Socialdemokratiet vil hæve EU’s klimaambitioner

En ambitiøs bindende europæisk klimalov står øverst på Socialdemokratiets ønskeseddel til Europa-Parlamentsvalget.
Foto: David Garby-Holm
”Velkommen til noget så gammeldags som et pressemøde, hvor vi gerne vil fortælle om vores egen politik,” lød det kækt fra den socialdemokratiske partiformand Mette Frederiksen, da hun sammen med partiets spidskandidat til Europa-Parlamentet, Jeppe Kofod, præsenterede offentligheden for de tre hovedlinjer, som partiet går til valg på.

Det skete på et pressemøde i bibliotekshaven på Christiansborg fredag.

EU blev skabt som en kul- og stålunion, men skal i fremtiden være en klimaunion, lyder budskabet fra Mette Frederiksen som derfor sender sit parti til valg med et forslag om en ambitiøs, juridisk bindende europæisk klimalov.

Behovet for at hæve ambitionerne på klimaområdet er kun blevet større efter, at Donald Trump trak USA ud af Paris-aftalen

En lov som ifølge Socialdemokratiet skal indeholde en målsætning om, at EU hæver sine klimamål fra i dag 40 procent til 55 procent CO2-reduktion i 2030, samt at hele EU skal have en netto-nuludledning af CO2 i 2050.

”Der er brug for, at vi politikere lægger hånden på kogepladen og garanterer, at vi finder løsninger på klimakrisen,” sagde Mette Frederiksen på pressemødet og fortsatte:

”Klimaet er grænseoverskridende, og behovet for at hæve ambitionerne på klimaområdet er kun blevet større efter, at Donald Trump trak USA ud af Paris-aftalen.”

Jeppe Kofod tilføjer, at skal det have konsekvenser for de lande, der ikke overholder målene i klimaloven. De skal f.eks. kunne blive straffet ved at få deres tilskud fra EU reduceret.

EU skal tøjle globaliseringen

Ud over klimaet fokuserer det socialdemokratiske valgoplæg særligt på kampen mod skattely og social dumping.

Konkret vil Socialdemokratiet revidere EU's udbudsdirektiv, så der sikres eksplicit ret til at inkludere fair skat-klausuler i forbindelse med offentlige udbud.

Partiet foreslår desuden en EU-sortliste over virksomheder og bagmænd, som bliver taget i social dumping

”Vi vil ændre EU’s udbudsdirektiv, så kommuner fremover ikke skal tvinges til at bruge penge på virksomheder, som ikke betaler skat,” siger Jeppe Kofod og fastslår, at hensynet til de multinationale selskaber ikke står over hensynet til fællesskabet.

Partiet foreslår desuden en EU-sortliste over virksomheder og bagmænd, som bliver taget i social dumping. Listen skal sikre, at virksomhederne og bagmænd ikke bare flytter deres aktiviteter videre til det næste EU-land.

EU skal oppe sig i kampen mod indvandring og ulovlig migration

Styr på migrationen

Det sidste emne som partiet vil gå til valg på er, at EU skal oppe sig i kampen mod indvandring og ulovlig migration.

”Vi foreslog for år tilbage at oprette centre uden for Europa og flytte den spontane asylansøgning. Dengang blev det kastet til siden med ordene, at det var urealistisk. Nu er det en diskussion, vi ser i en række europæiske lande,” siger Mette Frederiksen, som også slog fast, at den danske grænsekontrol skal opretholdes ”så længe der, der ikke er styr på EU’s ydre grænser.”

Europa-Parlamentsvalget er den 26. maj.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce