Slip ulvene løs på Amager Fælled

Hvis venstrefløjen og den kreative klasse virkelig vil naturen det godt, bør den droppe kampen mod byggeri og i stedet droppe bøffer og flyrejser
’Jeg sagde, at jeg ville holde skarpt øje med tingenes gang, og nu er tiden kommet til, at vi vågner igen.’ Kogemanden, storbymennesket, radioværten og naturelskeren Nikolaj Kirk kridter, ifølge Berlingske, skoene i disse tider. Og melder sig klar til at fortsætte sin utrættelige kamp mod bebyggelse på Amager Fælled.

Sidste år gjaldt det Københavns Kommunes overgreb på orkideer og frøer. I år handler det om de københavnske naturelskeres forsvar for ’Lærkesletten’, som de kalder den, og som Københavns Kommune nu har planer om at bygge boliger på. Det, er det, stykke jord på Amager Fælled, de fleste københavnere kender som enten lossepladsen eller campingpladsen.

Og tag ikke fejl. Det er en dødsens alvorlig kamp. Det vil sige, at for de københavnere, der har svært ved at finde et sted at bo, handler det godt nok mest om, netop at få et sted at bo, som de har råd til at betale. København er jo plaget af voldsomt vokseværk i disse tider - og det fortsætter også ud i fremtiden.

For studerende og folk uden for mange penge på lommen, kan det være svært at finde en billig bolig.

Vi bliver simpelthen flere og flere københavnere. For studerende og folk uden for mange penge på lommen, kan det være svært at finde en billig bolig. Det ved vi alle. Men det med bolig til alle, kan så også betragtes som et lidt hverdagsagtigt problem. Det synes i hvert fald naturelskerne.

De forsvarer den forsvarsløse natur mod den voldtægt, storbyen og samfundet begår mod naturen. Og i den sammenhæng kommer andres behov for en bolig helt klart til kort.  Og indtil videre, må man sige at det går meget godt for naturelskerne. Deres syn på sagen har vundet stor udbredelse. De har vundet kampen om Amager Fælled. I hvert fald foreløbigt.

Grønt er det nye sort
Naturelskernes kamp mod boliger på Amager Fælled er en del af den grønne dagsorden, som danskerne virkelig har taget til sig. Selv Socialdemokratiet og Venstre er blevet så grønne, at de fremlægger store planer om, at de vil gøre samfundet grønnere. Rødt og sort er blevet til grøn.

Vi er på vej i afgrunden.

Men det med politikernes store planer er langt, langt fra nok, når det handler om at redde naturen. Det er de fleste enige om.  Vi – menneskeheden - er nemlig på katastrofekurs. Og politikernes planer hjælper ikke meget. I bedste fald kun en lille smule. For naturen er allerede vildt bagud på point, efter århundreders rovdrift og overforbrug. Der skal meget mere til før det rykker i den rigtige retning. Bare se på drivhuseffekten og samfundets evindelige rovdrift på naturens ressourcer.

Forleden slog 301 forskere alarm i Politiken: CO2-udledningen er ved at kvæle kloden.  Vi ved det alle sammen kun alt for godt. Vi har hørt det igen og igen. Vi er på vej i afgrunden.

Derfor må vi selv handle. Vi må gøre noget radikalt. Det er her kampen for Amager Fælled kommer ind i billedet. Kampen for Amager Fælled er københavnernes lokale kamp for et bedre globalt miljø. En grønnere verden.

Venstrefløjens hjemmebane
Kampen for miljøet og naturen er også venstrefløjens hjemmebane. Og kampen mod byggeri på Amager Fælled er som skabt til venstrefløjens univers. Den er nemlig en kamp på stærke symboler, der alle falder ud til venstrefløjens fordel. I forvejen elsker venstrefløjen symbolkampe.

Det er og bliver en gratis omgang.

Kampen mod byggeri på Amager Fælled er fuld af den slags symbolik:

Davids kamp mod Goliat.
Frøens, orkideens og lærkens kamp mod systemet.
Naturens kamp mod pengemagten, teknokratiet og boligselskaberne.
Folkets, naturens og venstrefløjens kamp mod kommunen og en overborgmester, der til forveksling ligner en djøf'er.
Den umiddelbare og smukke mod det grimme og det grå.

Både Socialdemokrater og de borgerlige er chanceløse. Over for venstrefløjens populistiske symboler, kommer selv den sunde fornuft til kort.

Dertil kommer – og det skal man ikke undervurdere - at solidariteten med naturen og det grønne København, giver venstrefløjen og den kreative klasse en rigtig, rigtig rar fornemmelse, og masser af feel-good, når man hygger sig hjemme ved kaminen i byggeforeningshuset. Intet er - som bekendt - så dejligt, som at gøre noget godt i en højere sags tjeneste. Især når det også er rigtig bekvemt og ikke går ud over én selv. Det er og bliver en gratis omgang.

Drop bøffer og weekendture
For os københavnere er naturen et ta’-selv-bord. Sådan er det bare når man bor i storbyen. Hvor naturen, for folk på landet, er et grundvilkår. Det har vi københavnere bare aldrig forstået. Og det kommer vi sikkert aldrig til at forstå.

Hvis venstrefløjen, og den kreative klasse i København, virkelig vil naturen, så kom dog ind i kampen: Drop de grillede oksebøffer til sommerfesterne. Drop de årlige flyrejser til New York og Bali. Drop bilen og ta’ cyklen eller toget i stedet for. Det ville virkelig rykke i CO2-regnskabet til stor glæde for klimaet og naturen.

Og så lad os da for pokker lukke den rigtige natur indenfor i hovedstaden. Lad os slippe ulvene løs på Amager Fælled.

Det ville være radikalt.

 

Jan Andreasen er lektor og tidligere medlem af borgerrepræsentationen i København for Socialdemokratiet.

 

Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Lektor og tidligere medlem af borgerrepræsentationen i København for Socialdemokratiet


placeholder

Annonce