SPD vandt ministerkabale: Her er Tysklands (måske) nye regering

Angela Merkel må afgive det magtfulde finansministerium til SPD, som også sætter sig på vigtige områder som udenrigs, justits og arbejdsmarked.
Efter et par ugers intensive forhandlinger har de tyske socialdemokrater landet en koalitionsaftale med Angela Merkels konservative CDU/CSU. Aftalen indebærer både et 177 siders politisk grundlag og en fordeling af ministerposterne. Men det er ikke Tysklands nye regering endnu. Først skal SPD’s 464.000 medlemmer tage stilling til regeringsdeltagelsen i en urafstemning mellem 20. februar og 2. marts. Cirka 25.000 nye medlemmer har partiet fået i den seneste tid – blandt andet som reaktion på kampagnen ”Tritt ein, sagt nein” (meld dig ind, sig nej), der er anført af Kevin Kühnert, formanden for de unge tyske socialister.

SPD fortsætter med at have udenrigsministerposten, justitsministerposten og ministerposterne på de tre områder beskæftigelse, miljø og familie

I kabalen om ministerposterne må SPD anses som vinder. CDU har nemlig måttet afgive det magtfulde finansministerium til en socialdemokrat. CDU har ellers siddet tungt på statskassen de sidste otte år, hvor finansminister Wolfgang Schäuble særligt blev kendt for sin hårde nedskæringskurs over for Sydeuropas skrantende økonomier. Det er Hamborgs socialdemokratiske overborgmester, Olaf Scholz, der bliver ny finansminister. Han bliver desuden vicekansler under Merkel.

Populær udenrigsminister fyret
SPD fortsætter med at have udenrigsministerposten, justitsministerposten og ministerposterne på de tre områder beskæftigelse, miljø og familie. Til gengæld for finansministerposten må SPD afgive erhvervs- og energiministerposten.

Den populære udenrigsminister Sigmar Gabriel (SPD) er blevet fyret af sin partiformand Martin Schulz, som selv overtager udenrigsministerposten. Schulz har sagt, at han vil gå af som partiformand, hvis SPD-medlemmerne stemmer ja til at gå i regering. Valgresultatet i september på cirka 20 procent var en stor skuffelse, ligesom Schulz er blevet anklaget for løftebrud, efter han i november gjorde det klart, at SPD ikke står til rådighed for en regering med Merkel. Schulz sagde også, at han ikke ville være minister under Merkel, men nu tager han altså selv udenrigsministerposten.

Schulz har peget på SPD’s gruppeformand Andrea Nahles som sin efterfølger. Hun vil i så fald blive SPD’s første kvindelige formand

SPD kan få første kvindelige formand
Schulz har peget på SPD’s gruppeformand Andrea Nahles som sin efterfølger. Hun vil i så fald blive SPD’s første kvindelige formand. Fra 2013 til 2017 var hun Tysklands minister for beskæftigelse og sociale anliggender. Hun står ikke til at blive minister i den nye regering, og hun forventes at kunne indtage en mere kritisk rolle over for regeringen ved at være partiformand uden ministerpost.

Ny beskæftigelsesminister bliver Eva Högl, der er jurist og har siddet i forbundsdagen siden 2009. SPD’s ministre på de øvrige poster står til at fortsætte: Justitsminister Heiko Maas og miljøminister Barbara Hendricks, der begge har været ministre siden 2013, og Katarina Barley, der har været familieminister siden juni 2017.

Tysklands (måske) nye regering består samlet set af følgende ministre:
Forbundskansler: Angela Merkel (CDU)
Finansminister og vicekansler: Olaf Scholz (SPD)
Chef for kanslerens forvaltning (med ministerstatus): Helge Braun (CDU)
Udenrigsminister: Martin Schulz (SPD)
Indenrigsminister: Horst Seehofer (CSU)
Minister for erhverv, økonomi og energi: Peter Altmaier (CDU)
Forsvarsminister: Ursula von der Leyen (CDU)
Justitsminister og minister for forbrugerbeskyttelse: Heiko Maas (SPD)
Uddannelses- og forskningsminister: Hermann Gröhe (CDU)
Minister for beskæftigelse og sociale anliggender: Eva Högl (SPD)
Sundhedsminister: Annette Widmann-Mauz (CDU)
Minister for transport og digital infrastruktur: Andreas Scheuer (CSU)
Minister for familie, ældre, kvinder og ungdom: Katarina Barley (SPD)
Minister for fødevarer og landbrug: Julia Klöckner (CDU)
Minister for miljø, naturbeskyttelse og reaktorsikkerhed: Barbara Hendricks (SPD)
Minister for økonomisk samarbejde og udviklingsbistand: Dorothee Bär (CSU)

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


placeholder

Annonce