Annonce

Social dumping er problemet. Ikke velfærd

Diskussionen om børnepenge til EU-borgere der arbejder i Danmark, viser endnu en gang problemerne med den sociale dumping.
Regeringen fremsætter mandag et lovforslag, som giver EU-borgere ret til børnepenge fra første arbejdsdag i Danmark, skriver Jyllands-Posten.

Sagen har udviklet sig til lidt af et problem for regeringen. De borgerlige partier med den konservative Brian Mikkelsen og Europa-parlamentariker Morten Messerschmidt i spidsen har været hurtige til at kræve, at regeringen skulle blæse til kamp imod EU-systemet. Regeringen, der har fået en såkaldt åbningsskrivelse (en slags advarsel) fra Kommissionen om, at de danske love skal laves om, er dog ikke interesserede i at tage kampen op, idet man er overbevist om, at man alligevel taber.

I stedet har regeringspartierne forsøgt at gøre spørgsmålet om børnepenge til et spørgsmål for eller imod arbejdskraftens fri bevægelighed. Ligesom man har forsøgt sig med argumentet om, at det kun drejer sig om småpenge. Cirka 15 millioner kroner ekstra vurderer regeringen ifølge DR.

”Det her er en lakmusprøve på, om man går ind for den fri bevægelighed. Hvis man gør, må man bringe dansk lovgivning i overensstemmelse med EU-retten,” siger skatteminister Morten Østergaard til Jyllands-Posten.

Men Østergaards mere eller mindre sentimentale argumenter, har ikke fået de borgerlige til at lukke i.

”Det vil ødelægge legitimiteten i samfundet, hvis man fremover kan komme hertil og få børnepenge til sine børn i hjemlandet uden at betale skat i Danmark,” sagde Brian Mikkelsen i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Og netop denne holdning er der jo mange danskere der deler. For de fleste danskere er det kun retfærdigt, at man skal yde, inden man kan nyde. Men dybest set handler problemet med børnepengene ikke om den fri bevægelighed, det handler om social dumping.

Når regeringens fra højre, venstre og bagfra kritiserer for det her, så er eksemplerne der trækkes frem hverken belgiske fodboldmålmænd, hollandske universitetsprofessorer eller svenske læger, der en kort periode kommer til Danmark og efterlader familien hjemme i Gent, Groningen eller Göteborg.

Nej, problemet er den uuddannede arbejdskraft der kommer hertil fra Rumænien og Bulgarien. Når danske virksomheder ansætter østeuropæisk arbejdskraft til et lønniveau, der er langt under det danske, så overstiger børnepengene for bare to små børn hurtigt månedslønnen. Særligt hvis de kun spises af med 20-25 kroner i timen for at plukke bær på en frugtplantage.

Hvis den østeuropæiske arbejdskraft, der kommer hertil, fik en løn på almindeligt overenskomstmæssigt niveau, så ville deres skatteindtægter overstige de småpenge, som børnepengene trods alt er. Der ville komme flere penge i kassen, end der ryger ud, og denne diskussion ville hurtigt lukke.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet