Splid i blå blok om undersøgelse af Støjberg

Fremad-stifter Simon Emil Ammitzbøll-Bille støtter op om kommissionsundersøgelse af sagen om adskillelse af asylpar
Det nye blå parti Fremad støtter op om rød bloks aftale om at lade en kommissionsdomstol undersøge tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) ulovlige instruks om at adskille asylpar, hvor den ene eller begge er mindreårig.

S-regeringen og dens støttepartier Radikale, SF og Enhedslisten samt Alternativet har sammen aftalt, at iværksætte den såkaldte Instruks-kommission. Alle partier i den blå lejr har hidtil sagt nej til at støtte op om Instruks-kommissionen. Men nu er der opstået en lille sprække i de blå rækker:

Det er en sag, som har godt af, at hver en sten bliver vendt

”Jeg har sagt til justitsministeren, at jeg og Fremad gerne vil tilslutte os aftalen om Instrukskommissionen. Det er en sag, som har godt af, at hver en sten bliver vendt,” siger stifter af partiet Fremad, Simon Emil Ammitzbøll-Bille, til Politiken.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille var indtil for nylig medlem af Liberal Alliance, der også har modsat sig en undersøgelse af asylpar-sagen:

”Jeg synes, der har været en tendens til at prøve at gøre det her til et slagsmål om politik i stedet for at gøre det til en juridisk diskussion, hvilket jeg først og fremmest ser det som,” siger Fremad-stifteren.

Justitsminister hilser Fremad-melding velkommen

Simon Emil Ammitzbøll-Bille føjer til:

”Mange har fået det indtryk, at der gælder ét sæt regler i udlændingepolitikken og et andet sæt regler i resten af dansk politik. Og det kan vi jo ikke have.”

Justitsminister Nick Hækkerup (S) hilser meldingen fra Fremad velkommen. Han siger til Politiken, at det er ”fint, når der er så bred en kreds som muligt, der bakker op om de undersøgelseskommissioner, som Folketinget laver”:

Mange har fået det indtryk, at der gælder ét sæt regler i udlændingepolitikken og et andet sæt regler i resten af dansk politik

”Så han (Simon Emil Ammitzbøll-Bille, red.) skal være velkommen i kredsen. Det er selvfølgelig interessant, at der er en af dem, som har været medlem af den regering, om hvem det her også handler, der melder sig i koret blandt dem, der vil have det undersøgt.”

Inger Støjberg bad 10. februar 2016 asylcentre om at sørge for, at ingen asylansøgere under 18 år blev indkvarteret sammen med en ægtefælle.

Det førte til, at 23 par blev adskilt. Omkring et år senere kritiserede Ombudsmanden instruksen og erklærede, at det var ulovligt at skille parrene ad uden forudgående individuel vurdering. Derfor skal kommissionen blandt andet undersøge, om daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) vidste, at instruksen var ulovlig.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce