Annonce

Socialdemokratiske bud på ny finansminister

Med Henrik Sass Larsens overraskende exit står Mette Frederiksen overfor et valg: Hvem skal indtage posten som rigets kassemester?
Med gruppeformand Henrik Sass Larsens sygemelding er spekulationerne om, hvem der skal være finansminister i en kommende regering taget til. Det var nemlig ventet, at Henrik Sass Larsen skulle indtage den mest magtfulde post i regeringen.

En post der kun bliver endnu vigtigere i en eventuel socialdemokratisk mindretalsregering, der løbende skal ud og finde flertal for sin politik, og som står med en stor opgave med at finansiere stigende velfærdsudgifter og den grønne omstilling.

Det siger den politiske kommentator Lars Trier Mogensen, som Netavisen Pio har talt med.

Han mener, at partiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, der også var vikar for Mette Frederiksen, da hun under valgkampen var sygemeldt, er storfavorit til at få posten, med det forbehold, at det altid er svært at spå om, hvem der ender i hvilke ministerier, da afgørelsen jo i sidste ende ligger hos statsministeren.

Det store spørgsmål er om han selv vil.

”Det at Nicolai Wammen nu sidder med i forhandlingerne og har været med i hele forløbet, fortæller mig at han helt klart er next-in-line, og det store spørgsmål er om han selv vil, eller om han i stedet ser sig selv som udenrigsminister,” siger Lars Trier Mogensen og hæfter sig ved, at Nicolai Wammen både har ministererfaring, hvor han som forsvarsminister var medlem af regeringens centrale koordinationsudvalg og tidligere også har været finansordfører.

Det grønne bindemiddel

Et andet navn, der spekuleres i på rygtebørsen, er tidligere miljø- og fødevareminister Dan Jørgensen. Der har været et ønske fra flere partier om at klimapolitikken og det grønne skal fylde mere i Finansministeriet og her ville Dan Jørgensen, der i mange har arbejdet med netop miljø- og fødevarepolitik, sende et klart grønt signal, lyder vurderingen fra Lars Trier Mogensen.

”Dan Jørgensen kender klimaområdet, han taler ”sproget” og han sad også med i forhandlingerne om klimapolitikken,” siger han og fortsætter:

”Klimapolitikken kan blive det bindemiddel, som holder rød blok sammen, på samme måde som udlændingepolitikken har været det for blå blok. Når man som Socialdemokratiet ikke vil give sig på udlændingeområdet, så vil det være godt med en finansminister, som kan finde på nogle snedige, strategiske løsninger, som både de radikale og Enhedslisten vil kunne se sig selv i.”

Lars Trier Mogensen peger også på partiets udenrigsordfører Nick Hækkerup eller tidligere justitsminister Morten Bødskov som begge har ministererfaring.

Nick Hækkerup har et indgående kendskab til velfærdssamfundet qua hans fortid som borgmester i Hillerød. Han ser dem begge som fuldt ud i stand til at løfte opgaven.

Plads til en kvinde?

Siden 1948 har der kun været en kvinde på finansministerposten, nemlig socialdemokraten Pia Gjellerup, som sad i knap et år fra 2000 til 2001.

Der er en forventning om, at der denne gang skal tages et opgør med Finansministeriets regnemodeller, og en af dem der har blandet sig i den debat, er Pernille Rosenkrantz-Theil, der sidste år skrev en bog, som var et opgør med samme.

Pernille Rosenkrantz-Theil har ikke ministererfaring, men kender finansområdet indgående fra hendes fortid i Enhedslisten. Og netop fortiden i Enhedslisten kan blive en hæmsko for hende, mener Lars Trier Mogensen.

”Pernille Rosenkrantz-Theil er meget tæt på og loyal overfor Mette Frederiksen, og vil helt sikkert være at finde på en ministerpost, men det ville nok sende nervøse trækninger gennem erhvervslivet, hvis en tidligere leder af Enhedslisten blev finansminister.”

Lars Trier Mogensen anerkender, at Socialdemokratiet har en ligestillingsudforing i forhold til kvinder, men det faktum at Mette Frederiksen selv er kvinde betyder også, at det ikke gør helt så meget, hvis hendes topfolk er mænd.

Fra bykonge til kassemester?

Endelig er der flere kommentatorer, der har peget på Herlevs borgmester, Thomas Gyldal Petersen, som et bud på en S-finansminister. Thomas Gyldal Petersen har været en af Mette Frederiksens stærkeste og mest vokale støtter i det kommunale bagland. Den populære borgmester fra den københavnske omegnskommune minder i stil lidt om Sass Larsen.

En af finansministerens opgaver er blandt andet at forhandle de offentlige overenskomster på plads, og det spil kender Thomas Gyldal Petersen fra sin plads i KL’s løn- og personaleudvalg, ligesom han på kommunernes vegne står i spidsen for det arbejde med at finde en ny løsning for lærernes overenskomst.

Thomas Gyldal Petersen var også med til at præsentere et af de socialdemokratiske udspil i valgkampen, og derfor er det ifølge den politiske kommentator Lars Trier Mogensen ikke usandsynligt, at han vil tage skridtet op:

”Der er, alt andet lige, et stort spring fra at sidde med absolut flertal på rådhuset på Herlev Hovedgade til Christiansborg, hvor der skal forhandles med de andre partier. Hvis man hiver en ind udefra som Gyldal, så vil vedkommende først skulle opbygge relationer til de øvrige politikere på Christiansborg,” lyder Lars Trier Mogensens vurdering.

Inden det spørgsmål bliver aktuelt, skal Mette Frederiksen og Nicolai Wammen dog først have forhandlet et regeringsgrundlag på plads sammen med de radikale, SF og Enhedslisten. Det arbejde fortsætter i de kommende uger.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet