Socialdemokratiske øjeblikke, 17. afsnit: Hf bliver oprettet

I 1966 indfører den socialdemokratiske undervisningsminister K.B. Andersen Højere Forberedelseseksamen, hf. Nu skal arbejderne have mulighed for at videreuddanne sig og få en adgangsgivende eksamen.
I 1966 indfører den socialdemokratiske regering hf-uddannelsen. Med K.B. Andersen som undervisningsminister ønsker man, at arbejderne skal have mulighed for senere i livet at tage en adgangsgivende eksamen.

For Socialdemokratiet var uddannelse en livslang proces. Derfor skulle man heller ikke begrænses i sine uddannelsesmuligheder, hvis man i sine unge dage havde valgt at tage læreplads. Med den toårige adgangsgivende hf-uddannelse bliver det derfor nemmere for voksne at tage en videregående uddannelse.

Hf-uddannelsen gjorde en betydelig indsats for at styrke mobiliteten i uddannelsessystemet og fostrede mange mønsterbrydere, der fik mulighed for at tage både mellemlange og senere længere videregående uddannelser.

Med hf’en kom man et langt skridt nærmere den socialdemokratiske vision om uddannelse gennem hele livet. Samtidig ønskede man, at mennesket skulle have muligheden for at bevæge sig gennem livet, og ikke være fastlåst til et bestemt job og liv resten af sin tid.

I smedenes sang, Den sorte smed, beskrives Arbejderbevægelsens vision meget klart – en vision hf’en var med til at virkeliggøre:

Vi dagligt jern og stål betvinger,
men drømmer om en skønne dag
at skæbnen lykken til os bringer
så vi ka´ stikke af her fra.
Langt bort fra slaveriet
og fra maskinens krav.
Men stadig er vi smede
fra vugge og til grav.


Flere artikler om emnet

Annonce