Socialdemokratiet vil indføre topskat for millionarvinger

Borgere der arver mere end tre millioner kroner, skal fremover beskattes mere, lyder det fra S. Folk der arver mindre beløb skal til gengæld betale mindre.
Foto: Socialdemokratiet
Der skal tilfalde flere penge til borgere, der arver mindre beløb, mens dem, der arver større beløb, skal betale mere, mener Socialdemokratiet.

I hvert fald hvis det står til Socialdemokratiet, der i et nyt udspil” Danmark er for lille til store forskelle ”vil hæve det skattefrie bundfradrag fra 289.000 kroner til 500.000 kroner.

Til gengæld skal de borgere, der arver over tre millioner kroner, beskattes med 30 procent ifølge partiet.

”Vi ønsker ikke et samfund, hvor velstand og privilegier nedarves i stadigt større omfang. Derfor skal det ikke være sådan, at det bedre kan betale sig at arve penge fra rige familiemedlemmer end at gå på arbejde,” skriver partiet i sit udspil.

Der er til gengæld nogle i toppen af samfundet, der efterlader sig rigtig mange penge

Almindelige mennesker efterlader ikke ret meget

Partiformand Mette Frederiksen uddyber overfor Ritzau:

”De fleste helt almindelige mennesker efterlader sig ikke ret meget i arv, og dermed arver langt de fleste almindelige mennesker heller ikke nogen store summer,” siger hun.

”Der er til gengæld nogle i toppen af samfundet, der efterlader sig rigtig mange penge, og der er dermed nogen, der arver rigtig mange penge.”

Forslaget er som nævnt en del af at samlet udspil med 18 forskellige forslag, der alle skal være med til at øge retfærdigheden i Danmark. Og samtidig modvirke den udvikling, der ellers underminerer vores tillid og sammenhængskraft.

For meget og for lidt

Forslaget fra Socialdemokratiet får en blandt modtagelse hos de politikere. Hos de konservative, der længe har været tilhængere af helt at afskaffe arveafgiften, kalder det ”indgribende og dybt urimeligt”.

”Nej! Vi skal ikke hæve skatten på arv mellem nære familiemedlemmer. Arveafgiften bør derimod afskaffes. Det er både indgribende og dybt urimeligt, at staten blander sig i, hvad man ønsker at efterlade til sine børn eller søskende,” skriver den konservative partiformand, justitsminister Søren Pape Poulsen, på Twitter.

I den anden ende af det politiske spektrum er Enhedslisten mere positive. Finansordfører Pelle Dragsted kalder det en god ide, men ifølge Enhedslisten skal det progressive knæk komme tidligere.

”God idé! Vi ønsker dog at arve-topskatten sætter tidligere ind. Fx ved 750.000 eller en million. Ser frem til forhandlinger hvis magten skifter,” skriver Pelle Dragsted på Twitter.

Ingen effekt på arbejdsudbud

Beregninger fra både Finansministeriet og Skatteministeriet viser, at arveafgift ikke har nogen effekt på arbejdsudbuddet eller på velstanden i Danmark. Det skyldes, at størrelsen på arveafgift ikke har nogen effekt på om der er et økonomisk incitament ved at arbejde mere.

Et notat fra AE-Rådet viste, at det først og fremmest er de rigeste danskere, der vil få en gevinst ved at arveafgiften sænkes.

Der er stor forskel på, hvor meget danskerne efterlader til deres arvinger. Og langt de største formuer arves af personer, som i forvejen selv har store formuer.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Annonce