Socialdemokrat: Arne-pension hverken overflødig eller oversolgt

Færre end ventet har valgt at benytte sig af retten til tidligere tilbagetrækning, men ordningen er stadigvæk vigtig, mener partiet bag ordningen.
Foto: Marie Hald/Folketinget.dk
Folketingsmedlem og beskæftigelsesordfører, Jens Joel (S).
Selvom færre end forventet har benyttet sig af retten til tidlig tilbagetrækning, så er ordningen stadigvæk vigtig, mener Socialdemokratiet, som står bag ordningen, der i folkemunde kendes som Arne-pension.

"Arne-pension er hverken overflødig eller oversolgt, det er stadig en vigtig ordning, som sikrer at dem, der har været længst tid på arbejdsmarkedet kan trække sig værdigt tilbage," siger beskæftigelsesordfører Jens Joel til Netavisen Pio.

Nye tal viser ellers, at blot en fjerdedel af dem som regeringen forventede ville benytte sig af retten til tidlig tilbagetrækning - den såkaldte Arne-pension - har valgt at benytte sig af ordningen.

Folk bliver på efterløn

Tallene viser, at hvor regeringen tidligere forventede, at 24.500 ville benytte sig i ordningen sidste år, så var det kun 7.200, der gjorde det.

I år var forventningen at næsten 30.000 vil benytte sig af ordningen, men den seneste fremskrivning anslår tallet til at blive det halve - altså godt 14.000 personer.

Ifølge beskæftigelsesordføreren, så skyldes den lavere tilgang til ordningen, at er tale om en ny ordning og at flere end forventet, har valgt at blive på efterløn:

"Og når færre end forventet har valgt ordningen, så skyldes det at den er under indfasning og det betyder, at mange har valgt at blive på efterlønsordningen, bl.a. fordi den økonomiske forskel mellem at være på Arne-pension og være på efterløn, lige nu er meget lille,” siger Jens Joel.

Han understreger, at efterlønsordningen er under afvikling, fordi færre betaler til den og forskellige politiske tiltag gør den mindre attraktiv, og derfor vil retten til tidlig tilbagetrækning fremover være den eneste mulighed for tilbagetrækning:

"I takt med at efterlønnen bliver udfaset, så vil tilgangen til Arne-pension stige, fordi det vil være den eneste mulighed folk, der har haft et langt liv på arbejdsmarkedet og vil trække sig tilbage for at nyde tid med børnebørnene," siger Jens Joel.

Penge bliver brugt

Den lavere tilgang betyder, at udgiften til Arne-pensionen bliver mellem 1,5 og 2,6 milliarder kroner lavere end forventet om året.

Men ifølge Jens Joel, så er det ikke sådan, at der ligger milliarder og samler støv i Finansministeriets kasse: 

"Der har været en diskussion om staten har sparet et stort milliardbeløb på det her, men i og med at folk har valgt at være på efterlønsordningen, så bliver det mere en regnskabsteknisk diskussion, for de her folk er jo taget ud af arbejdsmarkedet, men befinder sig bare på anden ordning,” siger han.

SVM-regeringen har i sit regeringsgrundlag lagt op til at styrke Arne-pensionen, blandt andet ved at hæve ydelsen med cirka 1.000 kroner om måneden, ligesom regeringen foreslår at åbne op for, at man også kan blive visiteret til ordningen.

Det vil ifølge Jens Joel få endnu flere til at vælge Arne-pension fremover:

"Det er klart, at hvis regeringen kommer igennem med sit forslag om at styrke Arne-pension strukturelt, f.eks. ved at hæve ydelsen, samtidig med at færre vil kunne gå på efterløn, så vil det alt andet lige, betyde, at flere kan og vil få ret til tidlig tilbagetrækning.”

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

At hæve Arne-ydelsen med 1000 kr

Gælder vel også for senior-pensionen

Vi har altså bruge for alle pengene til oprustning. Vi kan jo ikke smide Arne-Pension i hovedet på russerne.

Nicolai Wammen (S): Vi har masser af penge, men vi bliver nødt til at spare.

Lad dem der har råd til at spare gøre det så. Det skal ikke gå ud over nedslidte og syge, samt ledige.

Tænk hvis Macron i Frankrig havde kombineret sin pensionsreform med en Francois-pension a la Arnepensionen.

Så kunne franskmændene langsomt men sikkert have vænnet sig til, at man kan mere når man bliver gammel end man selv og tidligere generationer har troet!

Landet med en gennemsnitsalder på 82,3 år - en af de højeste i Europa - kvinder 85,6 år og mænd 79 år - formår ikke at få fagforeningerne til at acceptere en forhøjelse af pensionsalderen fra 62 år i 2023 til 64 år i 2030.

Statsminister Mette Frederiksen burde invitere Macron på fransk visit på Marienborg og lære ham et og andet om den danske Arne!

Pædagogik i makro-udgaven!

Og når først pensionsreformerne er på plads og arbejderne slapper af og finder ud af at inflation betales bedst ved lønindkomst frem for pension, ja, så kan Macron af bagdøren fjerne både muslimske, katolske og kristne helligdage!

Thi fremmedlegion, sygehusvæsen, ældreforsorg, børnepasning, Sorbonne, TGV-tog, motorveje og alt det andet skal betales af indkomst-skatter!

Og franskmænd hader Paris og embedsmænd!

De vil selv bestemme hvornår de skal gå på pension!

Elementet af selvbestemmelse gør at danskere som franskmænd helst selv betaler inflationen!

Inflationspakker hjælper kun dem der i forvejen er på spanden!

Pensionsalderen bestemmes således snarere af Putin end af landspolitikere!

Med kommende co2 afgifter i Danmark og deraf stigende inflation på fødevarer, ja, så bliver Arne-pensionen og senior-pensionen endnu billigere for Mette Frederiksen!

Når CO2 afgifter rammer franskmændene bliver affaldet liggende i Paris i måneder!

Og biodiversiteten kommer til at se verdens største og hurtigste tilvækst!

Klima-aktivisterne vil juble!

Kortvarigt!

Og et nyt fransk forår a la 1968 vil se dagens lys!

Unge og gamle vil mødes i ny forening!

Hvor Putins krig får verden til at gå hen afgøres på gaderne i Paris!

Makro-pædagogik bliver en mangelvare!

I Danmark formåede SVøM regeringen ikke endda at forklare og sælge en enkelt Store Bededag!

Hvordan skulle Macron så få et helt folk til at arbejde i 500 ekstra arbejdsdage før de kan gå på pension!

I Danmark 40-50 ekstra dage!

Arne-pensionen gjorde udslaget! Elastikken som giver Putins inflation den fornødne fredsvilje!

Nu mangler Macron og Frankrig blot en Francois-pension!

Så,kan Putin tæske løs på Ukraine og vi lærer at leve med inflationen skabt af krigens gullasch-baroner overalt i Europa!

Arne-pensionen blev netop den lynafleder der gør at kapitalisterne i fred og ro scorer kassen på Putin-inflationen, som Mette Frederiksen ynder at kalde den!

Energi, gas og olie er for længst faldet i pris, men mellemhandlere i alle sektorer scorer kassen, thi Mette Frederiksen bliver ufortrødent ved med at tale Putin-inflationen op!

Arbejdsmarkedets parter har lige sparet damen for en 10 milliarders arbejdsmarkeds-konflikt!

Alligevel skal fruen bruge 3 milliarder fra Den Store Bededag!

Hvor er takken! Løntilbageholdenhed?!?

Om et år kan Mette Frederiksen spare 15 milliarder på de offentlige overenskomster!

Taknemmelighed fra SVøM regeringen og Mette Frederiksen?

Mod de danske lønmodtagere! Mod de danske sygeplejersker!

Paris står i brand og rotterne spreder sig ud i alle forstæder og ud på landet!

Lidt ydmyghed fra Mette Frederiksen ville være på sin plads!

Ellers må hun på et fransk visit i Paris!

Hvor demokratiets love sættes på pause!

Og gamle forældede paragraffer hives op af skuffen!

Et 1968 oprør venter i foråret 2023!

Franskmænd og ukrainere kæmper for demokrati og frihed i egne lande!

Moderne demokrati!

Helligdagen blev vedtaget som led i en kongelig forordning fra 1686, og nu står den til at blive afskaffet via et lovforslag i Folketinget samt en ændring ved en kongelig resolution.

Den franske Regering vil nu bruge den berygtede paragraf 49.3 i den franske forfatning – atombomben – til at tvinge Macrons kontroversielle pensionsreform igennem parlamentet.

Engang talte man fransk ved det danske hof!

"Først og fremmest talte man ikke dansk ved det danske hof i 1700-tallet. Tysk var sproget, men også fransk spillede en stor rolle, især hvis man skulle være fin på den".

Så med afskaffelsen af Store Bededag er Mette Frederiksen for alvor blevet “fin på den”!

Vi alene vide!

Annonce

Annonce