Sofamentaliteten skal bekæmpes nedefra

Valgkamp: Ikke alle kampe kan vindes fra rådhuset. Derfor skal socialdemokrater dyrke det lokale engagement og skabe handling i fællesskab.
Billede: Ditte Brøndum. 

Trods silende regn har små 50 personer fundet frem til biblioteket i Københavns Nordvestkvarter.

Vi er i september, og lokale borgere tropper op for at diskutere utryghed og løsninger på bandekonflikten. Gaderace, knivjagt, bandeskyderier, hashandel og kriminalitet har plaget kvarteret i flere år – også før det for alvor kom på mediernes dagsorden denne sommer.

Aftenen er arrangeret af min valgkampsgruppe og vores lokale partiforening, Socialdemokratiet i Bispebjerg. Vi har inviteret lokalpoliti, klubledere, ungdomsforeninger, boligforeninger, lokale partiforenings-medlemmer. Det er et rum med mange vigtige erfaringer, idéer og historier, som jeg har taget med i den videre valgkamp, men lige så vigtigt er der sat gang i en dialog med og mellem lokale ildsjæle.


Billedtekst: Deltagerne til debatmødet om utryghed var en blanding af lokale socialdemokrater, repræsentanter fra lokale foreninger og bland andet det lokale ungeråd.

Skab lokal dialog: Hvad skal laves om?
Kommunalpolitik og -valgkamp skal styrke den lokale politiske samtale. Vores valgkampagne i Nordvest er selvfølgelig også helt traditionel: Plakater, flyere, læserbreve og så videre. Men sammen med min lokale kreds og frivillige har jeg arbejdet intenst på også at skabe mere politisk dialog og engagement i Københavns Nordvestkvarter.

Fordi vi tror, det er godt for kvarteret. Og fordi vi tror på, at politik ikke bare er skarpslebne budskaber, der serveres oppefra og ned til borgerne. Politik er i allerhøjeste grad også, når hverdagens eksperter og helt almindelige borgere deltager i samtaler om, hvordan vi kan gøre tingene bedre. Og politik er, når vi handler sammen.

Til dialogmødet om utryghed mødte mange op. Og vi oplevede oven i købet, at flere deltagere har inviteret os i dialog med nye grupper blandt andet etniske foreninger. De vil gerne invitere os ind i deres fællesskab og fortælle, hvad de oplever – og hvad der kan løse problemerne. Det giver os vigtige input til politikken, der skal føres på rådhuset, og samtidig får flere kendskab til Socialdemokratiet.

Vi spørger ganske enkelt folk: Hvad mener du om byen og kvarterets udvikling? Hvad er det bedste? Hvad er bekymrende?

Vi banker på folks døre og spørger folk, hvordan de synes, det er at bo i Nordvest.  Vi spørger ganske enkelt folk: Hvad mener du om byen og kvarterets udvikling? Hvad er det bedste? Hvad er bekymrende? Hvad skal laves om?

Og så har jeg det seneste halve år også inviteret mig selv på kaffe i en række københavnske hjem for at få en uformel snak og samle politiske indspark. Det skaber nye relationer, der er afgørende for, at jeg bedst muligt kan repræsentere mit kvarter og københavnerne på det københavnske rådhus, hvis jeg er så heldig at blive valgt ind d. 21. november. Men jeg tror også, at stærke lokale fællesskaber og engagement er drivende for områdets udvikling. Stærke relationer skal altså skabe et mere trygt Nordvestkvarter og et København med plads til alle.

Vi skal fra sofamentalitet til lokalt medborgerskab
I mit kvarter er der en tendens til at dukke nakken: Valgdeltagelsen relativt lav i Københavns Nordvestkvarter. Ved sidste kommunalvalg stemte 55 procent. På landsplan var det 71 procent. Der er et af byens mest udsatte kvarterer. Politiet oplever, at borgerne i Nordvest ikke anmelder kriminalitet i ligeså høj grad som i resten af København. Og vi er altså ikke skånet for bandeskyderier, hashhandel og vanvidskørsel på vejen – tværtimod!

Vi skal som socialdemokrater skal dyrke det lokale engagement – også selvom om det ikke direkte betyder flere partimedlemmer eller vælgere.

Det giver alt sammen et utrygt og udfordret kvarter. Heldigvis er der især over de seneste år også begyndt knopskyde mange gode initiativer i kvarteret. Et stærkt Socialdemokrati kan selvfølgelig skabe bedre forhold fra rådhuset. Men uden et aktivt lokalmiljø, der spiller ind og selv tager problemer op, bliver det ikke for alvor godt. Derfor tror jeg på, at vi som socialdemokrater skal dyrke det lokale engagement – også selvom om det ikke direkte betyder flere partimedlemmer eller vælgere.

Mattias Tesfaye skriver i en debatbog, at partierne ikke skal vente på, at folk kommer ind til dem. Partierne skal komme ud til befolkningen. Det er jeg fuldstændig enig i. Derfor er vi også gået ind i lokale fakkeloptog, tryghedsnetværk og andre initiativer, uden at slæbe de socialdemokratiske faner med. Passivitet og magtesløsheden kan vendes til en tro på os selv og kvarteret, når ildsjæle tager initiativ til at samle kvarteret. Vi gør det, fordi det styrker vores kvarter, vores by og vores solidariske samfund!

Billedtekst: Mens man på Nørrebro ofte har demonstreret efter skyderier, har været stille i Nordvestkvarteret. Men det sidste år har forskellige borgergrupper arrangeret fakkeloptog.

Lad os fortsætte den sociale bevægelse
Frustrationen over bandeskyderier og utryghed i gadebilledet har været triggeren, der har gjort, at lokale ildsjæle er gået forrest og har fået flere til at følge trop i blandt andet borgerinitiativet ’Vi tager gaderne tilbage’. For at skabe langvarig forandring må vi sammen sørge for at udnytte det momentum, når det bliver hverdag, og medieomtalen af bandeproblemerne dør ud.

Ved at se den aktuelle mobilisering som starten på et arbejde mod et fælles mål om tryghed i kvarteret, kan beboerne skabe en tættere organisering, der kan være med til at skabe den forandring, vi har brug for. Derfor vil jeg også efter valget fortsætte dialogen om det kvarter, vi ønsker, og støtte de lokale initiativer.

Derfor vil jeg også efter valget fortsætte dialogen om det kvarter, vi ønsker, og støtte de lokale initiativer.

De langsigtede mål må være, at vi får minimeret antallet af unge, der rekrutteres ind i banderne, og at anmeldelsen af kriminalitet i Nordvest og stemmeprocenten ryger op. På kort sigt skal der sættes en stopper for skyderier, overfald og hashhandel.

Borgergrupperne har allerede taget teten med bevægelser, der samler lokale kræfter. På dialogmøderne har vi diskuteret, hvordan vi kan gøre det bedre og fået input til løsninger. Sammen kan vi handle og skabe forandringen for et bedre Nordvest og et bedre København.

Sofie Seidenfaden, er kandidat til Københavns Borgerrepræsentation for Socialdemokratiet (S)


Flere artikler om emnet

Annonce