Socialdemokratiet: Finansministeriets regnemodeller skal regne grønt

Klima og miljø skal gennemsyre al politik og derfor skal der indføres grønne regnemodeller i Finansministeriet, mener Socialdemokratiet
Hvis der for alvor skal gøres noget ved klimaambitionerne, så skal miljø- og klima tænkes ind i den politik, der laves på Christiansborg.

Det mener Socialdemokratiet, som vil have Finansministeriet til at regne på, hvilke konsekvenser al ny politik har for miljøet og klimaet. Det skriver Information.

Det grønne skal gennemsyre alle politikområder

“Det er helt nødvendigt, at vi ændrer hele den måde, vi laver miljø- og klimapolitik på. Det grønne skal gennemsyre alle politikområder. Specielt de store beslutninger, der træffes i Finansministeriet,” siger tidligere fødevareminister Dan Jørgensen (S) til avisen.


Tager imod det med åbne arme

Hos de øvrige oppositionspartier tager man mod forslaget med åbne arme, da man har efterspurgt grønne regnemodeller i Finansministeriet, som gør det muligt at vurdere, hvordan klima- og miljø påvirkes af politiske tiltag.

“Den (ide) er vi, som du ved, med på,” skriver Enhedslistens Pelle Dragsted i et tweet.

SF, Enhedslisten og Alternativet har flere gange talt varmt for, at man opretter et separat “grønt superministerium”, der skal sammentænke den grønne indsats og matche Finansministeriet i magt og muskelkraft.

En idé som de radikales Ida Auken har afvist, da partiet ikke mener “man ikke kan omorganisere sig grøn”.


Udvide grønt regnskab afskaffet af Løkke

Den nye udmelding om at Finansministeriet for fremtiden konsekvent skal regne det grønne med ind, ligger helt i tråd med tidligere udtalelser, hvor Socialdemokratiet lagde op til at genindføre og udvide det grønne nationalregnskab.

Lars Løkke Rasmussens regering droppede det grønne nationalregnskab i 2017.

Regnskabet gjorde det ifølge eksperter muligt at bedømme miljø- og klimaeffekter af den økonomiske politik.

Finansminister Kristian Jensen (V) er ifølge Information åben for Socialdemokratiets forslag, som han dog mener på lange stræk ligger i tråd med Finansministeriets nuværende praksis.  

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook