Annonce

Socialdemokraterne vil forbyde rejser til Syrien og Irak

Mette Frederiksen ønskede under dagens spørgetime at indgå en ”holdningsmæssig aftale” med statsminister Lars Løkke Rasmussen om at gøre det strafbart at rejse til Syrien og Irak. Også indsatsen mod hadprædikanter vil Frederiksen have skærpet.
Dagens spørgetime med statsminister Lars Løkke Rasmussen blev som forventet holdt i lyset af fredagens tragiske begivenheder i Paris. Tonen var derfor også mere forsonlig og mindre konfrontatorisk, end det er set ved nogen tidligere spørgetime.

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, brugte blandt andet sin spørgetid til at forslå statsministeren at indgå en holdningsmæssig aftale om at forbyde rejser til Irak og Syrien, for at ”forhindre flere unge herboende i at udrejse til Syrien og Irak for at blive Syrienskrigere eller på anden vis at bidrage til uhyrlighederne (…) Sådan at vi her i fællesskab i folketinget gør alt hvad vi kan for at forhindre flere unge i at drage ud som såkaldte hellige krigere med en enorm terrorrisiko ved deres tilbagevenden til eksempelvis det danske samfund”.

Et indrejseforbud til Syrien og Irak vin indebære, at det bliver strafbart for herboende at rejse til Syrien og Irak, uanset om formålet er at deltage i hellig krig eller ej. Rejsene, som vender tilbage til Danmark, kan derfor se frem til lange straffe, hvis de alligevel tager turen til de to lande.

Statsministeren svarede, at han ”notere med glæde”, at Socialdemokraterne er klar til at forbyde rejser til Syrien og Irak. Han ville dog ikke forpligte sig til konkrete initiativer. Justitsminister Søren Pind har tidligere talt for at forbyde rejser til Syren, men vil nu afvente anbefalinger fra Straffelovsrådet. Derfor kommer der næppe til at ske noget i sagen før efter nytår.

Frederiksen opfordrede også statsministeren til at føre en skærpet kurs over for såkaldte hadprædikanter, ofte selvudnævnte religiøse ledere, der eksempelvis hverver unge til hellig krig. Statsministeren bekræftede også her, at regeringen er villig til at gå langt for at bekæmpe hadprædikanter. ”Det er de kræfter, der med deres tale og deres tanker underminerer vores mulighed for at oppebære et frit Danmark og et frit Europa”, lød det fra Socialdemokraternes formand.

Mette Frederiksen bad også Lars Løkke Rasmussen forholde sig til Dansk Folkepartis Sørens Espersens udtalelser som, at Danmark ikke skal holde sig tilbage fra at bombe kvinder og børn i kampen mod Islamisk Stat. ”Når vi deltager i militære operationer, så sker det inden for konventioner og folkeret”, lød det fra Lars Løkke Rasmussen flere gange under spørgetimen. Han kaldte det dog samtidig et ”dilemma”, at Islamisk Stat ikke respektere krigens regler, og blandt gemmer sig blandt civilbefolkningen.

Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl brugte ikke overraskende anledningen til endnu engang at kræve, at regeringen indfører grænsekontrol. Ifølge Thulesen Dahl er EU’s ydre grænser reelt brudt sammen, og Danmark kan derfor heller ikke være bundet af Shengen-reglerne, mener Thulesen Dahl.

Lars Løkke Rasmussen afviste at indføre dansk grænsekontrol, og henviste i stedet til at styrke beskyttelsen af EU’s ydre grænser, blandt andet gennem en styrkelse af EU’s grænseagentur Frontex.


Flere artikler om emnet