Sotjii: Skal, skal ikke

Det er en russisk regering under verdenssamfundets lup, der i dag åbner de olympiske vinterlege i Sotjii.
Tager man ja-hatten på, så er det en stor mulighed for at bruge legene til at løfte diskussionen over for den russiske regering.

Når Vinter-OL i Sotjii skydes i gang i dag, sker det samtidig med, at der er massivt fokus på russernes meget anstrengte forhold til homoseksuelle.

Således har Google i dag ændret deres ”doodle” til at vise olympiske atleter foran det regnbuefarvede homoflag, og det ”Canadiske Institut for Diversitet og Inklusions” video med to bobslædekørere, med ikke så lidt seksuelle undertoner, er gået verden rundt.

Debatten, om hvordan politikere og royale repræsentanter skal forholde sig til russernes mange overgreb på basale menneskerettigheder, er igen blevet relevant. Ligesom det i øvrigt var ved legene i Beijing.

Tager man ja-hatten på, så er det en stor mulighed for at bruge legene til at løfte diskussionen over for den russiske regering. De udenlandske politikere får mulighed for, under stor mediebevågenhed, at møde med menneskerettighedsgrupper og lignende. I mine øjne er det en mulighed som de bør udnytte.

Legene har de seneste måneder været med til at sætte stort fokus i de vestlige medier på de overgreb, som russiske homoseksuelle dagligt må leve under. At menneskerettighederne så for de fleste andre russere også knægtes mere eller mindre systematisk, kunne måske godt have fyldt lidt mere. Ligesom Ruslands almindelige dårlige opførsel over for de nabolande, som de er uenige med, også burde være på dagsordenen.

Men der er naturligvis en bagside ved at deltage i et sådan arrangement. Der er vist ingen tvivl om, at Rusland bruger legene til propagandaformål, og politikere og officielle repræsentanter fra udlandet, herunder danske politikere og de kongelige, vil blive brugt i den sammenhæng, når de bliver set i selskab med Putin og andre repræsentanter for hans regime. Og hvad sker der, når kameraerne slukker og verdens fokus ikke længere er på Rusland?

Debatten flytter videre
Diskussionen om værtslandenes forhold til menneskerettigheder vil kun tage til i de kommende år. For de store, globale idrætsbegivenheder som Olympiske Lege og VM i fodbold er blevet så dyre at arrangere, at det er stadig færre demokratiske lande, der i disse krisetider kan eller vil forsvare over for deres borgere, at man kaster milliarder af kroner i grams efter et værtsskab.

Det er man til gengæld ligeglad med i (semi)diktaturstater, hvor det som bekendt er vigtigere at vise sig frem over for omverdenen, end det er at passe nogenlunde på borgernes penge.

Således vil fodbold-VM i 2018 også blive afholdt i Rusland og fire år senere (måske/måske ikke) i golfstaten Qatar. Og ser man, hvem der har lagt billet ind på de store stævner i de kommende år, finder man flere vanekrænkere af menneskerettigheder såsom Azerbaijan, Kazakhstan, Ukraine og Kina. Og derfor vil debatten om hvordan det officielle Danmark skal forholde sig, endnu en gang blive aktuelt.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce