Annonce

Slaget om Amager Fælled

Debat: Det er omsonst, at det er vigtigere for De Radikale, Danmarks Naturfredningsforening og Politiken at sikre hjem til orkideer end til mennesker.
De seneste uger har vi været vidner til en usædvanlig kampagne imod en allerede indgået aftale om bebyggelse på den ikke-fredede del af Amager Fælled: Danmarks Naturfredsforening og De Radikale er vendt på en tallerken, og går imod finansieringen af en allerede anlagt metrolinje, hvilket senest flankeres af Politiken på lederspalten d. 17.10. Alliancen vil redde nogle orkideer, forstås.

Københavns indbyggertal stiger med ca. 1.000 indbyggere om måneden. Det kræver selvsagt udbygning af byen i flere retninger. Heriblandt ved at inddrage de knap 6 pct. af naturen på Amager Fælled, der i 90erne blev indgået politisk aftale om. Dertil kommer, at de lokale borgere på Amager – og resten af de københavnske borgere – fremover fortsat kan nyde godt af de over 100 hektar, der fortsat står fredet. Byggeriet bliver i maks. syv etagers højde og vil falde naturligt ind i området. Det kan sågar ende med at give lidt tilbage til området, når de flotte planer føres ud i livet. Men flere parter, der allerede har været en del af beslutningsgrundlaget, er vendt på en tallerken: Nu vil de ikke længere bakke op om planerne.

I stedet bliver der kastet meningsløse forslag ud i den offentlige debat, der ikke har nogen sammenhæng til Fingerplanen og princippet om at bygge stationsnært. Det er nemt at være imod, men det kniber med reelle alternativer. Det bliver også særlig svært, grundet at infrastrukturen allerede er planlagt efter byggeriet. Det har hele tiden været planen at finansiere metroen gennem grundsalg, og af samme årsag er Sundby Station anlagt tæt ved det planlagte byggeri.

Argumentet imod byggeriet går på, at det er et 7.000 år gammelt naturområde. Det kan undre, at Danmarks Naturfredningsforening ikke havde adgang til den information tilbage i starten af 90erne. Samtidig må man formode, at de sjældne plantearter vil kunne få et liv et andet sted i landet. Det virker noget omsonst, at det er vigtigere at sikre nogle sjældne orkideers hjem end et sted at bo for københavnerne, når byen vokser. Det er trods alt dem, byen først og fremmest er til for.

Rune Dybvad Simonsen er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Socialdemokratiet. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Indsuppleret i Københavns Borgerrepræsentation (S).


Flere artikler om emnet