Annonce

Sort arbejder mest udbredt i overklassen

Frygt for at blive fanget af SKAT, betyder at færre danskere generelt benytter sig af sort arbejde. Men blandt de mest velhavende er ”uden regning” fortsat mest populært.
Den gode nyhed er, at færre danskere end tidligere benytter sig af sort arbejde.

Men blandt dem der gør, er det de rige og veluddannede, der oftest køber sig til sort arbejde. Det viser en ny undersøgelse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed, som har set nærmere på danskernes forhold til sort arbejde med fokus på året 2014. Det skriver Fagbladet 3F.

I undersøgelsen  skiller særligt én befolkningsgruppe sig ud: de rige.

Hver anden dansker i den rigeste halvdel af befolkningen har således købt sig til sort arbejde, mens det samme kun gør sig gældende for hver tredje af de lavtlønnede.

Og mens danskere med lave indkomster oftere bytter sig til tjenester, når de får udført sort arbejde, så betaler fire ud af fem personer blandt landets rigeste kontant for det sorte arbejde, de får udført uden at betale skat.

3F: Nedbryder det danske principper
Rockwool Fondens resultater kommer ikke bag på 3F's forbundssekretær, Søren Heisel. Han mener, at de rige og veluddannede med deres opførsel åbner flere problematiske døre for udnyttelse af de svageste.

”Det danske skattesystem er solidarisk i den forstand, at de bredeste skuldre hidtil har løftet de tungeste byrder. Det princip forsøger man nu at nedbryde ved at snyde både med skatten og med lønningerne. Det er dybt, dybt problematisk,” siger han til Fagbladet 3F.

”Samtidig er den økonomiske elites brug af social dumping med til at underminere den danske model, hvor vi altid har insisteret på, at man i Danmark skal have en løn, man kan leve af.”

Flere frygter at blive fanget i sort arbejde
Rockwool Fondens undersøgelse viser også, at antallet af danskere, der får udført sort arbejde, er faldet i de seneste fire år.

”Der er nogenlunde lige så mange som tidligere, der arbejder sort, men de gør det i mindre tid. Samtidig ser vi et stort fald i andelen, der har brugt sorte ydelser. Det er derfor nærliggende at antage, at faldet i udbydernes sorte tidsforbrug er drevet af et fald i efterspørgslen," siger Peer Ebbesen Skov, der er forsker ved Rockwool Fondens Forskningsenhed.

Mens 53 procent af danskerne købte sig til sort arbejde i 2010, så er tallet omkring 40 procent i 2014.

Flere understreger, at de frygter at blive fanget af Skat, hvis de køber sig til sort arbejde, og derfor vælger det fra.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet