Annonce

Socialdemokratiet afviser skattestigning og SF vil hæve flypriser

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Onsdag har blandt andet stået i klimaets tegn, hvor to aktører har foreslået bud på finansiering af den danske klimaindsats.

Mens erhvervs- og interesseorganisationen Dansk Energi foreslår at hæve bundskatten, vil partiet SF indføre en flyskat.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har på vegne af regeringen præsenteret en handlingsplan til erhvervslivet i tilfælde af et ’no-deal’-Brexit. En handlingsplan som især har de små og mellemstore virksomheder i Danmark for øje.

På den internationale scene har OECD fremlagt et forslag til beskatning af tech-giganter som Facebook, Google og Amazon. Et emne som i den grad har været diskuteret både i EU og herhjemme.

Til sidst en sød historie om nogle efterhånden – i hvert fald mere end sædvanlig – meget omtalte elefanter ved navn Ramboline, Lera, Djungla og Jenny.

Velkommen til dagens Aktuelt.

Dansk Energi til politikere: Hæv bundskatten

Ifølge Dansk Energi, som er en erhvervs- og interesseorganisation for energiselskaber i Danmark, venter der – hvis man skal indfri politikernes mål om at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 procent – en klimaregning på 30 milliarder kroner for danskerne.

Bundskatten skal op!

Sådan lyder opfordringen fra Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi.

Berlingske kritiserer han både regeringen, dens støttepartier og oppositionen for ikke at rejse spørgsmålet om klimaregningen. Hvis ikke der træffes håndfaste beslutninger om, hvordan det skal finansieres, frygter Lars Aagaard en årlig benhård politisk kamp mellem klima og velfærd.

Ved at sætte bundskatten op med mellem en og to procentpoint for alle indkomster, vil man ifølge Lars Aagaard kunne finansiere klimaregningen på 30 mia. kr. i 2030.

Forslaget om at hæve bundskatten afvises dog af regeringspartiet.

For Socialdemokratiet er det vigtigt, at vi får sparket den grønne omstilling i gang uden at sætte den folkelige opbakning over styr. Det kræver, at vi hele tiden holder et skarpt øje på den sociale balance i de forskellige tiltag, vi kan tage,” lyder det fra klima-, energi- og forsyningsordfører Anne Paulin (S) i et skiftligt svar til Netavisen Pio.

Hun roser dog Dansk Energi for deres konkrete indspark i debatten.

Også Konservative og Venstre afviser over for TV 2, at en højere bundskat er den rette finansieringskilde.

Regeringen klar med Brexit-hjælp til danske virksomheder

Når Storbritannien inden længe forlader EU, får det betydning for danskerne og især dansk erhvervsliv. Særligt hvis det ender med et ’no deal’-Brexit, vil det ændre hverdagen for mange danske virksomheder, som ikke kan undgå at mærke konsekvenserne af bruddet.

F.eks. vil det betyde fortoldning af varer, fødevarekontroller og data, som ikke kan flyde frit.

Derfor lancerede erhvervsminister Simon Kollerup (S) onsdag regeringens handlingsplan, som bl.a. indeholder initiativer for knap 50 mio. kr. til at sikre små og mellemstore danske virksomheder med at få styr på deres Brexit-forberedelser og sikre den blødest mulige landing i tilfælde af et såkaldt ’hard Brexit’.

”Brexit kommer til at vende op og ned på hverdagen for rigtigt mange danske virksomheder, uanset om man eksporterer varer til Storbritannien, benytter sig af britiske underleverandører eller måske har data eller medarbejdere derovre. Særligt for små virksomheder, der ikke har råd til at dedikere en medarbejder til at sætte sig ind i situationen og forberede virksomheden på Brexit, kan det være en stor og uoverskuelig udfordring, som i sidste ende går ud over os allesammen,” siger Simon Kollerup i en pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet.

placeholder

SF vil hente milliard til klima fra flyskat

Selvom klimaforhandlingerne først kommer senere, vil SF have en milliard kroner mere til klimatiltag i den kommende finanslov. Pengene skal komme fra skat på flyrejser.

”Vi foreslår at indføre en flyafgift, der kan indbringe omkring en milliard kroner til den grønne omstilling. Det er vigtigt for SF, at vi får sat initiativer i søen allerede fra nytår. Det er ting som at få flere varmepumper, gjort elbiler mere attraktive og få omstillet industrien. Det er ikke nok, at man har høje ambitioner og penge til forskning. Der skal være handling,” siger klima-, energi- og forsyningsordfører Signe Munk (SF) til Ritzau.

Konkret vil partiet bl.a. lægge en skat på 60 kr. på flyrejser i EU, 200 kroner på mellemlange flyrejser til f.eks. Istanbul og 400 kr. på ruter på tværs af kontinenter, f.eks. til New York.

Læs mere her.

placeholder

OECD spiller ud med forslag om digital skat på techgiganter

Onsdag har OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) fremlagt et forslag til, hvordan man fremover kan indrette de 36 medlemslandes skattesystemer, så det passer til en global og digital virkelighed. Det skriver MediaWatch.

Efter flere måneders forhandlingerne er forslaget nu klar. Det handler bl.a. om, hvordan man kan beskatte virksomheder, der ikke har en fysisk tilstedeværelse i et land, men alligevel har aktiviteter i landet.

Tanken er altså, at det globale skattesystem skal indrettes på en måde, så også digitale selskaber som Facebook, Google og Amazon – de såkaldte techgiganter – betaler skat i de lande, hvor de har aktiviteter og omsætning.

Forslaget skal nu diskuteres mellem OECD’s medlemslande.

Margrethe Vestager, der – udover endnu en periode som EU’s konkurrencekommissær – står til at blive ledende næstformand med det overordnede ansvar for EU’s digitale fremtid, har tidligere sagt, at EU-Kommissionen har tænkt sig at fremsætte sit eget lovforslag, hvis det ikke lykkes OECD-landene at blive enige i 2020.

Samme toner har lydt herhjemme, hvor et politisk flertal, bestående af Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten, har meldt ud, at man er klar til at gennemføre en løsning på egen hånd, hvis ikke der kommer en model for alle EU-lande eller på internationalt niveau.

Både Frankrig og Ungarn er gået enegang og har allerede implementeret en national techskat. Også i Tjekkiet, Storbritannien og Spanien har man vedtaget en national tech-skat, som dog ikke er implementeret endnu.

Knuthenborg overtager cirkuselefanter

Fødevareminister Mogens Jensen (S) har besluttet, at Knuthenborg Safaripark til sommer overtager de fire pensionerede cirkuselefanter, Ramboline, Lera, Djungla og Jenny, som den danske stat har købt af Cirkus Arena og Cirkus Trapez.

"Knuthenborg er kommet med et rigtig godt bud, som vil give fantastiske rammer for det gode elefantliv. Jeg har før sagt, at elefanter ikke hører til i hverken en stald eller en manege, og det glæder mig, at de fire elefanter inden længe frit vil kunne boltre sig i mudder eller tage en frisk gåtur i græsset," lyder det fra fødevareministeren.

Der er ikke andre end Knuthenborg Safaripark, som har budt ind på elefanterne. Interesserenter har haft mulighed for at byde på elefanterne i en ansøgningsproces om at overtage elefanterne vederlagsfrit fra staten. Processen blev sat i gang, efter fødevareministeren i slutningen af august indgik en aftale med Cirkus Arena og Cirkus Trapez om et køb af elefanterne for i alt 11 mio. kroner.

Mogens Jensen fremsætter til november et lovforslag om forbud mod vilde dyr i cirkus.

Læs mere om nyheden på Miljø- og Fødevareministeriets hjemmeside her.

placeholder

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet