Socialdemokratiet med ny 2025-plan: Mere af det samme er bare ikke nok

Der skal findes ti milliarder ekstra til velfærd, udover det økonomiske råderum i socialdemokratisk økonomiske plan for 2025.
Socialdemokratiet fremlagde mandag partiets økonomiske plan frem mod 2025. En plan som indeholder flere penge til velfærd og andre offentlige investeringer på i alt 37,4 milliarder kroner mere i forhold til i dag.

Pengene skal hovedsageligt gå til børn, uddannelse, ældre og sundhed, men også til at finansiere partiets forslag om tidligere tilbagetrækning for de mest nedslidte, der har været længst på arbejdsmarkedet.

”Vi ønsker at gøre gode tider bedre for alle,” sagde partiets formand Mette Frederiksen på et pressemøde, hvor hun var flankeret af gruppeformand Henrik Sass Larsen og politisk ordfører Nicolai Wammen.

”Der er udfordringer for dansk økonomi, men de er håndterbare, hvis vi fører den rigtige økonomiske politik,” sagde Mette Frederiksen.

Knap ti milliarder findes ved andre finansieringskilder udover det økonomiske råderum som er på 27,8 milliarder, altså enten ved at fjerne eksisterende udgifter eller skatte- og afgiftsstigninger.

Penge til velfærd og til forskning

Af de 37,4 milliarder kroner som partiet vil bruge ekstra i 2025 afsættes 20,5 milliarder kroner til at skabe "tryghed om velfærden".

”Hvis man alene fremskriver det demografiske træk, så fastfryser man det velfærdsniveau, vi kender i dag. Men det kan man jo ikke være tilfreds med som socialdemokrat,” understregede Mette Frederiksen.

Godt halvdelen af de 20,5 milliarder kroner - 11,5 milliarder kroner - skal gå til sundhedsvæsenet, så de flere børn og ældre, der ventes fremover, får en værdig pleje.

Derudover afsættes 1,5 milliarder kroner i 2025 til børne og socialpolitik og 1,5 milliarder kroner til uddannelse og opkvalificering af ufaglærte.

Endelig vil partiet bruge 1,5 milliarder kroner på en vækstreform, hvor man vil understøtte målrettede initiativer, der understøtter produktivitetsvækst og skaber nye arbejdspladser blandt andet ved at give virksomheder mulighed for at trække udgifter til forskning og udvikling af med på 130 procent.

Derudover har partiet afsat 8,7 milliarder kroner som blandt andet skal dække udgifterne til forsvarsforlig, investeringer i klima og miljø samt øvrige ”velfærdsprioriteringer”.

Ingen penge til højere ydelser

Der har i valgkampen været en stor diskussion om hvad der skal ske med kontanthjælpsloftet efter valget. På pressemødet slog Mette Frederiksen også fast, at Socialdemokratiet ikke ”bare” vil sætte ydelserne op til arbejdsløse indvandrere.

Derfor er der heller ikke sat penge af til højere offentlige ydelser i 2025-planen.

”Hvis man bare fra den ene dag til den anden fjerner de laveste ydelser, så betyder det, at nytilkomne familier med børn vil få 117.000 kroner mere om året efter skat. Det, synes jeg ikke, er retfærdigt for alle andre,” lyder begrundelsen fra Mette Frederiksen.

Partiet ønsker i stedet, at en ydelseskommission skal finde frem til at finde balancen mellem "hensynet til, at det skal kunne betale sig at arbejde, vi skal have flere i beskæftigelse, og vi skal skærme nogle børn".

Ingen skattestigninger til almindelige lønmodtagere

De knap ti milliarder ekstra til velfærd, som partiet vil finde ved andre finansieringskilder end råderummet, drejer sig blandt andet om ikke at tilbagerulle skattelettelser på store aktiegevinster og virksomhedsarvinger samt et loft over brugen af konsulenter i det offentlige.

Man skal være en bank, arve en virksomhed eller tjene rigtigt mange penge for at få en skattestigning

Almindelige danske lønmodtagere vil helt blive friholdt for nye skattestigninger, lyder det fra politisk ordfører Nicolai Wammen:

"Omkring 95 procent af alle danskere vil ikke få en skattestigning med den plan, vi lægger frem her i dag. Man skal være en bank, arve en virksomhed eller tjene rigtigt mange penge for at få en skattestigning," sagde han.

Adspurgt om man som almindelig lønmodtager så ikke vil opleve at få en skattestigning, hvis man arver et hus, svarede Mette Frederiksen:

”Jo, hvis man arver et hus med en friværdi på tre millioner kroner, har man også mulighed for at bidrage til velfærdssamfundet. Derimod hæver vi bundgrænsen, så hvis man arver en pose penge, skal man ikke betale skat af dem indtil de første 500.000 kroner,” lød det fra Mette Frederiksen.

Fakta: Sådan vil Socialdemokratiet skaffe pengene:

3,0 milliarder kroner - loft over brugen af konsulenter i det offentlige.

2,4 milliarder kroner - en målrettet tilbagerulning af skattelettelser på store aktiegevinster, virksomhedsarvinger. Derudover skal der indføres loft over løn, der kan fratrækkes i selskabsskat.

1,5 milliarder kroner - samfundsbidrag fra den finansielle sektor.

700 millioner kroner - fastholde beskatningen af arbejdsgiverbetalt telefon og internet.

300 millioner kroner – nye afgifter på plastik og kemi.

1,8 milliarder kroner - øvrige indtægter.

I alt 9,6 milliarder kroner i nye indtægter – som skal lægges til andre 27,8 mia. kr. fra det økonomiske råderum. I alt 37,4 milliarder kroner.

Kilde: Socialdemokratiet

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Synes det var fin debat søndag, hvor Mette F klarede det flot. Fremlæggelsen i dag af deres 2025 plan var yderst proff. og gjorde sig godt på TV. Klart og tydelig tale fra alle tre S i toppen.
Og Ø har ikke ultimative krav, men forventer klart, at der kan forhandles på nogle områder i flere emner. ( citat Søren Søndergård). SF Pia O.D. har i mail til mig sagt, SF ingen ultimative krav har, men de har nogle ting, krav, som der skal forhandles om. Medierne puster det med ultimative krav op. Og har man ikke hørt udsagnet selv fra S og de andre røde partier så kan man jo tro medierne, det skal man ikke. De radikale puster sig op, men Østergård lider ind i mellem af storhedsvanvid. Ligesom Løkke, den ene dag hakker han løs og lyver om S politikken, den næste dag vil han i regering med dem, så vender han igen og siger han er misforstået, det gælder både med mad til Børn i Sjælsmark, mht. Kr. Jensen, til LA og K. Nej nej, han har skam ikke zig zagget. Kamæleon er han. Og utroværdig så det basker.

Kompagnierne på Christiansborg er hovedsaligt "talemaskiner".Landet har brug for HANDLING.
Udspecificering og forklaring på, HVAD de kommende lovede
"velfærdsmilliarder" eksakt skal bruges på. Folket har brug for at vide hvad al den "lokkemad" er,som de skal "forføres" til at stemme på. HVAD får folket helt konkret for krydset den 5 Juni ?

Nu er ræset i gang... Jeg er træt af, at den politiske debat drejer sig primært om økonomi, om penge ! Ogsa begreberne om "velfærd, trivsel,nedslidhed.." osv finder kun betydning i lyset af penge og økonomisk´ tankespind om profit og finansiering !
Kulturelle værdier som næstekærlighed, Solidaritet med de svage og med naboen ind ved siden, kort: Æstetisk og moralsk tænkning.. som en værdi som gør vores moderne samfund (af rationale kolde, økonomiske præmisser..) beboelig og hyggelig og menneskelig værdifuld `at være i´ virker undervurderet! DF og de ellers borgerlige spreder angsfyldt isolationisme og fornægter tendentielt de humanistiske globale principper af FN og kigger på EU som et rent økonomisk projekt. Den dybere mening af EU som en fælleseuropæisk "Fredsprojekt" med fælleseuropæiske kulturelle værdier, opdragelse og motivation for FRED og harmoni imellem kulturelle forskelligheder,økologisk tankegang.. er vel egentli´ den vigtigste betingelse for vores danmark, EU og verden , for ungdommens fremtid ?
Jeg kan godt lide Mettes menneskelige, solidariske måde at møde danmarks befolkning, hvis de er studerende, i uddannelser, i lønnet arbejde..ellers hvis de er syge, nedslidt ,i pensions
alderen ! Hun anerkender mennesket!

Annonce