Palæstinenserne har ret til frihed og værdighed – ligesom alle andre folk. Men midt i denne solidaritet kan jeg ikke lade være med at bemærke et foruroligende mønster:
Hvor er de samme røster, når kurderne bliver angrebet i Rojava i Nordsyrien?
De kurdiske styrker, som verden hyldede, da de kæmpede mod Islamisk Stat og ofrede tusindvis af liv for at beskytte ikke bare deres eget folk, men også os i Vesten, står i dag alene.
Tyrkisk-støttede militser og islamistiske grupperinger angriber kurdiske områder, terroriserer civile og erobrer territorium.
Rojava, et område der har været et lys i mørket med sine demokratiske og feministiske værdier, er i fare for at blive knust.
Og hvor er solidariteten nu?
Det, der gør situationen endnu mere tankevækkende, er den rungende tavshed fra organisationer og bevægelser, der ellers er kendt for at kæmpe for frihed og retfærdighed.
Hvor er udtalelserne fra eksempelvis organisationer som Mellemfolkeligt Samvirke og Oxfam, som ellers er hurtige til at udtrykke solidaritet med andre folkeslag?
Hvor er de demonstrationer og støtteerklæringer, som vi så blive arrangeret med stor ildhu for Palæstina?
Deres tavshed er skuffende og afslører en selektiv tilgang til solidaritet
Og hvad med de mange meningsdannere, der i disse dage råber solidaritet med Palæstina?
De har på lange stræk ret i deres kritik af Israels regering og den førte politik, men hvorfor bruger de ikke deres stemme til også at råbe op om de tyrkisk-støttede angreb på kurderne?
Deres tavshed er skuffende og afslører en selektiv tilgang til solidaritet.
Det er her, jeg bliver nødt til at stille det provokerende spørgsmål: Handler solidaritet i virkeligheden mere om politik end om retfærdighed?
For mig ser det ud til, at det er lettere at råbe op om Palæstina, fordi det også er en konflikt med Israel – og dermed indirekte en konflikt med jøderne.
Det er politisk bekvemt og giver genklang i mange kredse at kritisere Israel, men det er tilsyneladende langt sværere at tage afstand fra Tyrkiet og de islamistiske grupper, der angriber kurderne.
Lad os være ærlige: Vesten bærer også en del af ansvaret
Jeg siger ikke, at man ikke skal støtte palæstinensiske ønsker om fred, lighed, egen stat og tryghed, men hvorfor kan vi ikke mønstre samme engagement for kurderne?
Er det fordi kurdernes fjende ikke er Israel, men derimod et NATO-land som Tyrkiet eller mollah-regimet Iran?
Er det, fordi kurderne ikke passer ind i en politisk fortælling, der kun definerer ofre og undertrykkere i forhold til Israel?
Lad os være ærlige: Vesten bærer også en del af ansvaret.
Tyrkiet er en strategisk allieret i NATO, og derfor ser vi gennem fingre med Erdogans ekspansionisme og undertrykkelse af kurderne.
Når tyrkisk-støttede militser angriber kurdiske områder, reagerer Vesten kun med tavshed eller vage diplomatiske fraser.
Solidaritet bør ikke være selektiv
Det samme gælder desværre mange af dem, der ellers står på barrikaderne for menneskerettigheder og frihed.
Hvordan kan vi kræve, at tyrkere i Tyrkiet tager afstand fra Erdogans politik, hvis vi i Vesten ikke engang tør sætte ord på, hvad der foregår i Nordsyrien?
Solidaritet bør ikke være selektiv. Hvis vi mener noget med at kæmpe for retfærdighed og frihed, bør vi vise den samme støtte til kurderne, som vi gør til palæstinenserne.
Begge folk har ret til selvbestemmelse og et liv uden undertrykkelse. Begge sager handler om basale menneskerettigheder.
Så til dem, der i dag går på gaden og råber solidaritet for Palæstina: Hvor er I, når kurderne bliver bombet?
Hvor er jeres bannere, når tyrkisk-støttede militser angriber civile i Rojava?
Hvis vi vil støtte kampen for friheden, må det gælde for alle folk, ikke kun dem, der passer ind i en bekvem fortælling
Hvis vi virkelig tror på solidaritet, bør den være universel – ikke afhængig af politisk opportune fjendebilleder.
Jeg skriver ikke dette for at polarisere eller pege fingre, men fordi jeg mener, det er nødvendigt at udfordre vores egen dobbeltmoral.
Lad os være ærlige over for os selv:
Hvis vi vil støtte kampen for friheden, må det gælde for alle folk, ikke kun dem, der passer ind i en bekvem fortælling.
For uden universel solidaritet svigter vi ikke bare kurderne – vi svigter også vores egne værdier.
Kommentarer
En meget vigtig kommentar, som du her har leveret, Serdal Benli. Du har også næsten leveret svaret på, hvorfor kurderne ikke har mediernes og de såkaldte NGO'eres interesse. Det ligger for langt væk fra alfarvej, det er Tyrkiets interessesfære, og hvem vil være uvenner med Erdogan? Men fortsat god kamp, jeg håber det bedste for det undertrykte folk.
Lad os være ærlige: Havde nogen oprigtigt ventet, at de store, kendte NGOer, der efterhånden sbart alle er faldet til tossede aktivister og sunket i vanære, og de sædvanlige Tordenskjolds soldater omkring dem af egen kraft ville tage en værdig sag til sig og stille sig på den rigtige side? Nej, vel?
Apropos der er ikke meget ,Black Lives Matter, når det gælder Afrika.
Den problemstilling har også undret mig. I min optik: 1) Det er først og fremmest medierne (ingen nævnt, ingen glemt), der puster til ilden ved hver en given lejlighed i forhold til Israel, og 2) De palæstinensiske grupperinger er både knalddygtige til propaganda på nettet og har en anseelig mængde ekstremistiske folk fra egne rækker placeret overalt i Vesten, der er klar til at agere gadens parlament.
Samtidig skal man passe på med at forveksle reelle holdninger og stillingstagen med bølleoptøjer. Der er rigtig mange medløbere, der ikke har sat sig ind i noget som helst, men bare følger strømmen og gerne vil være med der, hvor der sker noget og følger dem, der råber højest.
Med hensyn til de store NGO'er, som Serdal Benli nævner, er der derimod god grund til at afkræve dem et svar for deres enøjede politik.
Jeg fatter så heller ikke, hvorfor der ikke er internationale røster, der kræver, at kurderne får retten til de områder, de bebor, men jeg kender ikke nok til kurdernes historie - slet ikke. Er der FN-tropper i området til at sikre, at kurdiske byer og områder ikke bliver udsat for overgreb? Og hvis ikke, hvor så ikke, hvis der er behov for observatører?
Der er dog det aber dabai, at kurderne er et lille folk, der kæmper mod mægtige fjender hele vejen rundt. Dermed har kurderne mere til fælles med Israel end med palæstinenserne. Please correct me if I'm wrong.