Socialpædagogerne: “Tragisk drab på bosted kalder på handling nu”

“Det er fuldstændig uacceptabelt, at man risikerer sit liv, når man går på arbejde,” siger forbundsformand for Socialpædagogerne, Benny Andersen
En 29-årig socialpædagog på det socialpsykiatriske opholdssted Ørbækskilde i Fårevejle i Odsherred blev 30. december stukket ihjel af en 19-årig beboer.

Forbundsformand for Socialpædagogerne, Benny Andersen, betegner drabet som dybt tragisk:

“Drabet er en tragisk hændelse, som berører os alle dybt - og som kræver, at der handles nu,” lyder det fra forbundsformand i Socialpædagogerne Benny Andersen:

“Jeg havde håbet, at jeg aldrig igen skulle kommentere på endnu en medarbejder, der har mistet livet på jobbet - og jeg er dybt berørt af situationen. Alle mine tanker går til de pårørende og kollegerne. Uden at kende til de nærmere omstændigheder ved den konkrete sag, så vil jeg gerne slå fast, at det er fuldstændig uacceptabelt, at vi har et område, hvor det fortsat kan være farligt at passe sit arbejde. Derfor skal der handling til nu. Vi kan og vil ikke længere acceptere en socialpsykiatri, der er så presset i bund, at det koster menneskeliv, siger Benny Andersen til sl.dk.

Seks drab på ansatte siden 2012

Socialpædagoger er en af de faggrupper, hvor jobbet indebærer en høj risiko for at blive udsat for vold og trusler. Ikke mindst inden for socialpsykiatrien er der en del sager om vold og trusler mod de ansatte. I enkelte tilfælde går det så galt som i den aktuelle sag fra et opholdssted for psykisk syge, hvor en 29-årig medarbejder mistede livet efter et knivoverfald.

Siden 2012 har der været seks drab på ansatte på bosteder i socialpsykiatrien. Og det er et klart udtryk for, at området er underprioriteret, fastslår Benny Andersen:

Generelt må jeg desværre sige, at socialpsykiatrien er et udsultet område

“Generelt må jeg desværre sige, at socialpsykiatrien er et udsultet område. Og det handler både om manglen på ressourcer, manglen på nok uddannet personale, manglen på rette visitering - og manglen på sammenhæng mellem behandlings- og socialpsykiatrien. Konsekvensen er desværre, at vi oplever en stigning i antallet af arbejdsulykker, fordi risikoen for, at man som medarbejder ender i en farlig situation, er for høj. Det kan vi ikke leve med.”

Op imod 30 procent af socialpædagoger er udsat for vold eller trusler om vold i løbet af et år, oplyser Benny Andersen.

Brug for akut handling

Selvom processen med at lave en ti-årsplan for psykiatrien så småt er skudt i gang, skal der ske noget her og nu, mener forbundsformanden. Derfor spiller Socialpædagogerne nu ind med et forslag til en akutpakke for psykiatrien.

Mens vi venter på psykiatriplanen, skal politikerne give en garanti allerede nu

“Mens vi venter på psykiatriplanen, skal politikerne give en garanti allerede nu. Det må og skal ikke være farligt at gå på job, så der er brug for akut handling,” siger Benny Andersen og til sl.dk og fortsætter:

“Vores akutpakke sætter fokus på fire helt afgørende elementer. Det handler om at sikre den rette faglighed i socialpsykiatrien, om at sikre den nødvendige kompetenceudvikling og supervision, om at sikre, at der altid er tilstrækkeligt personale - og endelig om at sikre, at borgerne visiteres til det rette tilbud. De fire ting skal opfyldes allerede nu, for der er et akut behov for at rette op på forholdene i socialpsykiatrien, og det kan ikke vente på en samlet psykiatriplan, vurderer Benny Andersen og tilføjer:

“Næste skridt er, at vi nu afleverer vores bud på en akutpakke til de ansvarlige ministre samt arbejdsgiverne - og så følger vi naturligvis op på sagen.”

Dræbt på botilbud var alene på vagt i hus med vred beboer

Da den 29-årig mandlige medarbejder på Opholdsstedet Ørbækskilde blev stukket ihjel af en 19-årig beboer, var han alene på vagt på afdelingen på Riisvej, hvor beboeren boede.

Det fremgår af en redegørelse, som Ritzau har fået aktindsigt i, ifølge netmediet A4 Arbejdsliv.

Den 30. december var den 29-årige medarbejder på den ene afdeling, hvor den 19-årige beboer var. På den anden afdeling var en anden ansat.

Klokken 14.15 - omkring en time før drabet - ringede den 19-årige beboer til den ansatte på den anden afdeling. Den unge beboer var vred og råbte højt.

Den ansatte ringede så til den 29-årige ansatte på afdelingen med den 19-årige. Den 29-årige vurderede, ifølge redegørelsen,  at der igen var kommet ro på, og at det derfor ikke var nødvendigt, at den anden medarbejder kom forbi.

Døde af flere knivstik

Cirka 30-40 minutter senere gik alt dog galt. Den 29-årige ansatte blev stukket flere gange med kniv af den 19-årige. Den 29-årige ansatte døde af kvæstelserne.

Cirka 30-40 minutter senere gik alt dog galt. Den 29-årige ansatte blev stukket flere gange med kniv af den 19-årige

Susanne Kaufmann, bestyrelsesformand for Ørbækskilde, udtalte mandag, at institutionen nøje undersøger, om institutionen kunne have gjort noget anderledes, som kunne have forhindret den tragiske forbrydelse.

“Foreløbig tyder alt dog på, at det er en akut opstået situation, som vi ikke kunne forudse og som uden varsel udviklede sig fatalt,” lød det i en pressemeddelelse.

Den 19-årige sigtede for knivoverfaldet er varetægtsfængslet.

To strakstilbud til opholdsstedet fra Arbejdstilsynet

Opholdsstedet Ørbækskilde sendte søndag redegørelsen til Socialtilsyn Øst. Af den fremgår det, at Arbejdstilsynet dagen efter drabet gav to strakspåbud til botilbuddet.

Første strakstilbud handler om alenearbejde:

“Virksomheden påbydes at sikre, at alenearbejde med beboere med kendt udadreagerende adfærd på Ørbækskilde planlægges, tilrettelægges og udføres således, at risikoen for vold imødegås.”

“Kan faren ikke imødegås, må den ansatte ikke arbejde alene,” fremgår det af strakspåbuddet.

Det andet strakspåbud handler om beboeres adgang til ting, der kan bruges som våben.

Det fremgår af Opholdsstedet Ørbækskildes redegørelse, at botilbuddet omgående rettede ind efter strakspåbuddene.

Ørbækskilde huser voksne fra 18 år. Ørbækskilde er et privat bo-, behandlings- og udviklingstilbud, der ligger i Fårevejle i Odsherred. Beboerne, der alle er over 18 år, har typisk psykiske diagnoser som for eksempel personlighedsforstyrrelse, bipolar lidelse og skizofreni.

Socialpædagogernes forslag til en akutpakke for socialpsykiatrien

Her er Socialpædagogernes forslag til en akutpakke for socialpsykiatrien.

  • Garanti for rette faglighed i socialpsykiatrien: Det er afgørende med uddannet og faglig kompetent personalesammensætning. Der skal være en nu og her gennemgang af personalesammensætningen i socialpsykiatrien, og der skal rettes op, hvis der ikke er nok personale med relevant faglig uddannelse. Personalesammensætning skal registreres og offentliggøres på alle tilbud.
  • Garanti for kompetenceudvikling og supervision: Alle medarbejdere skal være fagligt klædt på til den opgave, de løser. Det vil sige, at der skal være garanti for kompetenceudvikling i de faglige metoder, der arbejdes med - og løbende supervision.
  • Garanti for tilstrækkeligt personale: Der skal være en risikovurdering af de enkelte tilbud sådan, at det sikres, at der ikke er risiko ved at arbejde alene. Det kræver systematik omkring vidensdeling, sparring og dokumentation samt tydelige retningslinjer vedrørende forebyggelse af voldsomme episoder.
  • Garanti for rette tilbud og match: Ved hjælp af handleplaner, udskrivningsaftaler og koordinationsplaner skal det sikres, at borgere modtager den rette hjælp. Borgerne skal visiteres til de rigtige tilbud, som har de rette kompetencer til de konkrete udfordringer og ressourcer, vedkommende har. Herudover er det afgørende, at borgerne kan gå psykiatrisk behandling og herunder genindlægges, når der er behov for det.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce