Spareramt universitet støtter Obama-besøg med 850.000

Aalborg Universitets skal spare millioner, men bruger alligevel skattekroner på Obama-besøg. ”Besynderlig prioritering,” lyder det fra lokalpolitiker
USA’s tidligere præsident Barack Obama gæster 28. september Musikkens Hus i Aalborg, hvor han skal holde en tale om lederskab for erhvervs-pinger og andre, der har råd til at betale mellem 3.500 og 8.500 kroner for en billet.

Men også Aalborg Universitet betaler for besøget. Universitet støtter således Obama-arrangementet med 850.000 skattekroner. Det sker kun fire måneder efter at universitet meldte ud, at der skulle spares yderligere 36 millioner kroner på administration. Samlet set har universitetet måttet spare over 100 millioner kroner og fyret omkring 100 i foråret.

”Men i det lange løb er det svært at undgå, at det går ud over den støtte, vi kan give de studerende, hvis vi ikke på en eller anden måde får en stigende omsætning, altså flere midler over finansloven, sagde universitetsdirektør, Antonino Castrone, dengang til DR.

Opkøber 260 VIP-billetter

Men trods de voldsomme sparekrav, er der alligevel fundet penge til køb af 260 Obama-billetter til en samlet pris af 850.000 kroner. Billetterne gives til 200 studerende samt lærere, professorer og administratorer.

Det giver en styk-pris på knap 3.270 kroner pr. billet

Det giver en styk-pris på knap 3.270 kroner pr. billet. Dermed har universitetet fået hver eneste af de 260 billetter med stor rabat, da der er tale om særlige VIP-billetter, hvor de studerende og professorerne har mulighed for at komme helt tæt på Barack Obama.

Det understreger økonomichef Rasmus Bundgaard hos Musikkens Hus i Aalborg, der står bag arrangementet, over for Netavisen Pio.

Medlem af Aalborg Kommunalbestyrelse, tidligere folketingsmedlem Per Clausen, betegner Aalborg Universitets beslutning om at skyde 850.000 skattekroner ind i Obama-arrangementet som ”en besynderlig prioritering”:

”Jeg synes, det er en besynderlig prioritering af Aalborg Universitet set i lyset af de omfattende besparelser universitetet har gennemført,” siger Per Clausen til Netavisen Pio.

Besluttet af rektor alene

Rektor ved Aalborg Universitet, Per Michael Johansen, bekræfter over for Netavisen Pio, at universitetet køber Obama-billetter for de nævnte 850.000 kroner.

Han understreger samtidig, at beslutningen om at bruge de 850.000 skattekroner er hans alene. Universitets bestyrelse har således ikke været inddraget:

I det daglige er det mig som rektor, der tegner universitetet og træffer beslutninger om brug af universitets midler

”Nej, bestyrelsen godkender overordnet strategi og økonomiske rammer. I det daglige er det mig som rektor, der tegner universitetet og træffer beslutninger om brug af universitets midler,” siger rektor, Per Michael Johansen.

10 millioner kommunale kroner i årlig driftsstøtte

Økonomichef hos Musikkens Hus, Rasmus Bundgaard, oplyser, at hverken Aalborg Kommune eller Region Nordjylland støtte Obama-arrangementet direkte eller indirekte med skattekroner.

Musikkens Hus i Aalborg modtager hvert år 10 millioner kroner i driftsstøtte fra Aalborg Kommune.

Universitet betalte Obamabesøg

  • Det er ikke første gang at ekspræsident Obama besøger Danmark. Det gjorde han også sidste år, ved et nærmest identisk arrangement i Kolding.
  • Sidste år skød Syddansk Universitetscenter en million skattekroner i Obama-arrangementet  – og Kolding Kommune skød andre 750.000 skattekroner i Kolding-arrangementet.
  • Der var yderligere lagt op til at Region Syddanmark ville støtte Kolding-arrangementet med andre 750.000 skattekroner, men ansøgningen om støtte blev trukket efter kritik fra Socialdemokratiet og SF i regionen.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook