Annonce

Snarlig fuld genåbning af Arbejdstilsynet og økonomiforhandlinger sat på pause

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Arbejdstilsynet åbner helt op den 8. juni, chefjurist modsiger Inger Støjberg, og forhandlingerne om sygehusenes økonomi er sat på pause.

Velkommen til dagens Aktuelt.

Minister med ny melding: Arbejdstilsynet åbner 8. juni

Fra mandag den 8. juni skal alle ansatte i Arbejdstilsynet tilbage og kontrollere landets arbejdspladser på fuld tid, lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Ifølge fagforbund var det på høje tid.

Sådan skriver Fagbladet 3F.

Om halvanden uge skal alle ansatte i Arbejdstilsynet igen kontrollere på fuldt blus.

Det fremgår af en orientering til Folketingets Beskæftigelsesudvalg fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

I orienteringen skriver ministeren, at tilsynet vil blive udvidet fra den 8. juni til at “omfatte alle tilsynsførende i Arbejdstilsynet”.

Det betyder, at de sidste cirka 100 ansatte i Arbejdstilsynet, som har været sendt hjem siden den. 13. marts, kan komme tilbage på arbejde.

Selvom det er positivt, var det på høje tid ifølge Ulla Sørensen, der er 3F’s ansvarlige for arbejdsmiljø.

“Det er glædeligt, at Arbejdstilsynet åbner igen. Det er der også behov for,” siger hun.

Morten Skov, som er næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), glæder sig også over meldingen:

“Det er på høje tid, at vi får fuldt tilsyn ude på arbejdspladserne. Og det er noget, vi i FH har presset på for. Politikerne skruede ganske vist en del op for tilsynet midt i maj – men det var stadig ikke nok,” udtaler han.

Læs mere her.

Lykke Sørensen siger Støjberg imod: Notat spillede ingen særlig rolle for ulovlig instruks

Tidligere afdelingsleder og chefjurist, Lykke Sørensen, husker ikke, at et notat i sagen var den “grundpræmis”, som Inger Støjberg tidligere har forklaret.

Det skriver dr.dk.

Inger Støjberg (V) har tidligere forklaret i den såkaldte Intrukskommission, at et ministergodkendt notat fra den 9. februar 2016 skulle være den juridiske blåstempling af, at unge asylpar skulle adskilles med undtagelser.

Den forklaring modsagde tidligere afdelingsleder i ministeriet og chefjurist, Lykke Sørensen, dog her til formiddag. Hun forklarer til kommissionen, at hun stort set ikke husker notatet, og at det ifølge hende ikke havde karakter af den “grundpræmis”, som Inger Støjberg ellers har forklaret i sagen.

“Det stod ikke klart for mig, at ministeren havde godkendt en ordning, hvor der ville være mulighed for undtagelser,” siger Lykke Sørensen, da hun bliver spurgt direkte ind til notatet.

Notatet er helt centralt, fordi det blev godkendt af Inger Støjberg. Det indeholdt en undtagelsesbestemmelse, og derfor lagde notatet op til at behandle parrene helt lovligt. Det betyder, at alle asylparrene skulle have en individuel behandling, og nogle skulle skilles ad, andre skulle ikke.

Det lagde den efterfølgende pressemeddelelse med instruksen dog ikke op til.

Læs mere her.

Økonomer: Coronakrisen rykker ikke ved regeringens økonomiske råderum

Coronakrisen vil ikke få mærkbare varige konsekvenser for statens økonomi ifølge regeringens økonomiske redegørelse. Regeringen har altså samme milliarder til velfærd og grøn omstilling, som inden krisen ramte, forventer økonomer.

Sådan skriver Altinget.

På trods af udsigten til et historisk stort underskud på statens finanser ser regeringen ud til at have cirka den samme mængde penge til at kunne løfte velfærden og finansiere den grønne omstilling, som inden coronakrisen ramte.

Sådan lyder den umiddelbare vurdering fra flere af landets økonomer, efter at regeringen tirsdag præsenterede en ny økonomisk redegørelse.

”Forudsat at vi på et tidspunkt kan vende tilbage til normalen, så er der tale om et midlertidigt tilbageslag, der ikke for alvor rammer regeringens rådighedsbeløb,” siger Bo Sandemann Rasmussen, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet.

Årsagen er, at man forventer, at det aktuelt store underskud og udgifterne til corona-relaterede indsatser er forbigående.

Ifølge regeringen vil det derfor ikke påvirke den såkaldte strukturelle saldo, der er et udtryk for den underliggende sundhedstilstand på de offentlige finanser.

”Hvis den strukturelle saldo er upåvirket af krisen, så er der gode muligheder for, at regeringens råderum er nogenlunde intakt,” fortæller Erik Bjørsted, som er cheføkonom ved AE-rådet.

Læs mere her.

Forhandlinger om økonomien på landets sygehuse er blevet sat på pause

Det lykkedes ikke regeringen og regionerne at lave en aftale onsdag, og der er p.t. heller ikke sat nye møder i kalenderen, oplyser Danske Regioner.

Det skriver Altinget.

Forhandlingerne om sygehusenes økonomi for 2021 mellem regeringen og Danske Regioner er blevet sat på pause, selvom der er forventninger om en snarlig aftale.

Forhandlingerne om sygehusenes økonomi for 2021 foregår i Finansministeriet, og onsdag aften mødtes finansminister Nicolai Wammen (S) og regionsformand Stephanie Lose (V) til forhandlinger uden en bagkant.

Ved opstarten af forhandlingerne lagde både finansministeren og regionsformanden dog op til et kort forløb, så der var en forventning om, at man kunne præsentere en aftale i denne uge.

Nu er forhandlingerne dog sat på pause på ubestemt tid, oplyser Danske Regioner.

Danske Regioner har i forbindelse med forhandlingerne præsenteret et krav om et løft af sundhedsvæsenet på 2 milliarder kroner. Pengene skal ud over at dække stigende udgifter til ældre også bruges på ny medicin og dyre behandlinger.

Læs mere her.

Seks ministre er nye i årets udgave af Kraks Blå Bog

Seks socialdemokratiske ministre er blevet optaget i dette års udgave af Kraks Blå Bog.

Sådan skriver Altinget.

Følgende seks ministre er blandt de 162 nye personer i årets udgave af den prestigefyldte Blå Bog fra Gads Forlag med biografier over nulevende danskere, som udkommer i dag.

  • Forsvarsminister Trine Bramsen

  • Transportminister Benny Engelbrecht

  • Erhvervsminister Simon Kollerup

  • Miljøminister Lea Wermelin

  • Minister for udviklingssamarbejde Rasmus Prehn

  • Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen

Årets Kraks Blå Bog er den 110. udgave af bogen, som er udkommet siden 1910. Den trykte udgave af bogen indeholder samlet set 8.546 biografier over nulevende personer, imens den digitale version på blaabog.dk rummer samtlige biografier på de cirka 30.000 personer, som har været optaget gennem tiden.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet