Slutspurt før finanslov, væltet stillads og kødglade danskere

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Mens vi venter på en finanslov - som nogen siger kan komme allerede til aftenkaffen mandag - så er det blevet tid til et nyhedsbrev fra Netavisen Pio.

Her byder vi på et par klimahistorier - både fra danskernes spisebord og fra finansverdenen.

Vi skal også forbi Nørrebro, hvor det er gået voldsomt for sig i en demonstration, hvor flere hundrede stilladsarbejdere demonstrerer mod social dumping og usikre arbejdsforhold.  

Men vi starter på Christiansborg, hvor partierne fra formiddagen har fortsat de finanslovsforhandlinger, som efter alt at dømme er gået ind i den sin slutspurt.  
 

Enhedslisten: Den sociale balance i finansloven har rykket sig

Enhedslisten er utilfreds med de seneste ændringer i finansieringen af finanslovsaftalen.

Ifølge partiets leder Pernille Skipper har “den sociale balance" rykket sig - og det i en mindre solidarisk retning.

Ifølge Altinget har Radikale Venstre natten til mandag fået pillet et til flere finansieringsforslag ud af aftaleskitsen. I stedet er der lagt op til, at hullet i finansieringen skal fyldes op med højere punktafgifter på eksempelvis sukker og alkohol.

Men den flade afgift på forbrug har en social slagside, mener Enhedslisten.

"Den sociale balance rykkede sig en lille smule, blandt andet ved at der var nogle indtægter, der røg ud og ikke var i spil længere, og ved at vi begyndte at diskutere flade afgifter på forbrug," sagde Pernille Skipper mandag formiddag.

Udover den sociale balance i finansieringen, så er spørgsmålet om udenlandsk arbejdskraft og grænsebomme nogle af de sidste knaster.

Læs mere om finanslovsforhandlingerne her.

 

Trods klima-snak: Danskerne spiser oftere kød

Mange vil gerne være bæredygtige og klima-korrekte. Ihvertfald bliver der snakket mere og mere om at skrue ned for oksekød og udlandsrejser.

Men når det kommer til stykket, kniber det gevaldigt med at sætte handling bag de gode intentioner. I hvert fald når det gælder vores forbrug af kød. Det skriver Politiken.

 


Faktisk viser en ny undersøgelsen fra Fødevarerministeriet, at 79 procent af danskernes aftensmåltider indeholder kød – i 2016 var det 75 procent.

Læs mere om de kødhungeren danskeres madvaner hos Politiken.  
 

Ny måling: Stemmespild i blå blok stiger

Der er tiltagende risiko for stemmespild på den borgerlige fløj.

Det viser det seneste snit af meningsmålingerne, som professor og valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

Her står Liberal Alliance til blot 1,9 procent af stemmerne og ser med forbehold for den statistiske usikkerhed for første gang ud til at ryge under spærregrænsen.

Det betyder, at det samlede stemmespild i blå blok når op på hele 5,4 procent, hvis man lægger både Kristendemokraternes, Klaus Riskær Pedersens, Stram Kurs' og Liberal Alliances spildte stemmer sammen.

Det er særdeles dårligt nyt for borgerlige politikere, mener Kasper Møller Hansen.

"Den borgerlige blok har et stort problem i, at der er så mange og så forskellige partier, der ligger under spærregrænsen. Problemet bliver kun større af, at stemmespild for tiden udelukkende er et borgerligt problem," siger han og tilføjer: 

"Stemmespildet er faktisk større end det antal stemmer, man plejer at kunne flytte mellem rød og blå blok. Det kan blive helt definerende for Jakob Ellemanns chancer for at nå Statsministeriet," siger han.

Dyk ned i målingen på Altinget.
 

Demonstranter vælter kæmpe stillads på Nørrebro

Et stort drama omkring en byggeplads på Nørrebro i København har udspillet sig over de seneste dage og er her til formiddag kulmineret med stenkast og et stillads, der er blevet væltet.

Det er et stort antal stilladsarbejdere, der mandag morgen har nedlagt arbejdet og er mødt op på Lundtoftegade på Nørrebro i protest mod et byggefirma, der beskyldes for social dumping og ulovlig opsætning af et stillads.

Søndag aften blev to fagligt aktive, en stilladsarbejder fra 3F og en medarbejder fra Dansk El-Forbund, angiveligt overfaldet og tæsket, da de ville dokumentere forholdene på byggepladsen.

Københavns Politi er massivt til stede, og der meldes om voldelige sammenstød, hærværk og vold.


3F tager skarpt afstand fra situationen.

“Det er ikke i orden, at en faglig sag eskalerer på den her måde, og vi tager skarpt afstand fra vold, uanset hvem der begår den,” siger Claus von Elling, der er formand for 3F Byggegruppen, som organiserer knap 60.000 bygningsarbejdere, til Fagbladet 3F.  

Her kan du se videoen af det store stillads, som blev væltet, og du kan få et overblik over konflikten i Netavisen Pio her.
 

Er du klimavenlig? Få et billigt lån 

Sager om hvidvask, urimeligt høje gebyrer og en generel tillidskrise, har fyldt hos bankerne de senere år.
Men nu skal det være grøn omstilling og bæredygtighed, vi forbinder med finanssektoren.

Derfor kommer Finans Danmark nu med 20 nye anbefalinger til, hvordan finanssektoren gennem investeringer kan bidrage til et mere bæredygtigt samfund.

Et af forslagene går på, at bankerne skal gøre det lettere at låne, hvis investeringerne har et mindre CO2-aftryk.

Læs mere om bankernes grønne forslagene på DR.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook