Spænding før Venstre-landsmøde: Bliver det Inger eller Ellen?

Jakob Ellemann-Jensen er sikker på at blive ny formand, men der er spænding til det sidste om næstformandsposten og ikke mindst hvilken retning partiet vil gå.
Foto: Pressefoto: Venstre
Jakob Ellemann-Jensen (V) er sikker på at blive formand, men hvem bliver næstformand.
Skal Venstre trække mod midten eller læne sig mere mod en mere national-konservativ strammerlinje.  Weekendens valg mellem Inger Støjberg og Ellen Trans Nørby giver et vigtigt signal om, hvor Venstre er på vej hen.

Partiet Venstre mødes lørdag i Herning til et ekstraordinære landsmøde, som kun har to punkter på dagsordenen: Valg af formand og næstformand.

Siden partiets sidste landsmøde har Venstre fået to gode valg, men tabt regeringsmagten. Og så har man været igennem et meget voldsomt forløb i august måned, der begyndte med utilfredshed i baglandet med ledelsen.

En utilfredshed der som bekendt endte med, at partiets formand, Lars Løkke Rasmussen, efter et dramatisk hovedbestyrelsesmøde, valgte at tage bagdøren og forlade dansk politik med et bittert tweet.

placeholder

Derfor er det nu op til Venstres 850 delegerede fra partiforeninger, kredsorganisationer og Venstres Ungdom at finde en afløser.

Løkke bliver væk

Lars Løkke Rasmussen vil ikke selv være tilstede i Herning – den detroniserede partiformand har valgt at blive væk - og det bliver i stedet den fungerende formand, Kristian Jensen, der får opgaven med at give stafetten videre til Jakob Ellemann-Jensen, som ikke har nogen modkandidater.

Indtil videre er der ikke lagt op til de store politiske ændringer med Jakob Ellemann-Jensen i spidsen – bortset fra at forgængerens tanker om en SV-regering er blevet lagt i graven. Ellemann-Jensen har i stedet for en længere politisk erklæring, brugt taletiden på at messe ro, stabilitet og sammenhold og ikke mindst proklamere, at det skal være slut med de fløjkrige, som har martret partiet under Løkkes ledelse.

Og hvis partifællerne ikke selv kan forstå budskabet, så kan de frem til at få det læst og påskrevet på den nye formands kontor, er beskeden fra Ellemann-Jensen.

Slut er det også med formandskabet, og ideen om delt ledelse mellem formand og næstformand. Fremover er formandskabet det sted, hvor formanden hænger sin jakke, har Jakob Ellemann-Jensen sagt.

Inger eller Ellen?

Mens der ikke er nogen spænding om formandsposten, er der det til gengæld om næstformandsposten, hvor der er to kandidater, der stiller op: Tidligere udlændingeminister Inger Støjberg og tidligere sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

Det er første gang siden 1998, at de delegerede i Venstre bliver bedt om at tage aktivt stilling til, hvem de vil have i spidsen for partiet.

Sidst der var kampvalg, var det Lars Løkke Rasmussen, der kæmpede med Peter Brixtofte og Eva Kjær Hansen om at blive næstformand. Et valg som Lars Løkke Rasmussen som bekendt vandt.  

De tre formands- og næstformandskandidater har været på en kort valgrundtur rundt blandt medlemmerne i landets fem regioner og på Bornholm.

Møderne har været lukket for pressen, men folk med kendskab til Venstre fortæller, at Inger Støjberg har slået kraftigt på hendes mærkesag som udlændinge-strammer, mens Ellen Trane Nørby har forsøgt sig med et mere klassisk liberalt, og mere inkluderende budskab – særligt i forhold til at baglandet skal inddrages mere i beslutningsprocesserne.

Tættere på Radikale eller mod DF

Der er i samme diskussion om udlændingepolitikken, også en politisk-strategisk forskel på de to kandidater. Ellen Trane Nørby vil gerne forsøge at skaffe stemmer tilbage over midten, mens Inger Støjberg vil forsøge at gøre på udlændingepolitikken til løftestang til at skaffe nye vælgere, ligesom man havde held med at gøre det i 00’erne.

Det er som sagt de delegerede, der skal vælge næstformanden, og der er endnu ikke lavet målinger på, hvem af de to kandidater, baglandet foretrækker.

Inger Støjberg er imidlertid kommentatorernes favorit til at vinde næstformandsvalget, men der vil helt sikkert blive brugt meget tid blandt samme kommentatorkorps, efterfølgende på at analysere de to kandidaters stemmetal.

Landsmødet starter lørdag klokken 9.30 og forventes at være færdigt klokken 16.00.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce