Socialdemokratiet gør EU til en kampplads

Socialdemokratiet begraver for og imod-spørgsmålet, og gør EU til den politiske kampplads det er. Det er ikke en EU-kritisk linje, det er en aktiv socialdemokratisk EU-politik.
’Socialdemokratiet er slået ind på en ny EU-kritisk linje’. Nogenlunde sådan lyder påstandene fra diverse medier og Europabevægelses-typer. Men linjen er ikke EU-kritisk, den er bare socialdemokratisk.

I virkeligheden burde de aktive EU-tilhængere klappe i hænderne

I virkeligheden burde de aktive EU-tilhængere klappe i hænderne over den nye linje fra Socialdemokratiet, for vi gør netop det de har skreget på i alle de år jeg har beskæftiget mig med politik. Vi begraver nemlig for og imod-spørgsmålet, og gør EU til den politiske kampplads det er. Det er ikke en EU-kritisk linje, det er en aktiv socialdemokratisk EU-politik.

Socialdemokratiske løsninger på grænseoverskridende udfordringer
Det er generelt et stort problem at al EU-debat reduceres til et spørgsmål om mere eller mindre EU. For så kan det umiddelbart godt opfattes som ’mindre EU’, når vi siger, at arbejdstagerrettigheder skal ligestilles med princippet om fri bevægelighed. Men så skal det også opfattes som ’mere EU’, når vi siger at vi vil have et minimumsniveau for selskabsskat, en europæisk finansskat eller en fælles europæisk løsning på flygtningekrisen. Når vi nu mener begge dele er vi så mere eller mindre EU-kritiske?

Vi vil kæmpe for at regulere de utæmmede finansmarkeder.

Nej, vi er ikke EU-kritiske. Men vi er kritiske over for alt, som ikke stemmer overens med vores socialdemokratiske værdier. Vi vil derfor altid kæmpe mod de kræfter, som forsøger at udnytte arbejdstagere med lave lønninger eller farlige arbejdsforhold. Vi vil kæmpe for at regulere de utæmmede finansmarkeder. Vi vil stoppe selskabsskatternes ræs mod bunden. Vi vil stoppe de grådige rigmænd og virksomheder som fusker med skatterne. Vi vil begrænse klimaforandringerne, og skabe nye job gennem den grønne omstilling. Vi vil kæmpe for en human og bæredygtig løsning på flygtningekrisen. Og sådan kan man blive ved.

Vi er kort sagt optaget af at finde socialdemokratiske løsninger grænseoverskridende udfordringer.

'EU er et must'
For i en verden hvor der kun kommer flere og større grænseoverskridende udfordringer er internationalt samarbejde gennem EU et must. Men det er jo ikke det samme som at sige at al politik, som bliver bedrevet i EU-samarbejdet er fantastisk. Med mangeårig borgerlig dominans i både parlament og kommission er det nærmere det stik modsatte.

Lasse Quvang Rasmussen, Forbundsformand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU)

‘Dagens Pio klumme’
er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.
 

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

placeholder

Annonce