Joy Mogensen, borgmester i Roskilde og Malene Thøgersen, forsker i folkeoplysning ved Idrættens Analyseinstitut, i motivationen for prisvinderne, at det viser en særlig drivkraft for frivillige foreninger at kunne tilpasse sig de omstændigheder, man som foreninger fungerer i.

Dette års vinder af prisen som Årets Ungdomsforening rammer plet i alle prisens fire kriterier: nytænkning, samarbejde, frivillighed og udvikling. Foreningen har formået at vise vejen for, hvordan den kerne, man har som frivillig forening, i mange tilfælde kan tilpasses de omstændigheder, man er i. Her er det en FDF-kreds, der er lykkedes med at spille sig relevant i den københavnske bydel Nørrebro”.

Og det var en pointe, som Kasper Sand Kjær også understregede i sin afsluttende bemærkning.

”Dét at tage så stort et ansvar for medborgerne er så sejt, og rækker udover, hvad der kan forventes af en lokal forening. Derudover er det interessant at se, at de har fundet formlen for, hvordan man som forening kan komme til borgerne i stedet for at vente på det omvendte”.

FDF K9 Nørrebro får sammen med æren også en pengepræmie på 10.000 kroner til at styrke foreningens arbejde.

DSU-formand: Kæmpe skulderklap
Hos DSU Sjælland er man særligt beærede over at opnå en 2. plads, fordi projektet ”Et Faglært Sjælland” – udover at styrke foreningen internt - samtidig har vist konkrete resultater, med flere lokale aftaler om politisk forbedringer for overgangen fra folkeskole til erhvervsuddannelse med byråd i de sjællandske kommuner, og end da et forslag, der nåede helt til Christiansborg.

Derfor er anerkendelsen et skulderklap for det store arbejde, afdelingerne på Sjælland har gjort, fortæller DSU Sjællands formand, Signe Kaulberg Jespersen.

"Det er et kæmpe skulderklap. Vi har bevist, at det betaler sig at arbejde hårdt for at opnå konkrete, politiske resultater. Og at mange er enige i, at der skal gøres noget nu for at sikre faglært arbejdskraft til fremtiden. Det er jeg hamrende stolt af," fortæller hun.

Netavisen Pio har tidligere skrevet om projektet, som blandt andet førte til, at et flertal på Christiansborg bakker op om indførslen af den praktiske projektopgave i 9. klasse, som var en del af det politiske oplæg, DSU Sjælland og ungdomsafdelingerne fra fagbevægelsen, Dansk Metal Ungdom og 3F Ungdom og Dansk El-forbunds Ungdom, havde udformet.

Nytænkning, samarbejde og udvikling
Dansk Ungdoms Fællesråd er en paraplyorganisation for foreninger og fællesskaber for unge i hele Danmark. Prisen uddeles til foreninger, som gennem deres arbejde formår at nytænke foreningsarbejdet, række ud til lokal samarbejder og derigennem styrke synligheden.

”Det engagerende, lokale arbejde, de initiativrige frivillige og dem der tager det lange seje træk fortjener at blive fremhævet over for omverdenen og høste anerkendelse,” skriver DUF om prisen, og peger på fire kerneområder, som der lægges vægt på ved uddelingen: nytænkning, samarbejde, udvikling og frivillighed.

Line Sofie Gluud er student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet