Annonce

Social dumping: “Jeg hader snyd”

Hvidovre, Rødovre og Albertslund er gået sammen med Københavns Kommune i samarbejde, der bekæmper social dumping
Tre kommuner på den københavnske vestegn: Hvidovre, Rødovre og Albertslund er gået i sammen med Københavns Kommune om at bekæmpe social dumping.

Det nye samarbejde betyder rent praktisk, at de tre vestegnskommuner fremover vil placere deres indsats og ressourcer i Københavns Kommunes særlige indsatsteam mod social dumping.

Det københavnske team har flere års erfaring med at slå ned på lønsnyd og social dumping blandt leverandører, byggefirmaer og virksomheder, der underbetaler deres ansatte og byder dem dårlige arbejdsvilkår.

Aftalen betyder, at det københavnske indsatsteam stiller sine it-systemer, kontrolmetoder og viden til rådighed for nabokommunerne på Vestegnen.

“Vi er rykket sammen i bussen”

Hvidovres borgmester, Helle Adelborg (S), glæder sig over samarbejdet:

Det er vi rigtig glade for

“Vi har tidligere haft firmaer til at undersøge om tingene nu var, som de burde være. Men så gik vi i dialog med Københavns Kommune om, om vi kunne forstærke indsatsen mod social dumping og lønsnyd ved at gå sammen. Og nu er det så endt med, at vi er rykket sammen i bussen. Det er vi rigtig glade for,” siger hun til Netavisen Pio.

“Jeg kan ikke holde snyd ud. Vi har opbygget et rigtig fornuftigt samfund, men så er der så bare nogen, der går og snyder på vægtskålen og ikke betaler sine ansatte en anstændig løn. Det nye samarbejde betyder, at vi nu kan sætte endnu mere fokus på de steder, hvor det kniber med løn- og arbejdsforholdene,” understreger Helle Adelborg.

Hun forventer også, at samarbejdet mere effektivt kan være med til at sikre, at aftaler om indgåede arbejdsklausuler rent faktisk bliver overholdt.

David Salomonsen, der er leder af det københavnske indsatsteam, understreger, at der kan skrues op og ned for indsatsen:

man har mulighed for at udvide kredsen af deltagende kommuner

“Alt efter om der kommer en ny Intervare-sag eller andre i samme størrelse. Og så er samarbejdet organiseret på en sådan måde, at man har mulighed for at udvide kredsen af deltagende kommuner,” siger Salomonsen til Politiken.

Krav til Intervare fra Københavns Kommune

Med Intervare-sagen henviser han til sagen om underbetaling af chauffører, der bringer mad ud fra onlinesupermarkedet Nemlig.com for blandt andet Københavns Kommune.

En undersøgelse fra Københavns Kommune viser at chaufførerne underbetales og bydes urimeligt hårde arbejdsvilkår.

Københavns Kommune har på den baggrund pålagt Intervare, at deres medarbejdere lønnes efter gældende overenskomster på området, sådan som det allerede er krævet i henhold til den arbejdsklausul, som Intervare tiltrådte, da de tegnede kontrakt med Københavns Kommune. Kommunen har også stillet krav om efterbetaling til underbetalte chauffører.

fastholder, at der ikke er tale om ansatte chauffører, men om selvstændige vognmænd

Intervare afviser kritikken og fastholder, at der ikke er tale om ansatte chauffører, men om selvstændige vognmænd, der ikke er omfattet af de kommunale arbejdsklausuler.

Intervare har for nylig - som et slags kompromis - foreslået, at Intervare-chaufførerne fremover sikres ansættelse hos en større transportvirksomhed, hvor chaufførerne typisk er dækket af en overenskomst. Et forslag, som nu vurderes nærmere af Københavns Kommune.

Intervare A/S er Nemlig.com's moderselskab.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Mon ikke andre kommuner kunne lade sig inspirere?

Flere omegnskommuner vil sikkert tilslutte sig. Der er jo reelt tale om ét stort sammenhængende byområde, hvor folk i forvejen rejser flittigt på kryds og tværs af kommunegrænserne til og fra arbejde såvel som alle mulige andre aktiviteter.