Annonce

Socialdemokratisk miljøordfører: ”Drop skåltalerne, Løkke”

”Vi skal dreje dansk landbrug, så det bliver mere klimavenligt,” filosoferer statsministeren i ferievideo. Så indkald til forhandlinger, lyder opfordringen fra miljøordfører Christian Rabjerg Madsen (S)
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) meldte forleden ud, at ”vi skal dreje dansk landbrug, så det bliver mere klimavenligt”.

Meldingen faldt i kølvandet på afsløringen af, at landbruget indtil nu kun har reduceret kvælstofudledningen med 12 tons – i stedet for 1.451 tons som aftalt som led i den omstridte landbrugspakke.

Tallene gjorde statsministeren ”mindre glad”, fremgår det af en Lars Løkke-video lagt på hans Facebook-profil mandag aften.

placeholder

 

”Det er helt oplagt, at landbruget ikke er helt i mål endnu, og derfor skal vi i virkeligheden nok tage fat i det, som naturfredningsforeningen og landbruget lagde frem. Vi skal dreje dansk landbrug, så det bliver mere klimavenligt,” siger Lars Løkke Rasmussen (V) i videoen.

Statsministeren refererer her til et fælles udspil fra Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening, som sammen foreslår en grøn jordreform, hvor 100.000 hektar lavtliggende areal fjernes fra produktionen og i stedet henlægges til natur eller græsning.

Socialdemokratiets miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen, et træt af ”Venstres skåltaler”:

Lad os få arbejdstøjet på og komme i gang med at gøre landbruget mere klimavenligt

”Nu har jeg hørt både miljøministeren og statsministeren tale positivt om udspillet fra Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer. Men skal det blive til andet end skåltaler, så må regeringen indkalde til forhandlinger. Lad os få arbejdstøjet på og komme i gang med at gøre landbruget mere klimavenligt,” siger Rabjerg Madsen til Netavisen Pio.

”Socialdemokratiet foreslog tilbage i maj i sit grønne udspil en jordreform. Nu foreslår Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer noget i samme stil. Det er altså ikke nok at tage det grønne slips på, gøre Venstres blå logo grønt en uges tid og filosofere lidt under ferien sydpå over, at man kunne dreje landbruget over i mere klimavenlig retning. Skal det være mere end en gratis omgang, så må regeringen indkalde til forhandlinger. Så lad os nu komme i gang,” lyder opfordringen fra Rabjerg Madsen.

Det er altså ikke nok at tage det grønne slips på

Dansk natur presset

Han peger samtidig på, at den danske natur i den grad er presset:

”Forleden kom der en rapport, der viser, at antallet af insekter styrtdykker. Særligt bierne er pressede på grund af det intensive landbrug. Men vi kan ikkeundvære bierne som bestøvere,” påpeger Rabjerg Madsen.

Rapporten - den første af sin slags - viser, at verdens økosystemer står overfor et katastrofalt kollaps, fordi jordens insekt-arter udryddes med rekordfart.

Rapportens  hovedkonklusion er, at vi mennesker fylder for meget, vores landbrug sviner alt for meget, og at det i sidste ende kan det blive enden på alt liv på kloden.

1/3 af alle insekter er truede. Fx de afgørende bestøvere, hvilket i den grad er aktuelt i dk - de vilde bier er max pressede. Regeringen har travlt med at dispensere brug af neonikotinoider, og slet ikke travlt med at styrke naturen,” skriver Rabjerg Madsen i et tweet.

placeholder

 

60 procent af Danmark er dyrket

Lene Sigsgaard, lektor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet bekræfter, at tab af levesteder er et stort problem. Vi dyrker simpelthen for meget af Danmarks samlede areal:

”På verdensplan er 12 procent dyrket land. I Danmark er det over 60 procent. Dermed har Danmark en særlig stor udfordring i forhold til at beskytte biodiversiteten i det dyrkede land og give plads til levende hegn og blomster i vejrabatter. Det er alt sammen noget, der kan forøge både diversiteten af insekter og mængden af insekter, for eksempel bestøvere, siger hun til DR Viden.

Lene Sigsgaard forklarer, at dansk landbrug gennem de seneste 50 år er blevet mere og mere intensivt med større marker og længere mellem krat, hegn og vilde blomster. Især græsmarker, overdrev og enge er forsvundet i stort tal.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Alle kan jo se, at vore naturarealer forsvinder til dyrkning, læbælter, markveje, markskel, moser og vandløb er/bliver
rørlagt og landskabet bliver jævnet ud og indraget i produktionen af landbrugsprodukter.Det er ikke mere nok, at landmanden presses til at producere mere og mere for at kunne betale sin gæld.
Det er meget positivt, at Landbrug og Fødevarer har fundet sammen med Naturfredningsforeningen om et fælles udspil,
men der sidder stadig en organisation, der hedder Bæredygtigt Landbrug, som desværre ikke ser ud til at være enig
i indgåelse af en sådan aftale.
Lad os nu hjælpe Landbrug og Fødevarer og Naturfredningsforeningen med at løse den opgave, som de har pålagt sig selv ad forhandlingens vej, også selvom det kommer til at koste penge af samfundets kasse.
Naturen skal nu til at prioriteres højere end penge, det er en nødvendighed for at vi alle overlever på sigt.