Socialdemokratisk medlemsfremgang for tredje år i træk

For første gang siden 1947 oplever Socialdemokratiet medlemsfremgang tre år i træk.
Socialdemokratiet fortsætter med at vokse. Når partiet i morgen slår dørene op for sin kongres i Aalborg, kan partisekretær Jan Juul Christensen nemlig for tredje år i træk fortælle om medlemsfremgang. Det er første gang i næsten 70 år, at partiet oplever fremgang tre år i træk.

Det viser tal fra den socialdemokratiske partiorganisation, som Netavisen Pio har fået indsigt i. Tallene offentliggøres på weekendens kongres i Aalborg. Fremgangen er bemærkelsesværdig set i lyset af, at ikke blot Socialdemokratiet, men ”de gamle” partier generelt har mistet medlemmer hen over de seneste årtier.


Note: Blå søjler er opgjort i januar, mens røde er opgjort i september.
Kilde: Folketinget og Socialdemokratiet.

Ifølge Socialdemokraterne er det første gang siden 1947, at der er konstateret medlemsfremgang tre år i træk. Dengang oplevede man et boom efter Anden Verdenskrig, men ellers er år med fremgang blev afløst at år med tilbagegang.

Det har det været et meget vigtigt fokuspunkt for os, at vi sikrer, at få medlemmer, og at få flere aktive medlemmer

Den socialdemokratiske partisekretær Jan Juul Christensen glæder sig naturligvis over udviklingen: ”Det er rigtig vigtigt, at vi har en stærk medlemsorganisation i Socialdemokratiet, fordi det er den måde vi er stærkest på og forbliver Danmarks største parti. Jo flere medlemmer vi får ind i partiet, og jo flere aktive vi får, jo flere aktive foreninger får vi, og jo bedre bliver vi til at udvikle politik og til at få valgt nogle repræsentanter til at gennemføre den.”

Medlemsudviklingen er ikke kommet af sig selv. Partisekretæren fortæller, at det har været en målrettet indsats at skaffe nye medlemmer, en indsats der er blevet lagt både fra partikontoret i København og ude omkring i de mange lokale partiforeninger:

”Det har det været et meget vigtigt fokuspunkt for os, at vi sikrer, at få medlemmer, og at få flere aktive medlemmer. De værktøjer, vi har brugt til det, er, at vi for det første har været i dialog med alle vores mange partiforeninger ude rundt omkring og sagt til dem, at ’det er vigtigt, at I sørger for hele tiden at være med til at rekruttere nye medlemmer’. Det andet vi har gjort er, at vi fra centralt hold har kørt en langt mere offensiv kampagne på de sociale medier hvor vi har forklaret fordelen ved at være medlem. Og så har vi opfundet det, vi kalder et ’intromedlemsskab’, som gør, at man kan være prøvemedlem i et halvt års tid uden at betale kontingent”.

Tilbage over 40.000 medlemmer
Siden kongressen i fjor har Socialdemokratiet haft en nettotilgang på 99 medlemmer, og dermed har partiet nu i alt 40.159 medlemmer. Selvom det er langt fra storhedstiden i 1950’erne og 1960’erne, hvor medlemstallet rundede en kvart million, så er det første gang siden årtusindeskiftet, at Socialdemokratiet oplever medlemsfremgang tre år i træk.

Siden midten af nullerne er det gået ned ad bakke med de socialdemokratiske medlemmer, kun afbrudt af en mindre stigning i forbindelse med folketingsvalget i 2011. I januar 2015 ramte partiet sit laveste niveau med 37.515 medlemmer. Men siden er det gået fremad.

Allerede på kongressen i september samme år kunne partiet fortælle om en medlemsfremgang på omkring 1.000 personer. Og både i forbindelse med sidste års kongres og kongressen i år kan partisekretær Jan Juul Christiansen altså fortælle om yderligere fremgang, så partiet nu er 2.644 medlemmer over lavpunktet fra januar 2015.

Socialdemokratiet Danmarks største parti
Socialdemokratiet kan også glæde sig over igen at være Danmarks største politiske parti. I hvert fald ifølge de seneste sammenlignelige tal mellem partierne, der er fra 2015. Venstre har nemlig i endnu højere grad end Socialdemokratiet oplevet en medlemstilbagegang op gennem nullerne.

Ved indgangen til det nye årtusinde var Venstre Danmarks klart største parti med over 75.000 medlemmer. Men frem til 2015 er partiet blevet halveret, og har ifølge den seneste opgørelse 37.060 medlemmer. Dermed var Socialdemokratiet med 37.515 i 2015 igen Danmarks største parti.

 

Opdateret: Artiklen er opdateret lørdag formiddag med graf over medlemsudvikling september 2014 - september 2017. 


Flere artikler om emnet

placeholder

Annonce