Smittetallene dykker, men ... og kulturminister vil ikke boykotte VM

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Så er det blevet tirsdag den 12. januar og dermed også tid til Netavisen Pios korte nyhedsoverblik Aktuelt. I dag med nyt om corona, fodbold-VM i Qatar, formandsvalg i Alternativet og borgmester-exit i Fredericia.

 

Sagens coronatal: Færre smittede

Det seneste døgn er 1.076 personer registreret smittet med coronavirus. Det er det laveste antal målt siden tilbage i november måned. 26 personer er døde. Der er nu 917 personer indlagt med covid-19 på de danske hospitaler.

Det er tre færre end i går. Af de indlagte er 135 på intensiv afdeling, og 90 er i respirator.

Dagens smittetal er baseret på 57.956 prøver. Det svarer til, at 1,9 procent af de testede er positive med covid-19.

Selv om det går bedre, så advarer sundhedsminister Magnus Heunicke om, at det såkaldte kontakttal - altså hvor meget vi smitter hinanden - stadig er for højt.

placeholder


Minister vil ikke boykotte VM i Qatar

Skulle det danske fodboldlandshold kvalificere sig til VM i Qatar i 2022, så bliver det med regeringens opbakning. Vælger DBU selv at takke nej tak til deltagelse, så er der også opbakning fra regeringen til det. Det siger kulturminister Joy Mogensen på et samråd om sagen. Det skriver Fagbladet 3F.

"Den vurdering må ligge hos idrætsorganisationerne, og regeringen bakker op om deres medlemsdemokrati. Vi må ikke tage sportsfolkene som gidsler," sagde hun.

Initiativtageren til samrådet, udenrigsordfører Karsten Hønge (SF), var ikke helt tilfreds med ministerens svar.

"Nu er der fløjtet til kamp, så hun må frem på banen. Virkeligheden er jo, at Qatar bruger fodbolden i en propagandamaskine, og man bliver en nyttig idiot, i det spil Qatar har."

VM-slutrunden i Qatar er blevet kritiseret for at være blevet tildelt ved hjælp af korruption, at stadions bygges af migrantarbejdere under slavelignende forhold og at Qatar bruger slutrunden som en udenrigspolitisk løftestang.

Læs hele historien her.

 

Fem kandidater til posten som politisk leder i Alternativet

Fem personer vil være ny politisk leder i Alternativet efter Josephine Fock, som trådte øjeblikkeligt tilbage i november sidste år. Det skriver DR.

Den mest kendte af de fem - og storfavoritten til at vinde afstemningen - er Franciska Rosenkilde, kultur- og fritidsborgmester i København.

Desuden stiller manuskriptforfatter og instruktør Troels Christian Jakobsen, der netop er blevet indsupleret i borgerrepræsentationen, politisk aktivist Thomas Due Nielsen, jurist Jan Kristoffersen og adjunkt Thor Clasen Jonasen op.

De har nu 14 dage til at samle 100 erklæringer, så de kan stille op. Det har kun to indtil videre gjort. 7. februar skal partiets medlemmer på et ekstraordinært landsmøde vælge en ny politisk leder.


Nye detaljer i sag om borgmester-exit

Fredericias tidligere borgmester Jacob Bjerregaard (S) lagde - modsat egen forklaring - pres på kommunen, mens han var borgmester, for at sikre sig en attraktiv byggegrund.

Det skriver Ekstra Bladet på baggrund af et telefonnotat, der er del af en aktindsigt.

Sagen handler om, at borgmesteren tilbage i 2014 købte en attraktiv byggegrund i første række med udsigt til Lillebælt. Kort før sagen kom frem trak Jacob Bjerregaard sig som borgmester.

Læs hele historien her.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce