Smuthul i RUT-register: Bøder bortfalder

Udenlandske virksomheder, som har fået dagbøder, kan i flere tilfælde slippe for at betale bøderne: ”Det må laves om”, siger S-beskæftigelsesordfører
Udenlandske virksomheder, som ikke anmelder sig i RUT-registeret, kan på flere måder slippe for at betale de daglige tvangsbøder, som et enigt folketing ellers vedtog sidste uge.

Folketinget skærpede sidste uge kursen over for udenlandske virksomheder, der ikke anmelder sig i RUT-registeret betydeligt. Således vanker der fra 1. juli daglige tvangsbøder á mindst 1.500 kroner til de firmaer, der stadig forsøger at slippe uden om registrering i Registeret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT).

”Dejligt at kursen nu er blevet skærpet. Det er et stort fremskridt, men desværre er der et par smuthuller i ordningen, sådan at udenlandske virksomheder kan slippe uden om at betale dagbøderne. Enten ved at virksomheden flytter arbejdssted. Så bortfalder de hidtidige tvangsbøder. Eller ved at virksomheden lukker ned i Danmark en tid. Når så virksomheden starter op igen, så bliver virksomheden ikke opkrævet de bøder, den stak af fra. Det er simpelt hen tumpet. Det må laves om,” siger den socialdemokratiske beskæftigelsesordfører, Leif Lahn, til Netavisen Pio.

Jeg håber, ministeren er kommet på bedre tanker

”Jeg synes simpelt hen, vi må lukke de her huller. Under udvalgsbehandlingen fik vi at vide af beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, at det ikke var teknisk muligt at lukke hullerne. Jeg tror nu, det er et spørgsmål om vilje. Jeg håber, ministeren er kommet på bedre tanker,” siger Leif Lahn.
Minister rækker hånden frem

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skriver i en skriftlig kommentar til Netavisen Pio, at han er åben over for at se på sagen, hvis der viser sig problemer:

”Jeg er glad for, at et bredt flertal har strammet reglerne, så det fremover har mærkbare konsekvenser, hvis en udenlandsk virksomhed ikke anmelder sig i RUT, som man skal. Virksomheder, som ser stort på reglerne, vil få daglige tvangsbøder. Spørgsmålet om virksomheder kan flytte til andre adresser blev også drøftet under Folketingets behandling af forslaget. Vi kommer til at følge udviklingen tæt, og viser det sig, at der er problemer, skal der ikke herske tvivl om, at vi kommer til at se på, hvad man kan gøre ved det.”

Vi kommer til at følge udviklingen tæt

Indførelsen af dagbøder vakte i sidste uge glæde i fagbevægelsen, ikke mindst hos fagforbundet 3F:

“Det her har vi kæmpet for i årevis, ja, faktisk siden RUT-registeret blev oprettet tilbage i 2009. Det er en glædens dag,” sagde næstformanden i 3F’s Byggegruppen, Palle Bisgaard, til Netavisen Pio, da et enigt folketing torsdag vedtog at indføre dagbøder.
3F: Gerne højere dagbøder

“Vi har en fornemmelse af at 10-15 procent af de udenlandske virksomheder ikke tilmelder sig RUT. Og alt tyder på at det netop er de værste virksomheder ud i social dumpning og dårligt arbejdsmiljø, der ikke tilmelder sig RUT. Manglende tilmelding til RUT bør have en her og nu konsekvens. Og nu får vi altså daglige tvangsbøder som nyt og vigtigt redskab. Det er meget glædeligt,” understregede Bisgaard.

Han og 3F havde dog gerne set, at Folketinget var gået endnu videre:

“Vi havde gerne set, at tvangsbøderne var blevet større. 3F har foreslået, at de daglige tvangsbøder blev på 1.500 kroner pr. ansat. Så dét, man har vedtaget i dag, er daglige tvangsbøder i den milde ende. Alligevel er det absolut en glædens dag,” sagde Bisgaard i sidste uge.
Om RUT

Udenlandske virksomheder, der udfører arbejde i Danmark, skal tilmelde sig i Registret for Udenlandske Tjenesteydere, også kaldet RUT.

RUT er et redskab for Arbejdstilsynet og SKAT til at føre tilsyn med, om udenlandske virksomheder betaler skat og overholder arbejdsmiljøloven i Danmark. Hvis virksomhederne ikke anmelder sig i RUT, ved myndighederne ikke, at de er i landet, og kan derfor ikke tjekke, om de overholder reglerne på arbejdsmarkedet.

 

 

 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce