Sonja hædres for opråb om sexisme

Sonja Marie Jensen (S) har fået Helga-prisen for sit opråb mod sexisme i politik. Hun håber at kvindenetværket kan styrke kampen for ligestilling.
“Det starter oftest med et klask i røven og ”goddag smukke” til byrådsarrangementer eller når øllene ruller og man bliver mindet om, ”at man har altså ikke taleret her, før man har fået sig en uddannelse”,” skrev Sonja Marie Jensen (S), byrådsmedlem i Nyborg kommune, i april i et debatindlæg på Netavisen Pio.

Nu modtager hun, som den første nogensinde, Helga-prisen for sin kamp for ligestilling i politik. Prisen uddeles på Socialdemokratiets kongres af det nystartede Helga-netværk, der er startet af de socialdemokratiske byrådsmedlemmer Katrine Skov og Camilla Meyer. Netværkets mål er at få flere kvinder i politik.

Læs også: [read-also] ‘Man skal gå efter bolden - ikke kvinden’

Vigtig kamp
Netværket skriver i sin indstilling til prisuddelingen, at Sonja Marie Jensen får prisen “for hendes mod til offentligt at stå frem og sige fra overfor sexisme. Sonja har, sin unge alder til trods, formået at sætte fokus på et af de helt store problemer for mange kvinder i politik og arbejdsliv.”

Og Sonja Marie Jensen er meget stolt over Netværkets indstilling, da Netavisen Pio fanger hende til en kommentar.

“Jeg er meget ydmyg og stolt over at modtage den første Helga-Pris. Det betyder meget for mig, at have Helga Netværket med i ryggen når vi går til kamp mod sexisme og sexchikane.”

Hun håber, at hun kan være med til at understrege, hvor vigtigt det er, at kampen bliver en fælles kamp i Socialdemokratiet.

“Jeg håber at vi kan styrke Helga Netværket og jeg håber flere socialdemokratiske kvinder vil være en del af det. Ligesom jeg håber at andre vil følge Helga Netværkets eksempel og tage den her debat op.”

Landsdækkende debat
Sonja Marie Jensen debatindlæg var et opråb til omverdenen om, at der i høj grad foregår sexisme i den politiske verden.

“I stedet for at vende blikket, og tro at det er et problem som ikke eksisterer, så bliver vi nødt til at kæmpe imod det. Vi bliver nødt til at få italesat, hvor mange ubehagelige ting, som politisk aktive kvinder hver dag møder,” skrev Sonja Marie Jensen i debatindlægget.

Og debatten kom i den grad op i omdrejninger. Sonjas opråb blev mødt af opbakning fra kvinder i kommunalpolitik fra hele landet.

Joy Mogensen, borgmester i Roskilde, havde mødt lignende oplevelser, da hun blev valgt ind som 25-årig i Roskilde Byråd.

“Jeg fik kommentarer om mit tøj, mit udseende, om min alder. Jeg blev meget bevidst om, hvordan jeg klædte mig, og blev meget kysk over for mandlige kolleger,” udtalte hun til Berlingske.

Men det var ikke udelukkende positive reaktioner, der ramte det unge byrådsmedlem.

Sonjas oplevelser gav også resonans hos byrådsgruppen i Nyborg, hvor Sonja Marie Jensen netop har sit daglige politiske virke som byrådsmedlem. Her blev beskyldningerne mødt af både opbakning og kritik af hendes byrådskolleger. Det førte dog til en intern debat, der resulterede i en fælles udtalelse fra hele byrådsgruppen, hvor der blev taget afstand fra sexisme og en ordentlig omgangstone i det politiske arbejde.

Line Sofie Gluud er student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce