Socialdemokratiet vil uddanne fængselsbetjente i Vestdanmark

I Danmark bliver der kun uddannet fængselsbetjente ét sted: I Birkerød i Nordsjælland. Socialdemokratiet foreslår, at man etablerer en skole i Vestdanmark. God idé, siger både DF og Fængselsforbundet.
Foto: Colourbox
Indsatte i en stribe fængsler opholder sig nu i deres celler i længere tid – ene og alene fordi der akut mangler 175 fængselsbetjente.

I løbet af de seneste fem år har over 700 fængselsbetjente forladt Kriminalforsorgen. I samme periode er det kun lykkedes at rekruttere 378 betjente. Den akutte mangel på fængselsbetjente har fået Kriminalforsorgen til at iværksætte en række initiativer – blandt andet at de indsatte i en række fængsler låses inde i deres celler i længere tid end hidtil.

Socialdemokratiet foreslår på den baggrund, at der etableres en fængselsbetjentuddannelse vest for Storebælt. I dag kan man kun uddanne sig til fængselsbetjent i Birkerød i Nordsjælland.

Det er erfaringerne med etableringen af den midlertidige politiskole i Fredericia, der har inspireret Socialdemokratiet.

De kommende år er der også store årgange, der går på pension, så frafaldet kommer kun til at stige

”Vi står konkret og mangler 175 fængselsbetjente, og vi har kunnet se på antallet af ansøgere til politibetjentuddannelsen, at det har gjort en markant forskel, at der er kommet en uddannelse i Vestdanmark. Derfor er det afgørende for os, at vi får uddannet nogle flere. De kommende år er der også store årgange, der går på pension, så frafaldet kommer kun til at stige,” siger Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, til JydskeVestkysten.

Formanden for Fængselsforbundet, Kim Østerbye, hilser idéen velkommen.

”Det en rigtig god idé for at speede rekrutteringen op, men vi er for eksempel nødt til at undersøge, om det overhovedet kan lade sig gøre. Så vi skal kigge på, om man måske kan leje sig ind et sted, hvor der er nogle faciliteter i forvejen, som i Fredericia hvor politiet har åbnet en midlertidig skole. Her kunne man måske også trække på noget kursusadministration og noget fællesskab,” siger Kim Østerbye til JydskeVestkysten.

DF hilser ideen velkommen

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, hilser også idéen velkommen.

”Det er da gode takter i. Jeg har spurgt justitsministeren, om det er noget regeringen vil kikke på. Jeg kan forstå, at det synes regeringen også kunne være spændende at finde ud af, om man kunne etablere en satellit af en uddannelse et andet sted end i Birkerød. Der kan være et fint potentiale i det her,” siger Peter Kofod Poulsen til Netavisen Pio.

Han henviser også til de positive erfaringer med oprettelse af politi-uddannelse i Vestdanmark.

”Vi mangler en masse fængselsbetjente, og hvis vi kunne overføre de erfaringer, som vi har set fra politiet - med en større søgning til politiuddannelsen efter at man har fået en uddannelsesinstitution i Jylland - kunne det måske være med til at vi får uddannet de fængselsbetjente, vi mangler,” siger Peter Kofod Poulsen til Netavisen Pio.

Løser ikke problemet

Trine Bramsen er på det rene med, at en satellit af uddannelsen ikke alene løser problemet med manglende fængselsbetjente, men at det kan få flere til at vælge uddannelse.

Hun mener, at problemet med de manglende fængselsbetjente ”bider sig selv i halen” fordi omtalen af de hårde arbejdsforhold i kriminalforsorgen, kan få folk til at fravælge uddannelsen:

”Fordi der mangler fængselsbetjente, bliver det hårdere for dem, der er tilbage, og så er der flere, der siger op. Der hviler selvfølgelig også et politisk ansvar i forhold til at kigge på arbejdsforholdene generelt. De mange overfald, der har været på fængselsbetjente, har heller ikke ligefrem været en god reklamesøjle for fængselsbetjentuddannelsen,” siger hun.

Fængselsforbundet: Hæv lønnen

Fængselsforbundets formand, Kim Østerbye, mener, at der flere årsager til den udtalte mangel på fængselsbetjente.

”Vi har ikke det bedste offentlige ry, det indrømmer jeg blankt. Der er meget vold og et enormt presset arbejdsmiljø i fængslerne i de her år. Udover det er vi nummer 313 ud af 330 dårligst lønnede på det offentlige arbejdsmarked. Så hvis jeg var ung og skulle sidde og vælge uddannelse, ville jeg da vælge noget, hvor karrieremulighederne og lønnen måske så en lille smule mere gunstige ud,” siger han og foreslår, at man kunne hæve lønnen til samme niveau som skolelærere og sygeplejerskers.

Det tager tre år at blive uddannet fængselsbetjent.

FAKTA: Frigørelsesinitiativer

For at løse manglen på fængselsbetjente har Kriminalforsorgen iværksat en række initiativer:

  • Der er flyttet fængselsbetjente væk fra fodlænkeordningen og administrative funktioner.
  • Konflikthåndteringskurser er blevet aflyst.
  • Ringe Fængsel er blevet udvisningsfængsel hurtigere end planlagt.
  • De indsatte låses inde i længere tid. Nogle steder f.eks. to timer længere om dagen, andre steder tre timer mere om ugen.
  • Der er indført flere 12-timers-vagter.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook