Socialdemokrater grillede finansminister om statslån til almene boliger

Socialdemokratiet havde Kristian Jensen i samråd om forslag om at nationalisere de almene boligselskabers realkreditlån
Boligejere, der torsdag måtte have læst i Berlingske, at nye statslån til almene boliger kan gøre deres boliglån dyrere, behøver ikke at bekymre sig, mener finansminister Kristian Jensen (V). Han var torsdag i åbent samråd om regeringens forslag om at omlægge hovedparten af de almene boligselskabers realkreditlån til statslån.

Forslaget er blevet muligt, fordi den danske gæld nu er så lav, at staten kan øge sin bruttogæld ved at udstede obligationer til at finansiere udlån til almene boliger, uden at komme i karambolage med EU-reglerne for, hvor meget gæld et land må have. Og et forslag, som regeringen mener vil kunne spare staten for omkring 1,6 eller 1,7 milliarder kroner i sparede renter om året. Penge, som regeringen så kan bruge til noget andet - eksempelvis deres plan om at sænke skatten for de højest lønnede med 22 milliarder kroner.

Flere økonomer og analytikere, blandt andet også tænketanken Cepos, har dog advaret om, at omlægningen af realkreditlånene, kan føre til højere renter og dermed dyrere boliger fra danskerne.

"Man sender en regning videre til den almindelige danske boligejer," fortæller direktør Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videncenter til Berlingske.

Finansminister afviser kritikken
Den artikel havde man også læst hos Socialdemokratiet.

"Jeg tror mange boligejere er blevet relativ nervøse, da de så Berlingskes forside i dag," lød det blandt andet fra Socialdemokratiets Morten Bødskov., som fortsatte. "Når man så hører finansministeren klamre sig til, hvad han kalder "et stilistisk billede", det tror jeg de færreste boligejere føler sig trygge ved," lød det fra Bødskov, som citerede - af alle - tænkentanken Cepos for at 'forslaget reelt skubber omkostninger fra staten over på boligejerne'.

Men bare rolig, lyder meldingen fra finansministeren. Det kommer ikke til at ske.

”Det kommer ikke til at betyde noget negativt for boligejerne. Tværtimod har jeg et eksempel, der peger på, at kursen på realkreditobligationer vil gå op, fordi udbuddet bliver mindre. En højere kurs giver en lavere rente, og det vil være en gevinst for boligejerne,” sagde Kristian Jensen under samrådet ifølge Altinget

S: Ministerens afvisning af eksperter er hovski-snovski
I Socialdemokratiet er man ikke tilfreds med finansministerens affejning af kritikken fra de forskellige økonomiske eksperter.

"Jeg er meget imponeret over ministerens evne til, at få årsagssammenhængene til at være af så lille betydning som de er", sagde tidligere skatteminister Benny Engelbrecht. "Ministeren siger jo selv, at der er en svær årsagssammenhæng, når man skal forklare det her. Når regeringen gradvist vil indfase de her lån, så vil man altid kunne give markedet skylden for, at omkostningerne stiger," lød kritikken.

"Det eneste, der mangler, er, at finansministeren citerer Anders Fogh Rasmussen "Der er ikke noget at komme efter". Og jeg synes den meget negative vurdering af de eksperter, der udtaler sig i modsætning til ministeren, blandet andet i Berlingske, det virker en anelse hovski-snovski."

Boligselskaberne frygter mere statsstyring
Forslaget om at omlægge lånene til statslån, bekymrer også i den almene boligsektor, hvor man frygter, at man dermed bliver udsat for mere statsstyring og dermed ender som kastebold i et politisk spil. Boligselskaberne frygter både højere husleje, men også at den almene boligsektor ender med kun at være et alternativ for de fattigste.

"Ved at komme ind i et system med statslån, kommer vi meget tæt på staten. Vi kan på den måde blive en del at det politiske spil om de årlige finanslove, hvilket kan være ustyrligt og risikabelt. Det er ikke godt for stabiliteten og den langsigtede planlægning, ligesom man godt kan frygte, at det i sidste ende kan betyde højere huslejer for almene beboere," siger Bent Madsen, der er administrerende direktør i boligselskabernes landsorganisation, BL, og tilføjer:

”Jo tættere vi kommer på staten, jo nærmere kommer vi på at erstatte almene boliger med det, vi kender fra udlandet, hvor man bruger såkaldt social housing.  Det vil være et kæmpe tilbageskridt."

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce