Socialdemokrat: Det skal have konsekvens, når man snyder vores fællesskab

Men Socialdemokratiet vil ikke fratage folk retten til asyl, bare fordi de har fået tre små togbøder, skriver Trine Bramsen
Som politiker er det desværre ikke et særsyn, at medier strammer budskaber lidt vel rigeligt. Men det hører heldigvis til sjældenhederne, at medier skriver noget, der fra ende til anden er forkert.

Ikke desto mindre var det præcis dét, Dagbladet Information gjorde, da de skrev, at jeg og Socialdemokratiet ønskede, at asylansøgere skulle smides ud af landet, hvis de fik tre togbøder til en værdi af 72 kroner.

Når man hos Information føler, man har godheden på sin side, så er det som om, hadet får frit spil

Det er – selvfølgelig – ikke det, vi foreslår. Men når man hos Information føler, man har godheden på sin side, så er det som om, hadet får frit spil. Også selvom man tillægger Socialdemokratiet holdninger, vi ikke har.

Udskriver 125 bøder til asylansøgere – om dagen
Men lad mig først komme med lidt baggrund for, hvorfor det overhovedet er relevant at interessere sig for asylansøgere og togbilletter. Hvis nu nogen skulle frygte, at Socialdemokratiet havde meldt sig ind i den gruppe af politikere, der vil ”løse” problemer, der ikke findes.

I december 2017 fortalte DSB, at de hver eneste dag udskriver 125 bøder til asylansøgere. Det svarer til, at DSB hvert år bliver snydt for 30 millioner kroner.

Fordi DSB ikke kan indkræve pengene via SKAT, har det i praksis ingen konsekvenser, når asylansøgere bevidst snyder og kører gratis med toget uden at have købt billet. Det skal vi ikke acceptere. Vi har et fælles offentligt transportsystem, hvor man skal indløse billet, og det er selvfølgelig fuldstændig uholdbart, hvis man kan slippe for at købe billet.

Desværre har regeringen valgt at sætte sig på hænderne. De har erklæret sig tilfredse med at uddele nogle flyers på asylcentre. Og det er jo fint for dem, der er i tvivl om, hvordan man køber billet til toget.

Griner af konduktørerne
Desværre ser vi også, at en gruppe asylansøgere snyder bevidst. Jeg har selv talt med togkonduktører, der fortæller, hvordan asylansøgere griner over bøder og river dem i stykker foran øjnene på togkonduktøren, fordi de ved, at DSB alligevel ikke kan inddrive bøden.

Det er en type adfærd, som vi ikke skal tolerere. Det er udtryk for en manglende respekt for det fællesskab og den gensidige tillid, der er fundamentet for det danske samfund. Det handler helt grundlæggende om, at man skal gøre sin pligt og kræve sin ret.

Derfor foreslår vi i Socialdemokratiet, at hvis man tre gange bliver taget i helt bevidst at snyde og køre uden billet, så skal det tælle som tyveri. Det er så det, Information får udlagt sådan, at asylansøgere bliver smidt på porten. Men det er forkert.

Snyderi skal have konsekvenser
I dag er det sådan, at en asylansøger ikke får opholdstilladelse som flygtning, hvis man blandt andet har begået kriminalitet, der giver en fængselsstraf. Det synes vi er en fair afvejning. Og man bliver altså ikke smidt i fængsel for simpelt tyveri. Og dermed mister man altså heller ikke retten til asyl.

Vi ønsker, at det skal have en konsekvens, når man snyder vores fællesskab

Vi ønsker, at det skal have en konsekvens, når man snyder vores fællesskab. Og vi har en klar forventning om, at alle skal udvise respekt for vores fællesskab, og at ingen skal bryde vores tillid.

Men jeg vil gerne sige det så klart, at selv Information kan forstå det: Vi vil ikke fratage folk retten til asyl, fordi de har fået tre togbøder til 72 kroner.

I øvrigt kunne man ønske sig, at Information havde spurgt mig eller andre i partiet, såfremt de var i tvivl om vores politik. Det gjorde de ikke. De valgte forargelsen og personangrebet. Og det skader en i forvejen svær udlændingedebat.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Folketingsmedlem for Socialdemokratiet 


placeholder

Kommentarer

Det interessante i debatten er egentlig ikke at der er asylansøgere som ikke betaler for at køre bus/tog. Lad os debattere hvordan vi undgår at ingen kører gratis med tog/bus,uanset hvem man er.

Jeg går selvfølgelig ud fra at evt.. ændringer i lovgivningen vil gælde for alle personer som snyder med betalingen.At konsekvensen kan være større for nogen end for andre er selvfølgelig ærgerligt, men det kan loven ikke forhindre.

Fint forslag. Men hvem uddeler togbøder til kr. 72? Hos DSB koster det kr 750.

Jeg er beroliget og glad for Trine Bramsens redegørelse. Og jeg håber, at hun og partiets øvrige top også vil afkræfte at have nikket ja til Støjbergs udmelding fra højrepopulistiske Østrig om, at vi ikke kan tage kvoteflygtninge.

Annonce