Socialdemokrater i kampvalg om klassisk københavnsk kreds

Tidligere journalistformand og lokal gymnasielærer kæmper om at blive ny folketingskandidat for Socialdemokratiet i Brønshøj, Husum og Vanløse.
Socialdemokraterne i Brønshøj, Vanløse og Husum har været på udkig efter en ny folketingskandidat, som skal afløse Yildiz Akdogan, der ikke blev genvalgt til Folketinget.

Og der bliver kampvalg om posten mellem to kandidater: Tidligere formand for Dansk Journalistforbund Lars Werge, der i dag er direktør i de danske biografers brancheorganisation, og gymnasielærer Jarl Feyling.

De to kandidater præsenterer begge deres kandidaturer i opslag på Facebook.

Et stærkt netværk både på Christiansborg

Lars Werge, der er uddannet journalist og i mange år arbejdede som sportsjournalist på Ekstra Bladet, skriver om sit kandidatur:

"Jeg kommer, i tilfælde af, at jeg opnår valg, derind med en noget anden baggrund både uddannelsesmæssigt og erfaringsmæssigt end de fleste, og det tror jeg kan blive en styrke."

"Dernæst har jeg et netværk både på Christiansborg og i de talrige organisationer uden for Folketinget, som jeg kan bringe i spil til at søge indflydelse og vinde forståelse i dialogen om at videreudvikle det her samfund, vi kalder Danmark."

Lars Werge slår på arbejdsmarkedspolitikken som en mærkesag, og så mener han, at Folketinget "på visse stræk" har svigtet København:

"Det gælder blandt andet i forhold til at søge løsninger på de trafikale udfordringer for de mange hundrede tusinde københavnere, der hver dag blandt andet bruger offentlig transport, deres cykel eller deres bil på at komme på arbejde, klare ærinder og i det hele taget passe det liv, der er dem givet."

Lars Werge var formand for Dansk Journalistforbund fra 2015-2019. Den 54-årige vejlenser er ikke ukendt med at sætte sig høje mål. Den 2,02 meter høje Lars Werge var nemlig flere gange danmarksmester i højdespring i midten af 90'erne.

placeholder

Vil udvikle velfærdssamfundet

Gymnasielærer Jarl Feyling underviser til daglig i samfundsfag på handelsskolen Niels Brock. Han er næstformand i Brønshøj-Husum Lokaludvalg og har tidligere været formand for den socialdemokratiske studenterorganisation Frit Forum København.

Han vil også gerne være "den lokale kandidat", der sikrer, at "der kommer mere fokus på København – og gerne særligt på vores bydele Brønshøj, Husum og Vanløse".

"Som folketingskandidat vil jeg desuden arbejde på at forbedre forholdene for udsatte børn."

"Jeg er barn af to førtidspensionister og har oplevet betydningen af vores velfærdsstat. Den velfærdsstat som vores parti har grundlagt og kæmpet for at bevare og udvikle. Det skal vi blive ved med, for vi skal fortsat være et samfund, der giver muligheder til familier og børn - uanset social baggrund."

"Der er mange, der taler på vegne af de velbjergede, og alt for få, der ved, hvad de taler om, når de laver politik for og om udsatte mennesker. Det vil jeg gerne ændre på, og jeg håber, du vil være med," skriver han om sine mærkesager.

Jarl Feyling stillede op til regionsrådsvalget i 2017, men formåede på trods af 2.259 personlige stemmer ikke at blive valgt.

Hvem af de to det bliver, afgøres i løbet af januar måned, hvor der er urafstemning blandt de i alt 400 lokale socialdemokratiske medlemmer.

placeholder

Oppe mod tre nuværende ministre

Brønshøjkredsen ligger i Københavns Storkreds, som udover Københavns kommune dækker Frederiksberg, Tårnby og Dragør Kommune.

Ved det seneste valg i 2019 var den - målt på antal stemmer - Socialdemokratiets næstbedste kreds i København med 9.577 - 70 færre end partiet fik i Tårnby. Det gør den naturligvis til en attraktiv kreds at blive opstillet i.

Men det er ikke nok at have en stor kreds. Man skal også have mange personlige stemmer for at blive valgt, og den nye folketingskandidat i Brønshøjkredsen vil, ved næste folketingsvalg, skulle kæmpe om de socialdemokratiske mandater med blandt andet beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil og udenrigsminister Jeppe Kofod samt nuværende folketingsmedlem Lars Aslan Rasmussen og tidligere folketingsmedlem Mette Reissmann.

Socialdemokratiet fik ved valget i 2019 valgt tre mandater i Københavns Storkreds.

Historisk stærk kreds

Brønshøjkredsens nuværende grænser går tilbage til kredsreformen 2007. Før det var der en kreds, der dækkede Brønshøj, og en, der dækkede Husum.

Brønshøjkredsen har i mange år været en kreds, som opstillede fremtrædende socialdemokrater. I årene efter 2. verdenskrig var det frihedskæmper og senere fremtrædende EF-modstander Frode Jakobsens opstillingskreds, og fra 1973 til 1994 stillede professor dr. jur. Ole Espersen, der var justitsminister i Anker Jørgensens regeringer, op.

Han blev i 1994 afløst af den tidligere SiD-formand Hardy Hansen.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce