Socialdemokrater vandt de unges valg

Socialdemokratiet blev det største parti da skoleeleverne gik til Skolevalg.
Foto: Skolevalg.dk
De politiske ungdomsorganisationer fejrede Skolevalg 2019
63.463 elever fra landets 8., 9. og 10. klasser var torsdag forbi stemmeboksen for at sætte deres kryds ved det parti, de er mest enige med.

Og resultatet er, at Socialdemokratiet vinder Skolevalg 2019 med 22,6 procent af stemmerne. Venstre får 17,0 procent, mens Det Konservative Folkeparti kommer ind på en tredjeplads med 13,1 procent.

Skolevalget var kulminationen på et tre ugers langt forløb, hvor eleverne har arbejdet med emnet, sat sig ind i partiernes politik og mærkesager og været til paneldebat med repræsentanter for de politiske ungdomsorganisationer.

Det er tredje gang, at der afholdes skolevalg. Senest var i 2017, hvor Venstre blev det største parti.

Lægger man tallene sammen, så vinder blå blok med 51,2 procent af stemmerne mod 48,8 procent til rød blok. Men omregnet til de 175 mandater i folketinget, så er der stadig lille rødt flertal, 88 mandater til rød blok, 87 til blå. Det skyldes, at hverken Nye Borgerlige eller Kristendemokraterne kommer over spærregrænsen på 2 procent.

Skoleeleverne er interesserede i de rigtige svar

Det pæne resultat blev ikke overraskende meget vel modtaget af de unge socialdemokrater, som for første gang kan glæde sig over at være det største parti blandt skoleeleverne.

”Jeg er simpelthen så stolt af DSU og Socialdemokratiet, og det jeg er allermest stolt af, det er at Socialdemokratiet er et nuanceret parti. Det her viser, at skoleeleverne ikke er interesserede i de populære svar, de er interesserede i de rigtige svar. Det er fantastisk det her,” sagde valgets vinder, forbundsformand Frederik Vad Nielsen fra den socialdemokratiske ungdomsorganisation, DSU.

Det her viser, at skoleeleverne ikke er interesserede i de populære svar, de er interesserede i de rigtige svar

Der var også ros til de unge socialdemokrater fra partiformanden, Mette Frederiksen, der var rigtig glad.

Jeg er selvsagt meget, meget glad. Socialdemokratiet går markant frem ved det her valg, og det er først og fremmest en valgsejr for vores unge i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom. Men det er klart, at være det største parti blandt vores børn og unge, det gør mig som partiformand rigtig, rigtig glad,” siger hun til DR.

Tabere: Vi er alle vindere

Mens socialdemokraterne glædede sig over at vinde, så havde de andre partier også travlt med at udråbe resultatet som en sejr for dem.

Venstre, der gik tilbage med to procentpoint i forhold til 2017 og mister pladsen som det største parti blandt skoleeleverne, glæder sig i stedet over at den samlede blå blok vandt, de konservative glæder sig over, at de fik flere stemmer end de gør når de voksne skal stemme, de radikale glædede sig over at de blev større end Dansk Folkeparti og endelig glædede SF sig over, at de blev det største parti på venstrefløjen.

På den måde, kunne alle gå glade og med løftet pande fra valgaftenen, der blev afholdt på Christiansborg.

placeholder


placeholder

 

placeholder


placeholder

 

Fakta om Skolevalg 2019

Skolevalg 2019 er et tre uger langt undervisningsforløb udformet som en valgkamp.

Mere end 80.000 unge 14-17-årige fra 850 skoler fordelt over hele landet deltager i Skolevalg 2019, heraf stemte 63.463 elever.

Eleverne vælger mærkesager, laver kampagner og debatterer, inden de torsdag den 31. januar, sætter kryds ved det parti, de er mest enige med.

Skolevalg skal være med til at dæmme op for tendensen til, at unge, nye vælgere ikke stemmer i samme udstrækning som resten af befolkningen. Undervisningsforløbet skal tanke eleverne op med politisk selvtillid, så de oplever, at de er kompetente og vidende nok til at gøre sig gældende i demokratiet.

Ca. 55.000 elever fra 540 skoler over hele landet har oplevet en debat med repræsentanter fra de ungdomspolitiske organisationer. Debatterne blev arrangeret af Dansk Ungdoms Fællesråd.

Kilde: Folketinget

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce