Annonce

S vil afskaffe uddannelsesloft

Uddannelsesloftet har været med til at skabe et præstationspres. Derfor skal det afskaffes, lyder det fredag fra Mette Frederiksen
Socialdemokratiet skiftet nu kurs i forhold til det meget omdiskuterede uddannelsesloft. Partiformand Mette Frederiksen fortæller fredag i et interview i Berlingske, at hun vil afskaffe uddannelsesloftet, hvis hun bliver statsminister efter næste valg.

Dermed tegner der sig nu et flertal for at gøre op med loftet, hvis magten skifter i Folketinget efter næste valg.

Mette Frederiksen fortæller, at hun gennem det seneste år har haft en række samtaler med unge, som føler et stort præstationspres i uddannelsessystemet. Og her har uddannelsesloftet været med til at skabe en præstationskultur, som presser de unge, mener den socialdemokratiske formand:

”For at imødegå det, mange børn og unge oplever som et præstationspres i vores uddannelsessystem, foreslår vi at afskaffe uddannelsesloftet. Det har medført, at vi som samfund er kommet til at give de unge et indtryk af, at de ikke må begå fejl, og at de hele tiden skal præstere. Det er en farlig kultur, og det presser dem.”
Skulle betale for dagpengeaftale

Uddannelsesloftet – eller begrænsning af dobbeltuddannelse, som loven egentlig heller – blev vedtaget i Folketinget i december 2016. Konkret betyder loftet, at har man gennemført en videregående uddannelse, så kan man som udgangspunkt ikke tage en ny uddannelse på samme eller lavere niveau.

Målet var at spare 300 millioner kroner årligt, som skulle betale for den dagpengeaftale, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti indgik med Venstreregeringen tilbage i efteråret 2015. Dagpengeaftalen skulle sikre, at færre ”faldt ud” af dagpengesystemet, blandt andet ved at indføre mere fleksible regler for at genoptjene retten til dagpenge.

Socialdemokratiet fik dengang kritik fra både De Radikale og venstrefløjen for sin opbakning til uddannelsesloftet. Også en række fagforbund var kritiske. Sidste år blev loftet da også lempet en smule, så det nu er muligt at tage en uddannelse på samme eller lavere niveau seks år efter, at man har afsluttet sin seneste uddannelse.
Glæde hos rød blok og fagforbund

Mette Frederiksen lægger i Berlingske op til, at de 300 millioner kroner, det vil koste af afskaffe uddannelsesloftet, skal findes inden for andre områder på de videregående uddannelser. Blandt andet ved at indføre et stop for uddannelsesinstitutionernes markedsføring.

Fra såvel de øvrige partier i rød blok som fra offentlige fagforbund lyder der glæde over den socialdemokratiske udmelding.

”Det er jeg oprigtig glad for. Ikke så meget fordi det er en politisk sejr, som jeg synes især de studerende men også blandt andet SF kan være lidt stolte af. Vi har kæmpet imod det loft i utællelige timer. Mest fordi det er godt for alle de unge i Danmark. Og godt for alle børn i Danmark. Uddannelsesloftet har været dumt fra starten, fordi det strider mod tanken om, at det er ok at blive klogere hele livet,” skriver SF’s Jacob Mark på Facebook.

Også formanden for Dansk Magisterforening Camilla Gregersen, der har været blandt de skarpeste kritikere af uddannelsesloftet, glæder sig over den socialdemokratiske udmelding:

”Godt at Socialdemokratiet vil hæve uddannelsesloft. Der er ikke brug for barrierer indenfor uddannelse, men i stedet for et fleksibelt uddannelsessystem, hvor alle med evner og lyst kan uddanne sig til gavn for dem selv og for arbejdsmarkedet,” skriver hun på Twitter.

Fra både regeringen og Dansk Folkeparti lyder beskeden derimod, at de stadig står fast på uddannelsesloftet.

 


Flere artikler om emnet