Socialdemokratiet vil differentiere støtte til friskoler

Partiet vil differentiere støtte til friskoler, så friskoler i landdistrikter uden folkeskoler slipper for at få skåret i statsstøtte
Socialdemokratiet ændrer nu sit forslag om at sænke støtten til landets ca. 550 fri- og privatskoler ved at sænke støtteprocenten fra de nuværende 76 til 71.

Nu foreslår Socialdemokratiet istedet at støtten til fri- og privatskolerne differentieres.

Men vi har lyttet til bekymringer fra friskoler i landdistrikter

”Vi ønsker at styrke folkeskolens økonomi ved at sænke koblingsprocenten. Men vi har lyttet til bekymringer fra friskoler i landdistrikter,” siger vagthavende ordfører hos Socialdemokratiet, Pernille Rosenkrantz-Theil, til Netavisen Pio.

Derfor foreslår Socialdemokratiet, at fri- og privatskoler, der ligger i områder, hvor der ikke ligger en folkeskole i nærheden eller i yderkommuner, skal friholdes for en nedsættelse af koblingsprocenten.

SF: Klar forbedring

Forslaget er en klar forbedring, mener SF’s undervisningsordfører, Jacob Mark.SF mener dog, at man bør differentiere ud fra, hvilke privat- og friskoler, der tager et socialt ansvar:

”Man bør også differentiere ud fra, hvem der tager et socialt ansvar. Vi kan se, at nogle friskoler i yderområder vil bukke under, hvis man sænker deres koblingsprocent. Mens de store privatskoler i storbyerne, der ikke tager et ansvar, bør få mindre,” siger han til Politiken.

Pernille Rosenkrantz-Theil er helt enig:

Det kan ikke være rigtigt, at man ikke påtager sig et socialt ansvar

”Vi mener bare helt grundlæggende, at det skal være en pligt, at fri- og privatskolerne påtager sig et socialt ansvar. I dag er det sådan, at 30 procent af udmeldelserne fra privat- og friskolerne skyldes sociale og/eller psykiske problemer hos eleven. Det duer simpelthen ikke. Det kan ikke være rigtigt, at man ikke påtager sig et socialt ansvar.”

Skeler til tilskudsmodellen på gymnasie-området

Socialdemokratiet har endnu ikke en fiks og færdig model for differentieret støttemodel til privat- og friskolerne. Venstre kalder på den baggrund Socialdemokratiets nye forslag for ”dybt utroværdigt”:

”Jeg kan forstå, at Mette Frederiksen heller ikke her har fremlagt nogen konkret model for, hvilke skoler der kan regne med at få tilskuddet, og hvilke skoler der vil få nedsat tilskuddet. Det viser, at man ikke kan regne med, hvad man får med Mette Frederiksen, for hun ønsker ikke at give danskerne ærlige svar om sin politik," skriver fungerende politisk ordfører hos Venstre, Sophie Løhde, i en mail til Politiken.

Pernille Rosenkrantz-Theil afviser kritikken:

”Det er måske Sophie Løhde bekendt, at der er udskrevet valg, og derfor kan vi ikke få svar på spørgsmål i ministerierne. Kun derfor kan vi ikke her og nu lave en fiks og færdig teknisk model," siger Rosenkrantz-Theil til Netavisen Pio. Hun understreger dog, at en model for differentieret støtte til privat- og friskolerne nemt kan stikkes sammen:

Vi har jo allerede en velfungerende differentieret tilskudsmodel på gymnasieområdet

"Vi har jo allerede en velfungerende differentieret tilskudsmodel på gymnasieområdet. De generaliserede taxameter-regler fungerede ikke for de gymnasier, der ligger i de tyndest befolkede områder. Derfor lavede man en særlig ordning for gymnasier i tyndt befolkede områder. Det er langt hen ad vejen det samme, vi nu foreslår på privat- og friskoleområdet. Sværere er det altså ikke. Så det bliver ikke noget problem, at finde en teknisk løsning på det her. Sophie Løhde kan tage det helt roligt,” siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce