Smerter i kroppen hindrer seniorers fritidsliv

Hver tredje ældre 3F’er har så mange smerter i kroppen, at det hæmmer deres mulighed for at have et aktivt fritidsliv, viser ny undersøgelse.
Når hver tredje 3Fer over 50 kommer hjem fra arbejdet, så gør kroppen så ondt, at enhver tanke om at dyrke motion, deltage i foreningsarbejde eller på anden måde leve et aktivt fritidsliv, hurtigt bliver lagt på hylden.

Allerede inden de når tilbagetrækningsalderen har en stor del af seniorerne blandt 3F’eren smerter, når de kommer hjem fra arbejde og mange spiser ofte smertestillende medicin. Cirka hver tredje 3F’er i 50’erne oplever desuden, at smerter i muskler og led har i nogen eller høj grad har medvirket til, at de ikke kunne udføre deres fritidsinteresser.

Og det er ikke kun de ældre 3F'ere, som er ramt. Selv i gruppen af 3F'ere under 30 er det hver tredje (29 procent) som oplever de har smerter i kroppen, når de kommer hjem.

Tallene vækker bekymring hos 3F.

”Helt grundlæggende bør man ikke have smerter som følge af sit arbejde. Derfor synes jeg, at det er en kæmpe udfordring, at så mange 3F’ere har smerter efter en arbejdsdag, og at andelen er tiltagende i takt med alderen,” siger 3Fs næstformand Tina Christensen til Netavisen Pio.

”Når 50 procent af 3F’erne mellem 50 og 59 år enten i nogen eller høj grad vælger fritidsaktiviteter fra som følge af smerter, har vi en betydelig udfordring. Det har selvsagt stor betydning for den enkeltes livskvalitet, at man må vælge fritidsaktiviteter fra, og det er en urimelig høj pris at betale for at passe sit arbejde,” siger hun.

Behov for bedre arbejdsmiljø
Over halvdelen af 3F’erne har smerter, når de kommer hjem fra arbejde, viser undersøgelsen som også dokumenterer at problemet stiger med alderen – med den undtagelse at medlemmer, der er i beskæftigelse efter tilbagetrækningsalderen, ikke på samme måde har smerter i kroppen.

Tina Christensen mener, at tallene bør vække til hos politikerne og ikke mindst arbejdsgiverne. Det handler blandt andet om at forbedre arbejdsmiljøet, så færre bliver nedslidte.

”Sikker viden er en forudsætning for den forebyggende indsats for at fremme trivsel og et sundt arbejdsmiljø på arbejdspladsen. Og så er der behov at virksomhederne løfter deres ansvar for at behandle medarbejderne ordentlig,” siger hun.

Undersøgelsen viser også, at ganske mange 3F'ere vælger at komme igennem arbejdsdagen med smertestillende medicin. Hver femte 3F’er i 50’erne spiser smertestillede medicin mindst hver tredje dag.

Ingen løsning at hæve pensionsalderen
3F-næstformanden har dog også en meget konkret bøn til politikerne. Særligt dem der i øjeblikket pønser på at hæve pensionsalderen.

”Vi ved fra andre undersøgelser, at en fjerdedel af 3Fs medlemmer enten er nedslidte eller døde inden de bliver 60 år. Med den seneste undersøgelse tyder dette tal desværre ikke på at mindskes for de kommende årgange. Det synes jeg er en væsentlig viden at have i erindring når man lytter til regeringens ønske om at hæve pensionsalderen yderligere. Det er muligt, at vi på sigt bliver ældre, men hvis man er præget af smerter allerede som 50-årig, er det ikke løsningen at tvinge folk til at blive på arbejdsmarkedet til de bliver 70,” slutter hun.

Nyt forum for Lighed i Sundhed

Undersøgelsen fra 3F er lavet i anledning af at 3F sammen med en blandt andet Dansk Sygeplejeråd, Jordemoderforeningen, Danske Fysioterapeuter, Danske Patienter, Danske Handicaporganisationer, Dansk selskab for indvandrersundhed og Håndværksrådet, lancerer et forum for Lighed i Sundhed.

Forummet præsenterer onsdag sine første ti anbefalinger for et Danmark med mere lighed i sundhed som grundlag for et bæredygtigt velfærdssamfund.

Alle svarene i undersøgelsen kommer fra medlemmer af 3F. I alt har 1.010 personer besvaret undersøgelsen, der er foretaget fra d. 2. maj til d. 8. maj 2017.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce