Annonce

Socialdemokratiets pensions-udspil: Dansk Folkeparti lurepasser

Fagbevægelsen stikker tommelfingeren opad til udspil om værdig tilbagetrækning, mens arbejdsgiverne kalder det “en bombe under vores gode økonomi”
Socialdemokratiet fremlagde tirsdag et udspil, der skal sikre en værdig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet, når kroppen siger stop.

Den nye differentierede pensionsmodel, der tager hensyn til antal år på arbejdsmarkedet, bliver særligt godt modtaget af SF og fagbevægelsen.

Dansk Arbejdsgiverforening mener derimod, at forslaget vil slå hul i statskassen, og Dansk Industri kalder pensionsudspillet for “en bombe under vores gode økonomi”.

Dansk Folkeparti forholder sig kritisk og afventende. Partiet vil først tage stilling til forslaget på den anden side af valget.

Sådan et udspil er mildest talt stærkt tiltrængt

Et thumbs-up fra Lizette

I Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) roser man Socialdemokratiet for at tage hul på en tiltrængt løsning for de nedslidte:

“I dag tog Socialdemokratiet så hul på at finde løsninger med et nyt udspil om værdig tilbagetrækning, og sådan et udspil er mildest talt stærkt tiltrængt. Vi har i fagbevægelsen LÆNGE forsøgt at råbe politikerne op, fordi det er deres ansvar at sørge for, at man kan trække sig tilbage på en værdig måde. Alt andet er et svigt af nedslidte lønmodtagere,” skriver FH-formanden Lizette Risgaard på Facebook.

Hun giver samtidig Socialdemokratiet en stor tommelfinger opad, for at komme med en konkret model.

placeholder

I FH bider man mærke i, at Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, ved sin præsentation af forslaget lagde op til at invitere arbejdsmarkedets parter inden for i forhandlingerne: 

“Jeg vil gerne rose Socialdemokratiet for at lægge op til at finde den konkrete model i samarbejde med arbejdsmarkedets parter. Det bidrager vi i fagbevægelsen meget gerne til. Min forventning er, at vi sammen kan finde en løsning. En løsning, som jeg håber, at et flertal på Christiansborg vil bakke op om,” lyder det fra formanden.

Siden efterlønnen de facto fik dødsstødet i 2011, har ingen partier turde tage fat om nælden

Det er ikke en dag for tidligt, at der kommer en håndsrækning til de nedslidte, mener Fødevareforbundet NNF, der organiserer de ansatte i fødevarebranchen.

placeholder

 

“Endelig et parti, der tør tage hul på det kæmpestore problem, vi står overfor. Siden efterlønnen de facto fik dødsstødet i 2011, har ingen partier turde tage fat om nælden. Ingen har gjort en reel indsats for at lukke det store hul, som fysisk nedslidte lønmodtagere står i, når pensionsalderen hæves,” skriver forbundsformand i NNF, Ole Wehlast.

Det ligger i ordningen om seniorførtidspension


DF kan først tage stilling efter et valg

I Dansk Folkeparti er man skeptiske over for udspillet. Beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted henviser i stedet til den meget kritiserede seniorførtidspensionsordning. Han mener, at Mette Frederiksen bærer en del af skylden for at ordningen ikke virker:

“Vi er enige i princippet om, at man som nedslidt skal kunne trække sig tilbage i god ro og orden. Det ligger i ordningen om seniorførtidspension. Men den valgte Mette Frederiksen som beskæftigelsesminister at tage ind under paraplyen af almindelig førtidspension, så den blev udvandet og ikke kom til at virke,” siger Bent Bøgsted til Berlingske.

I interviewet slår han fast, at DF først vil kunne tage stilling til forslaget efter det forestående folketingsvalg.
 

DA: En bombe under dansk økonomi

“Uansvarligt” bliver udspillet om lavere pensionsalder for nedslidte kaldt af Dansk Arbejdsgiverforening (DA). Organisationen skriver på Twitter, at “det vil slå et hul i statskassen, der enten skal dækkes af besparelser på velfærden eller markante skattestigninger”.

placeholder

Socialdemokratiet spiller hasard med landets fremtid

Den administrerende direktør i DA, Jacob Holbraad, mener, at at en tidligere pensionsalder for nedslidte vil blive en bombe under dansk økonomi:

“Socialdemokratiet spiller hasard med landets fremtid. Forslaget om at sænke pensionsalderen er en bombe under vores gode økonomi. Vi har allerede en stor mangel på faglærte medarbejdere, og nu vil Socialdemokratiet reducere antallet af hænder på arbejdsmarkedet yderligere. Det er ganske enkelt uansvarligt.”

Vi har slet og ret brug for arbejdskraft. Derfor bør vi hæve, ikke sænke pensionsalderen

Det tidligere konservative folketingsmedlem, Brian Mikkelsen, der nu er administrerende direktør i Dansk Erhverv, peger også på manglen på arbejdskraft, som et argument for at folk skal blive længere på arbejdsmarkedet:  

“Vi har slet og ret brug for arbejdskraft. Derfor bør vi hæve, ikke sænke pensionsalderen,” erklærer den tidligere erhvervsminister.

placeholder

Han sætter sin lid til at robotter i fremtiden kan aflaste de nedslidte:  

“Robotter gør en stadig større del af det grove arbejde. Det mindsker nedslidning. Og der er jo også muligheder for at ændre sit arbejdsliv, når man kommer lidt op i alderen, så man måske ikke laver noget, der er helt så fysisk hårdt som 60-årig, som man gjorde, da man var 30.”


Dansk industri slår på de dygtige seniorer

I Dansk Industri slår man på noget lidt andet i sin kritik af Mette Frederiksens plan: Nemlig behovet for “de dygtige seniorer” og “erfarne folk” på det danske arbejdsmarked.  

“(..) aldring og nedslidning er meget individuelt, så det vil være en stor fejl at sende store grupper af arbejdsdygtige seniorer på tidlig pension,” lyder det fra Kim Graugaard, der er fungerende adm. direktør i DI, i en pressemeddelelse og på twitter.

placeholder

Ellers rokker vi ved selve fundamentet for Danmarks sunde økonomi

Det er ifølge direktøren selve fundamentet under økonomien, der står til at vakle, hvis nogen får lov til at gå før andre:  

“Men det er helt centralt, at også Socialdemokratiet holder fast i den brede aftale om, at i takt med, at vi lever længere, så skal vi også arbejde lidt længere. Ellers rokker vi ved selve fundamentet for Danmarks sunde økonomi,” siger Kim Graugaard.

Økonomien er uklar, og finansieringen er rigtig uklar

Finansministeren: “Grebet ud af den blå luft”

Finansminister Kristian Jensen (V) angriber også Socialdemokratiets udspil. Han udtaler til Berlingske, at det er uklart, hvordan forslaget hænger sammen økonomisk, og hvor pengene skal komme fra:

“Økonomien er uklar, og finansieringen er rigtig uklar”,  siger finansminister Kristian Jensen til Berlingske.

Socialdemokratiets finansiering af den værdige tilbagetrækning skal komme fra en tilbagerulning af regeringens skattelettelser på “meget høje aktieindkomster” og en ekstra skat på den finansielle sektor.

De finansieringskilder kalder Kristian Jensen for “ fuldstændig uklare og grebet ud af den blå luft”. Han sammenligner finansieringen med ‘Fair Løsning’ fra 2010, hvor Socialdemokratiet og SF ønskede at finansiere offentlige investeringer med 12 minutters ekstra arbejde om ugen.

Det vil koste penge, uden at det betyder noget for dem, der måtte være nedslidte

Han er imod det, som han opfatter som “ en generel sænkning af pensionsalderen”:   

“Men idéen om at man skal sænke pensionsalderen generelt, betyder bare, at det vil koste penge, uden at det betyder noget for dem, der måtte være nedslidte,” siger Venstres næstformand, Kristian Jensen.

Støtte fra SF

Formand i SF, Pia Olsen Dyhr, skriver på Twitter, at Socialdemokratiets udspil er vigtigt, og kalder det samtidig for en “pligtopgave for en ny rød regering”, at sikre bedre adgang til pension for nedslidte.  

Hun skriver, at det “viser markant forskel på rød og blå blok”.

placeholder

Vi har brug for, at det bliver tydeligt, hvad forskellen ville være på fremtidige regeringer

Også beskæftigelsesordfører i SF, Karsten Hønge mener, at håndsrækningen til de nedslidte på det danske arbejdsmarked er helt nødvendig, og viser den forskel der er på partierne til venstre eller til højre for midten:  

“Vi har brug for, at det bliver tydeligt, hvad forskellen ville være på fremtidige regeringer. Jeg vil gerne anerkende Socialdemokratiet for at være offensiv på det her område, der betyder så meget for så mange mennesker. Det er nogle gode linjer, som de har lagt ud, også i forhold til finansieringen, den har en god social vinkel,” siger Karsten Hønge til Netavisen Pio.

Selvom Hønge håber, at spørgsmålet om nedslidning bliver en del af den kommende valgkamp, så ser han også S-udspillet også som et plaster på såret - der skal der også satses på forebyggelse af nedslidning. Styrket voksenuddannelse, og en massiv satsning på arbejdsmiljø bør derfor også være en af aftalen.  

Alternativet: Den bedste model for de mest nedslidte

Hos Alternativet, der ellers flere gange har meldt ud, at der ikke er den store forskel på Venstre og Socialdemokratiet, er der også uforbeholden ros til Socialdemokratiets udspil.

"Ros til Socialdemokratiet for deres pensionsudspil, der kommer i dag. Det er en variant af den tyske “først ind-først ud” model, som jeg selv har fremhævet fra talerstolen i alle pensionsdebatterne. Den bedste model for de mest nedslidte," skriver partiets beskæftigelsesordfører Torsten Gejl på Twitter.

placeholder

På den yderste venstrefløj i Folketinget er man knap så begejstrede for Mette Frederiksens forslag.

Erhvervsordfører i Enhedslisten, Pelle Dragsted, slår på Facebook “spin-alarm” og kalder udspillet ”en trist omgang”:

placeholder

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet