Kritikken går særligt på, at el-løbehjulene bliver smidt tilfældige steder og flyder på gader, stræder og fortove – og at de er til gene for både gående og cyklister.
Derfor har transportminister Benny Engelbrecht (S) tidligere sagt, at han er klar til at stramme reglerne i vejloven, så kommunerne får mulighed for at indsamle el-løbehjul, der er henkastet på uhensigtsmæssige steder, og sende regningen til det pågældende udlejningsfirma.
Men nu melder en anden kritik sig på banen.
Hver aften og nat kører varevogne rundt i Københavns gader for at indsamle el-løbehjulene, så de kan blive genopladet.
Den efterfølgende morgen kører de samme folk ud igen og placerer de genopladede el-løbehjul i gadebilledet, så københavnere og turister nemt og hurtigt kan transportere sig rundt i byen.
De såkaldte indsamlere arbejder dog under nogle meget tvivlsomme ansættelsesforhold.
En bøde på op til 3.000 kroner for at melde sig syg senere end to dage før en vagt
En timeløn på kun 58 kroner og en bøde på op til 3.000 kroner for at melde sig syg senere end to dage før en vagt. Det skriver A4 Arbejdsliv, som har talt med seks af de indsamlere, der samler el-løbehjul ind for Lime og Tier, som er to af de firmaer, der udlejer el-løbehjul i København.
Det er især folk fra østeuropæiske EU-lande, der arbejder som indsamlere, men en stor gruppe af indsamlerne kommer også fra Sydeuropa.
Hos fagforeningen 3F ser man aldeles kritisk på forholdene for indsamlerne af el-løbehjulene.
Det er ren løndumping og spekulation i svage grupper af lønmodtagere
”Det er ren løndumping og spekulation i svage grupper af lønmodtagere. Når man ser på indsamlernes lønsedler og arbejdsforhold, er det tydeligt, at firmaerne ikke tænker på hverken at give dem en ordentlig løn eller ordentlige arbejdsforhold,” siger Kim René Busch, forhandlingssekretær for 3F’s transportgruppe, til A4 Arbejdsliv.
Indsamlerne har fremvist ansættelseskontrakt, lønsedler, mailkorrespondancer med udlejningsfirmaerne, manualer og ’screenshots’ fra de apps, som de bruger til at lokalisere de el-løbehjul, der skal indsamles.
Kim René Busch er derfor blevet forelagt den anonyme indsamlers løninformationer.
Og det viser sig sågar, at den reelle timeløn er markant lavere end de i forvejen lave 58 kroner.
Så ender regnestykket på en timeløn på 40 kroner
Det viser en beregning, som 3F har foretaget på baggrund af fakturaer og de udgiftsposter, som el-løbehjulsfirmaerne kræver, at indsamlerne selv afholder. Det gælder bl.a. udgifter til leje af varevogn, brændstof og bilforsikring.
”Hvis man fraregner de sociale ydelser som blandt andet pension og feriepenge, som de ville kunne få, hvis de var ansat under en 3F-overenskomst, så ender regnestykket på en timeløn på 40 kroner,” siger Kim René Busch til A4 Arbejdsliv.
Som vi har skrevet om på Netavisen Pio, har budtjenesten Wolt udlændinge ansat som ’selvstændige erhvervsdrivende’.
Samme forretningsmodel benytter man hos udbringningsfirmaet Mover, som hyrer mange af de folk, der indsamler og oplader el-løbehjulene.
På den måde kan arbejdsgiveren undgå at ansætte den ’falske selvstændige’ på overenskomstmæssige vilkår
El-løbehjulsfirmaerne Lime og Tier bekræftet over for A4 Arbejdsliv, at de har outsourcet opgaven til Mover, ligesom også el-løbehjulsfirmaet Voi bruger selvstændige tredjemandsvirksomheder til opgaven.
Ved at tilknytte indsamlerne som ’selvstændige erhvervsdrivende’, har indsamlerne egne CVR-numre, som de skal bruge til at betale skat og moms, ligesom de også selv skal stå for indbetaling til pension og feriepenge – forhold som normalt er underlagt arbejdsgiveren.
Forretningsmodellen kendes også fra pirattaxatjenesten Uber
På den måde kan arbejdsgiveren undgå at ansætte den ’falske selvstændige’ på overenskomstmæssige vilkår og kan dermed slippe for at leve op til overenskomstkrav som løn under sygdom, pension og forsikring.
Forretningsmodellen kendes også fra pirattaxatjenesten Uber, som heller ikke ville påtage sig rollen som arbejdsgiver.
Udbringningstjenesten Mover er medlem af Dansk Industri (DI), men erhvervsorganisationen ønsker ikke at kommentere en verserende sag med et medlem, skriver A4 Arbejdsliv.
Hos Mover selv afviser man dog kritikken af konstruktionen:
Jeg kender reglerne særdeles godt
”Forholdene er i overensstemmelse med dansk lovgivning. Jeg kender reglerne særdeles godt, da jeg var medlem af Varevognsudvalget under transportminister Hans Christian Schmidt og senere Ole Birk Olesen, hvor vi netop lagde rammerne for den lov, der nu er gældende,” skriver administrerende direktør Martin Christian Hansen, som er medstifter af virksomheden Mover, i en mail til A4 Arbejdsliv.
Kommentarer
Det er på højeste tid, at Danmark giver sig nogle regler, der forhindrer udnyttelse af mennesker i arbejdse hhv skinselvstængighed som vi ser det i den beskrevne situation, som løbehjulsindsamlere befinder sig i, uanset der oprindelse udenfor Danmark - men naturligvis også for gældende for danskere.
Et punkt er, at de af LO-fagforeningernes aftaler med arbejdsgiverne bliver ophøjet til lov, der også gælder for alle, der hverken er medlemmer af fag- eller arbejdsgiverforeningerne. Selvstændighed kan man også definere: man skal kunne vælge sine kunder fritog have reelt flere end en eller to, tre få "kunder". Og skal fagforeningerne og de offentlige myndigheder være ude med det samme og kontrollere samt at politiet skal tage sig straks af "Kunderne" og deres "selvstændige arbejdsslaver". Og man skal have en indtægt, der skal være højere end den, som gælder for fagforeningernes tarifløn. Selvfølgeligt skal der være mulighed for reelle iværksættere at have en tid på lav løn. Iøvrigt skal man se med yderste mistanke på alt, hvad der ligner mafiøse forretningstyper. Dem kan ingen virksomhed,borset fra de allerstørste, virkeligt konkurrere med.
Det er præcis sådan Konservative og Venstre gerne ser Danmark fremadrettet. Et land, hvor livet for 25% på bunden af samfundet kun er berettiget som tyende og tjeneste personale for de mest velhavende. Glæd dig til Søren Papa Povlsen bliver statsminister. Særligt for dine børns skyld, som så kan se frem til et liv under slaverilignende forhold.
...For sådan er "ordentlig" og "anstændig" borgerlig politik for borgerlige mennesker. Resten er for intet at regne. Og ved at afskærer bunden fra en indkomst og et leveværdigt liv, så kan Danmark jo nedsætte sit CO2 forbrug uden, at de mest velhavende behøver at ændre levevis.
Det er da smart.
Og det rammer jo ikke dig. Vel. Så, hvis det er sådan en fremtid du ønsker dig. Ja, så skal du stemme på de "ordentlige" og "anstændige" borgerlige.
PS. Og bunden kan jo alligevel ikke finde ud af andent ind at end at sk..., kn...., æde og sove. Forhvor give dem en løn for det???