Men syv år efter at Folketinget vedtog Danmarks første lov om solarier, slår Kræftens Bekæmpelse, Dansk Dermatologisk Selskab og Patientforeningen Modermærkekræft alarm.
I en fælles henvendelse til Folketingets sundhedsudvalg advarer de tre sundhedsorganisationer om, at “vi må desværre konstatere ud fra de løbende målinger af danskernes solariebrug, at loven ikke i tilstrækkelig grad beskytter børn og unge”.
I 2014 blev det besluttet at stille krav til apparaturet i solcentre, herunder niveauet for UV-strålingen, og til synlig skiltning af generelle sundhedsråd ved offentligt tilgængelige solarier.
Og for at sikre reglerne blev overholdt, blev det besluttet at skærpe straffebestemmelser og regler om kontrol med solcentre.
Hvis vi skal tage hånd om problemet
“Loven blev ændret i 2014, og nu er vi så i 2021, og vi kan se, at brugen af solarier er stagneret, så det er på tide at gøre noget, hvis vi skal tage hånd om problemet,” siger Peter Dalum, projektchef for Forebyggelse & Oplysning i Kræftens Bekæmpelse, til Netavisen Pio.
I 2019 var der fortsat 10 procent af de 15 til 25-årige, der gik i solarium - eller ligesom i 2013. 71 procent af de 15 til 25-årige solariebrugere var under 18 år, da de gik i solarium første gang.
“Man skal også huske på, at selv om loven blev overholdt, og man overholdt strålingsniveauerne, så er brugen stadig kræftfremkaldende,” siger Peter Dalum.
En meget, meget lille effek
“Så loven har kun haft en meget, meget lille effekt på andelen af unge som får modermærkekræft som følge af brugen af solarium - hvis den da overhovedet har haft nogen effekt.”
Hvert år konstateres 2500 nye tilfælde af modermærkekræft i Danmark, og 275 dør af modermærkekræft årligt.
Solarieforbrug er årsag til henholdsvis 8 og 13 procent af alle tilfælde af modermærkekræft hos mænd og kvinder.
Jo yngre man er, jo farligere er brugen af solarie. Solariebrug øger risikoen for modermærkekræft med 20 procent. Går du i solarium, før du fylder 35 år, øges risikoen med 60 procent.
En aldersgrænse i dag vil ikke kræve, at solcentrene bliver bemandet, mener projektchefen. Det var det, som i 2014 fik det daværende regeringsparti, De Radikale, til at afvise en sådan grænse.
“Hvis man ikke vil stille krav om, at solarier skal være bemandet, så kan man enkelt lave elektronisk adgangskort som i fitnesscentre,” siger Peter Dalum.
Ikke være 100 procent vandtæt
“Det vil selvfølgelig ikke være 100 procent vandtæt, for der vil altid kunne være en 17-årig, som låner en ældres vens adgangskort. Men det vil gøre det væsentligt sværere og få en signalværdi. Hvilket også gør sig gældende i forhold til unge, som tilbringer sommeren på stranden.”
Ikke alene svarer UV-strålingen i et solarium nemlig til ligge på stranden ved Ækvator. Strålingen er stort set på hele kroppen på én gang.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), men Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, vil ikke afvise den foreslåede aldersgrænse.
“Jeg lytter selvfølgelig meget opmærksomt, når sundhedsorganisationer kommer med forslag til hvordan vi kan forebygge kræft, særligt blandt unge,” siger Rasmus Horn Langhoff til Netavisen Pio.
Ikke lagt os fast på de konkrete værktøjer
“Vi har endnu ikke lagt os fast på de konkrete værktøjer. Vi har foreløbig haft fokus på andre måder at forebygge kræft, særligt rygning, hvor vi har indgået en aftale med et meget bredt flertal i Folketinget om at sætte ind over for børn og unges rygning.
“Mange af de tiltag er ved at blive rullet ud nu og vil forhåbentlig have en effekt over de kommende år.”
SF’s sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, er til gengæld mere skeptisk over for en aldersgrænse
“Jeg mener, at man skal forsøge med oplysning først,” siger Kirsten Normann Andersen til Netavisen Pio.
SF’s sundhedsordfører dog overrasket over, der stadig er lige så mange unge, der går i solarium, som da loven blev vedtaget i 2014, og vil nu bede sundhedsministeren kommentere tallene i henvendelsen fra organisationerne.
“Det kommer bag på mig, at forbruget af solarium skulle være det samme i dag – som for 10 år siden,” siger Kirsten Normann Andersen.
Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, er enig i behovet for at nedbringe børn og unges brug af solarier.
Men Liselott Blixt ser hellere, at der er bemanding på solcentrene, så brugerne får den nødvendige information i forhold til, hvordan solarierne fungerer - og eventuelle problemer i forhold til særlige hudtyper.
En halv time på hver side
“Jeg kan jo huske, at da jeg for mange år siden fik solarie, da var det jo en halv time på hver side,” siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører til Netavisen Pio.
“I dag er det jo meget mindre. Det vil sikre, at et forbud ikke bare vil stå alene. Så det er ikke et ja eller nej til en aldersgrænse. Der er nogle ubesvarede spørgsmål og jeg vil gerne vide, hvordan de håndterer en aldersgrænse i andre lande”
Kilde: Kræftens Bekæmpelse.
Kommentarer
Alle solarier er selvbetjente. Hvorfor vil man indføre regler, der ikke kan håndhæves?