Socialdemokrat om Finanstilsynets fremtid: Vi må trække en streg i sandet

Morten Bødskov bliver beskyldt på at føre valgkamp, efter Socialdemokratiets udmelding om at fyre hele toppen i Finanstilsynet
Socialdemokratiet vil skifte hele bestyrelsen i det stærkt omdiskuterede Finanstilsynet ud.

Den noget drastiske udmelding kom i sidste uge, fra formanden for Folketingets Erhvervsudvalg, socialdemokraten Morten Bødskov.

“Der er behov for et kursskifte i Finanstilsynet. Den rapport, de har lavet om deres egen involvering i Danske Banks hvidvask-skandale, ser jo ikke for god ud. Det er meget alvorligt og ikke småting. Vi vil have nye kriterier for, hvem der kan sidde i bestyrelsen. Vi vil trække en streg i sandet og arbejde os hen mod en ny bestyrelse,” lyder hans begrundelse til Netavisen Pio.


Børsen: Hold Finanstilsynet ude af valgkampen

Forslaget om at fyre hele den seks mand høje bestyrelse og starte på en frisk i Finanstilsyn med helt nye folk ved roret, møder kritik fra flere kanter.

Dagbladet Børsens chefredaktør Bjarne Corydon opfordrer i en leder i Børsen søndag Socialdemokratiet til at holde “Finanstilsynets fremtid ude af valgkampen”.

Udmeldingen om at ville fyre tilsynets top er “udskejelser” forud for den kommende valgkamp, der risikerer at give tømmermænd efter valget, mener Bjarne Corydon.

Hvis man ikke kan se, at den finansielle sektor har et problem, så har man selv et problem

Den tidligere partifælles kritik, preller af på Morten Bødskov, der i stedet peger på den seneste tids afsløringer af skandaler i den finansielle sektor, som han mener har gjort et kursskifte nødvendigt:

“Hvis man ikke kan se, at den finansielle sektor har et problem, så har man selv et problem. Det har ikke noget med valgkamp at gøre. Vi har været igennem en finanskrise, og vi står nu i en ny krise, hvor landets to største banker er under anklage for hvidvask og kriminalitet,” lyder det fra Morten Bødskov til Netavisen Pio.

Frygter for videnstab

Det er en dårlig idé at skifte alle medlemmerne af bestyrelsen ud, fordi det at gøre nye folk i stand til at sidde i Finanstilsynets øverste lag er en “enorm uddannelsesopgave”. Det mener Mads Bryde Andersen, der er juraprofessor ved Københavns Universitet og tidligere formand for Finanstilsynet.

Det kræver en uddannelse, som man ikke bare får ind fra gaden

“Som avislæser tror man kun, at der er sager om hvidvask, men de udgør en begrænset del af det kæmpe reguleringsmæssige område, der gælder inden for banker, forsikringer, kapitalmarkedsforhold og den slags. Det kræver en uddannelse, som man ikke bare får ind fra gaden,” lyder det fra den tidligere formand, som sad i spidsen for Finanstilsynet fra 2014 til 2016, til TV 2.

Alle bør kunne se, at der er behov for en ny start i Finanstilsynet.

Men heller ikke den kritik holder vand, ifølge Morten Bødskov. Han mener sagtens, at man kan finde nye folk, der kan løfte opgaven:

“Alle bør kunne se, at der er behov for en ny start i Finanstilsynet. Jeg føler mig ret overbevist om, at vi sagtens kan finde kompetente folk til bestyrelsen. Der udpeges jo jævnligt bestyrelsesmedlemmer til forskellige offentlige bestyrelser. Så jeg er sikker på, at der også her kan findes en løsning,” siger han til Netavisen Pio.


Afviser personangreb

Socialdemokratiets udmelding virker som et “personangreb”, mener finanstilsynets nuværende næstformand, Preben Lund Hansen. Han opfatter hele debatten er usaglig og frygter, at politikerne lader sig rive med af en folkestemning for at vise handlekraft.

“Jeg vil ikke blive personlig, men jeg synes ikke, at debatten er sober. Den er usaglig. Jeg synes ikke, at jeg har dårlige sager i bagagen, og jeg bryder mig ikke om, at min hæderlighed beklikkes,” siger han til Jyllands-Posten.

Det her har ikke noget med personer at gøre - det har noget med Finanstilsynet at gøre

Morten Bødskov afviser dog, at det handler om at pege enkeltpersoner ud:  

“Det her har ikke noget med personer at gøre - det har noget med Finanstilsynet at gøre. Det er irrelevant, hvem der sidder i formandsstolen nu, og hvem der kommer til at sidde der i fremtiden. Men det skal være folk, der efterlever de visse krav: Folk der ikke har problemer med sig i bagagen fra tidligere aktiviteter i finanssektoren, og som overholder en vis karensperiode, inden de kan gå fra en bestyrelsen i en bank overi Finanstilsynet.”

De politiske forhandlingerne om et styrket Finanstilsyn er allerede i gang. Parterne mødes til nye forhandlinger i Erhvervsministeriet onsdag.
 

Finanstilsynets nuværende bestyrelse:

  • Professor, Ph.d., CBS, David Lando (formand)

  • Fhv. direktør, Preben Lund Hansen (næstformand)

  • Advokat, dr.jur. og partner i Nielsen Nørager, Eigil Lego Andersen

  • Økonomidirektør, Brødrene Hartmann A/S, Marianne Rørslev Bock

  • Vicedirektør, Danmarks Nationalbank, Karsten Biltoft

  • Fhv. generalsekretær i Financial Stability Board, Svein Andresen

  • Observatør for Erhvervsministeriet: Finansdirektør, Steen Lohmann Poulsen

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce