Sophie Løhde om sundhedsreform: Privathospitalerne bliver bragt mere i spil

Sundhedsreform: Både regeringen og privathospitalernes sammenslutning, Sundhed Danmark, ser muligheder for flere opgaver med regeringens sundhedsudspil
Privathospitalernes sammenslutning, Sundhed Danmark, modtager regeringens sundhedsudspil meget positivt.

Sundhed Danmark øjner mulighed for, at sundhedsreformen betyder flere opgaver til de private hospitaler.

Regeringen foreslår i sit sundhedsudspil, at sygehusene fremover forpligtes til altid at informere patienten om et alternativt behandlingssted - offentligt eller privat - hvis det offentlige sundhedsvæsen ikke kan leve op til behandlingsgarantien på 30 dage.

30-dages garantien gælder allerede for udredning, men regeringen foreslår, at det også skal gælde behandling.

Ifølge innovationsminister Sophie Løhde (V) kan privathospitalerne med regeringens sundhedsudspil næsten ikke undgå at blive mere centrale spillere, end de er i dag:

Dermed vil flere patienter formentlig opleve at komme i kontakt med det private

"Privathospitalerne bliver bragt mere i spil, når vi styrker patienternes rettigheder. Målet er ikke, at flere skal behandles privat, men vi ønsker, at flere patienter skal udredes og behandles hurtigere. Dermed vil flere patienter formentlig opleve at komme i kontakt med det private, hvis det offentlige ikke kan følge med," udtalte Sophie Løhde tidligere på måneden til dagbladet Børsen.

Innovationsministeriets presseafdeling oplyser, at Sophie Løhde ikke ønsker at uddybe sine udtalelser over for Netavisen Pio.

Ser frem til nationale udbud

Branchedirektør hos Sundhed Danmark, Jesper Danneris Luthman, ser muligheder i sundhedsreformen:

"En udvidet patientgaranti kan give mere at lave for os. Men det afhænger helt af, hvordan de nye enheder vil prioritere," siger han til Børsen.

Jesper Danneris Luthman peger på, at sundhedsreformen yderligere kan betyde større nationale udbudsopgaver, fordi regeringen foreslår at opbygge en ny samlet national sundhedsforvaltning, Sundhedsvæsen Danmark:

Et samlet udbud giver en større volumen til privathospitalerne

"I dag laver fem regioner hver deres udbud på eksempelvis knæoperationer. Et samlet udbud giver en større volumen til privathospitalerne, som til gengæld kan tilbyde en lavere pris. Det kan blive et win-win," siger han til Børsen.

Jesper Danneris Luthman vedstår udtalelserne i Børsen over for Netavisen Pio og føjer til:

"Vi har fokus på patientrettigheder, og hvis folk ikke forstår dem, så bør man have øget fokus på det. Der er mange danskere, der ikke forstår, de breve de får vedrørende deres patientrettigheder," siger Luthman til Netavisen Pio.

Socialdemokratiet: Meget bekymrende udtalelser

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Astrid Krag, finder udtalelserne meget bekymrende:

”Udtalelserne fra Sophie Løhde bekymrer. Udtalelserne fra privathospitalernes brancheorganisation bekymrer. Det er meget bekymrende, hvis regeringens sundhedsudspil betyder, at der på en skæv måde bliver trukket penge ud af vores fælles sundhedsvæsen – penge som sendes videre til privathospitalerne. Og her er det ekstra bekymrende, at regeringen ikke vil lægge al og regnestykker frem, der dokumenterer, at man har de penge, man påstår at have til rådighed til gennemførelse af sundhedsreformen,” siger Astrid Krag til Netavisen Pio.

Skævheden kan, ifølge Astrid Krag, rent økonomisk opstå, hvis man ikke sikrer det offentlige, fælles sygehusvæsen de tilstrækkelige økonomiske ressourcer. Og privathospitalerne samtidig via udvidede patientrettigheder får øget adgang til at udføre lette og ukomplicerede operationer – mens det offentlige sygehusvæsen står tilbage med de tunge og komplicerede patientgrupper:

”Så opstår en skævhed, som vil gøre privathospitalerne rigere – på bekostning af det offentlige sundhedsvæsen,” forklarer Astrid Krag.

Sporene skræmmer: Overbetaling af privathospitalerne

Arkitekten bag ordningen var den nuværende statsminister, Lars Løkke Rasmussen

”Man kan ikke undgå at komme til at tænke tilbage på dengang, hvor privathospitalerne blev overbetalt. Så vidt jeg husker løb overbetalingen op i knap en milliard kroner. Arkitekten bag ordningen var den nuværende statsminister, Lars Løkke Rasmussen. Så sporene skræmmer. Vi er derfor nødt til at vurdere hvert eneste ord i sundhedsudspillet meget nøje – særligt dét, der står med småt,” siger Astrid Krag.

Fakta: Privathospitaler

  • De danske privathospitaler omsatte i 2016 for 1,85 mia.kr., hvoraf 702 mio. kr. kom fra offentlige patienter.
  • De samlede sygehusudgifter var i 2016 på ca. 82 mia. kr.

 

Opdateret kl. 12.30 1.2. med udtalelse fra branchedirektør Jesper Danneris Luthman. Og 2.2. kl. 12.00 med oplysning om, at Sophie Løhde ikke ønsker at uddybe sine udtalelser.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce