Socialdemokratiet: Behov for bindende klimamål allerede fra 2030

Der er brug for delmål i klimakampen, hvis vi skal overholde Paris-aftalen, mener Mette Frederiksen, som anklager Løkke for manglende vilje til at nå målene
Foto: Socialdemokratiet
Socialdemokratiet ønsker en lave en klimalov lov, som modsat regeringens nuværende klimamål, skal have bindende delmål for 2030.

Det fortæller partiformanden Mette Frederiksen (S) lørdag i et interview med Politikken.

Det centrale i Socialdemokratiets udspil er, at udledningen af drivhusgasser skal reduceres med 60 procent inden 2030. Målet skal hjælpe Danmark med at nå målene i Paris-aftalen, og samtidig sikre, at vi i 2050 er fri af fossile brændstoffer, lyder det fra Mette Frederiksen.

 

Mette F.: ”2050 er for sent”

Regeringens mål er at reducere udslippet af drivhusgasser med 100 procent i 2050 i forhold til i 1990, men Mette Frederiksen frygter, at så langsigtede mål bliver svære at nå:

Vi har behov for at sætte ambitionsniveauet op, hvad angår klimaindsatsen i Danmark

”Vi har behov for at sætte ambitionsniveauet op, hvad angår klimaindsatsen i Danmark. Det at have mål, for hvad der skal ske i 2045 eller 2050, er for sent. Derfor foreslår vi nu et bindende mål for en meget kraftigere reduktion af CO2-udledningen allerede i 2030,” siger Mette Frederiksen og afviser i samme ombæring, at der blot er tale om gammel vin på nye flasker:

”Det er rigtigt, at vi har lagt nogle af de her forslag frem før, men de er jo ikke blevet realiseret, fordi der under Løkkes regering ikke har været viljen.”


Socialdemokratiets udspil består af fem forslag:
  1. 500.000 grønne biler og intet salg af nye benzin- eller dieselbiler i 2030.
  2. Fem nye havvindmølleparker, hvilket er to mere end de allerede aftale tre i energiaftalen fra 2018.
  3. Energieffektivisering af kommunale og regionale bygninger
  4. Et mere klimavenligt landbrug
  5. En national skovfond til plantning af ny skov finansieret gennem borgerdonationer.


Rød opbakning

Gårsdagens udspil er blevet modtaget overvejende positivt blandt de øvrige partier i rød blok.

Hos både de radikale, Enhedslisten og SF kalder man initiativerne gode, men mener samtidigt, at man bør skrue yderligere op for ambitionsniveauet.

”Det er langtfra nok - vi skal tættere på 70% end 60% pga Paris-målene,” skriver SF-formanden Pia Olsen Dyhr på Twitter.Læs mere om klimamålene lige her.

Frederik Ingemann er student på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

Den halve klode skal formålsløst kæmpe i kampene om at "redde jorden", imens den anden halvdel ikke skal røre en finger.Det er virkeligheden.
Grin eller græd. Eller gør begge dele på samme tid. Er der ret meget andet at sige end AK ?